skip to Main Content
Negen van de veertien kolencentrales sluiten voor 2020 in Spanje
123rf

Negen van de veertien kolencentrales sluiten voor 2020 in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje maakt veel gebruik van kerncentrales en kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Ondanks dat Spanje eigenlijk het ideale land is om hernieuwbare elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen, windmolens en elektriciteit uit getijdenstroming en golven in zee, kiezen de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds liever voor de milieuonvriendelijke kolen en kernenergie. Daar gaat als we de regering moeten geloven een einde aan komen.

Spanje heeft op dit moment nog 14 functionerende kolencentrales (centrales de carbón) die allemaal de komende jaren gaan sluiten. Negen van deze centrales sluiten voor 2020 terwijl de laatste in 2030 hun deuren moeten sluiten.

Kolencentrales

De kolencentrales in As Pontes (A Coruña) en Litoral (Almería), beiden eigendom van Endesa; Los Barrios (Cádiz); Aboño en Soto de Ribera (Asturië) en eigendom van EDP España zijn de enige centrales die in 2030 hun deuren zullen sluiten.

De kolencentrales in Teruel (Aragón) en Lada, Anllares, Compostilla en Venilla in Asturië en Castilla y León, Meirama (Galicië), Narcea, La Robla (Asturië), Puentenuevo (Castilla-La Mancha) zullen de deuren sluiten voor het jaar 2020.

Kerncentrales

De regering wil ook geen verlenging meer geven voor de kerncentrales in Spanje. Dat wil zeggen dat voor 2030 alle kerncentrales in Spanje gesloten zullen zijn. Kerncentrales zijn gebouwd voor een duur van 40 jaar en de regering is van plan om die geldigheidsduur van de kerncentrales te handhaven, deze niet te verlengen en zelfs te verkorten.

Op dit moment heeft Spanje zeven kerncentrales waarbij die in Almarza in 2021 40 jaar dienst heeft gedaan en het proces van sluiten dan al voltooid moet zijn. De andere kerncentrales bereiken de 40 jaar rond 2028 en diegene die dat dan nog niet hebben zullen waarschijnlijk voor 2030 toch gesloten gaan worden.

Toekomst

Als het 2030 is moeten er volgens de plannen dus geen kolencentrales en geen kerncentrales meer zijn in Spanje. Spanje heeft op dat moment 17.000 megawatt aan elektriciteit minder en dat moet dus ergens anders vandaan komen zoals hernieuwbare energiebronnen.

Het probleem van wind- zon- en door water opgewekte energie is dat dit wel veel stroom opwekt als er wind, zon en water is maar als dat er niet is het niets oplevert. Daarom is Endesa reeds begonnen met het ombouwen van een deel van de kolencentrales (As Pontes en Litoral) naar centrales met enorme lithium-ionbatterijen om een ​​deel van de door de hernieuwbare energiebronnen (hoofdzakelijk windenergie) opgewekte elektriciteit op te slaan.

Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg en dus moeten er nieuwe back-uptechnologieën komen om de door wind, zon en water opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar ligt dan ook eigenlijk meteen een nieuwe uitdaging voor Spanje en voor Spaanse bedrijven waarbij ook duizenden tot wellicht wel miljoenen Spanjaarden banen kunnen krijgen.

Spanje zou opnieuw toonaangevend kunnen zijn op het gebied van hernieuwbare energie, net zoals voor de crisisjaren. Toen de crisis eenmaal begon werd er overal bezuinigd en een van de eerste sectoren die daarmee te krijgen kreeg was de elektriciteitssector.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Kerncentrales wegzetten als milieuonvriendelijk is een loopje nemen met de werkelijkheid, redactie. Kerncentrales zijn juist ZEER milieuvriendelijk . Alleen kleeft er een ( klein) risico aan vanwege de straling en zitten we met het afval, dat we zeer lang moeten opslaan.
  Dat is echter een andere maatschappelijke discussie en heeft niets met het milieu te maken!

  1. Klopt en de toekomst ziet er misschien beter uit dan we denken, nl. kernfusie of maw kernenergie zónder kernafval:
   “…Hoewel kernenergie wordt afgeschreven in de globale energietransitie maakt dit kernenergie nog wel degelijk deel uit van de toekomstplannen. Energieopwekking uit water en aardwarmte is locatie gebonden. Dit geldt in mindere mate eveneens voor zon- en windenergie. Bovendien kan op dit moment nog niet altijd voldaan worden aan de (groeiende) vraag en vormt de opslag van duurzame energie een groot vraagstuk. Kolen- gas- en kerncentrales zorgen er nu nog voor dat er nimmer een tekort is op de energiemarkt. Niet kernsplitsing, maar kernfusie, waarbij veel meer energie kan worden opgewekt met slecht weinig middelen en grondoppervlakte kan volgens bepaalde stromingen uitkomst bieden. Daarbij wordt er geclaimed dat kernfusie veiliger en schoner is dan kernsplitsing zoals in traditionele kerncentrales. De verwachting is dat kernfusie tussen nu en 15 jaar beschikbaar komt om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet …”
   (www.goedkoopste-energieleverancier.net)

 2. Ik begrijp dat 1 miljoen Spanjaarden te werk worden gesteld in de energiesector. Dat moet dan vooral plaatsvinden als het donker is, op 1 miljoen hometrainers met heel veel dynamo’s op het wiel. Briljant idee! Ik hoop niet dat wij ook mee moeten trappen.

 3. Dat er kolencentrales worden gesloten is een goed initiatief. Maar men moet wel eerst zorgen dat men deze capaciteit op voorhand kan vervangen of de consument gaat er weer eens voor betalen.
  Om het probleem van zon, wind en water opgewekte energie op te slaan met lithium-ion batterijen gaat een groot fiasco worden. Daar is de huidige technologie er nog niet voor.
  Er is geen visie bij de politiekers en bij elke nieuwe regering draait men het roer plots volledig om. Dat beloofd voor de toekomst. Als dat maar goed komt.

  1. Opslag van overtallige wind en zonne-energie kan juist uitstekend met waterstof. Ik lees vaak discussies over de elektrische auto OF de waterstofauto van de toekomst. In mijn ogen onzinnig. Het is juist allebei ! Ze vullen elkaar uitstekend aan. Alsof we nu ook maar 1 soort brandstof hebben. Nee dus, we hebben er grofweg 3.

 4. Juan74 heeft natuurlijk gelijk, iemand moet dit betalen. Hetzelfde verhaal als met die tolvrije autopista of gratis internet. Allemaal onzin, want gratis bestaat niet. Maar er moet wel iets gebeuren en wel NU. De elektrische autorevolutie staat op de drempel, dat gaat ook in Spanje gebeuren. In koploper Noorwegen is nu al 60% van de verkochte auto’s elektrisch . Dit vraagt om veel stroom en dus ook opwekking ervan . Aan de slag dus!

 5. Ik denk dat ze in Spanje de energie firma”s hun dictator macht moesten inkrimpen dat ge zou schrikken hoe snel het land wereldleider zou worden in vernieuwde energie.De grote energiereuzen hebben altijd dwars gelegen.

 6. Eigenlijk vraag ik me af hoelang we de elektriciteitscentrales en bijhorende infrastructuur nog nodig zullen hebben. Ik zal het wel niet meer mee maken, maar een wereld waarin ieder voor zichzelf de energie kan genereren die hij nodig heeft lijkt me niet zó ver af. Gisteren op TV nog een ‘serrewoning’ gezien (eerste in België) die volledig op zichzelf staat qua energievoorziening.
  Men zou zich dan ook de vraag kunnen/moeten stellen of het nog zin heeft de huidige centrales te vervangen.

 7. Volgens mij werd nog geen maand geleden door de regering geroepen dat de kolencentrales voor eind dit jaar zouden sluiten. Het beste kunnen de gewoon negeren wat Spaanse politici roepen, dat heeft toch allemaal een eigen agenda en er komt toch niets van terecht.

 8. Toen de crisis begon begon er gelijk een 2e crisis namelijk de PP die voledig de weg kwijt was kwa bezuinigen en regeltjes. Gelukkig is daar nu een einde aan gekomen en kunnen we de juiste wegen inslaan.

   1. Als Spanje het goed aanpakt, net zoals voor de crisisjaren, dan kan het een grootmacht worden wat betreft groene energie. Het land heeft alles in huis: wind genoeg in de bergen en langs de zee of op de eilanden, water genoeg met de wilde Atlantische oceaan en meer dan genoeg zon. Deze energie kan geëxporteerd worden waarbij er veel geld te verdienen valt. Voor de crisis waren er vele duizenden bedrijven en zelfstandigen die bezig aren met de groene energie maar toen de PP kwam werd de geldkraan dichtgedraaid. Het probleem is en blijft de toekomstvisie in Spanje. Nu met de elektrische auto’s (of je het daar nu mee eens bent of niet), het gaat om een periode over 32 jaar dat er alleen elektrische auto’s mogen rijden. Dat is een toekomstvisie die gelanceerd wordt om iedereen wakker te schudden, andere landen doen hetzelfde dus moet Spanje ook meegaan. Over 32 jaar is er alweer zoveel veranderd met elektrische auto’s die dan wellicht alweer overbodig zijn, wie weet.

    1. Vóór de crisisjaren was Spanje ook niet goed bezig, op zowat alles stond het land achter tov de andere landen zoals Nederland, Frankrijk, België, Duitsland…
     Jouw reactie: “als Spanje het goed aanpakt” Wel daar hangt alles vanaf nietwaar? We zullen zien

     1. Inderdaad is Spanje het ideale land om zulke alternatieve energie te kunnen generen.
      Daarvoor heb je echter visie nodig, een silicon valley, de juiste politici, ondernemers en heldere bankiers. Dat alles heeft Spanje nog lang niet.
      En als ze aan de Baskische kust 500 windmolens willen plaatsen, vraag dan maar eens aan een Andalucier of hij daaraan wil meebetalen.

     2. Is niet waar Jopke, voor de crisisjaren was Spanje juist koploper met groene stroom en exporteerde ze de kennis naar andere landen. Helaas werd dat door de politiek de kop in gedrukt en loopt het land nu achter maar … met slim beleid kunnen ze dat veranderen, ze hebben immers alles om energie op te kunnen wekken.

     3. @redactie. Volgens hetgeen mij verteld is door de Catalanen waren er zelfs geen hoogspanningsmasten over de Pyreneeën om stroom uit te voeren via Frankrijk en zijn deze er de laatste jaren gekomen toen de russen de gaskraan toedraaiden tijdens dat conflict met Oekraïne. Europa is dan wakker geschud. Óf dit allemaal waar is? Misschien de moeite om eens te onderzoeken?
      Nu goed, ik zit in de ‘pampas’ dus bij ons is alles steeds achtergesteld zoals bvb nutsvoorzieningen als internet, water, gas (vuil en regelmatig afgesloten wegens verouderde/lekkende leidingen), idem met elektriciteit, stieren die over de openbare weg lopen, wegen vol met putten (in 60j niet vernieuwd!) en die nog steeds met de ‘mandjes’ opgevuld worden,…ik kan nog wel even doorgaan zo. Het heeft wel zijn voordeel nl de rust

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken