Negen van de veertien kolencentrales sluiten voor 2020 in Spanje

Negen van de veertien kolencentrales sluiten voor 2020 in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje maakt veel gebruik van kerncentrales en kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Ondanks dat Spanje eigenlijk het ideale land is om hernieuwbare elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen, windmolens en elektriciteit uit getijdenstroming en golven in zee, kiezen de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds liever voor de milieuonvriendelijke kolen en kernenergie. Daar gaat als we de regering moeten geloven een einde aan komen.

Spanje heeft op dit moment nog 14 functionerende kolencentrales (centrales de carbón) die allemaal de komende jaren gaan sluiten. Negen van deze centrales sluiten voor 2020 terwijl de laatste in 2030 hun deuren moeten sluiten.

Kolencentrales

De kolencentrales in As Pontes (A Coruña) en Litoral (Almería), beiden eigendom van Endesa; Los Barrios (Cádiz); Aboño en Soto de Ribera (Asturië) en eigendom van EDP España zijn de enige centrales die in 2030 hun deuren zullen sluiten.

De kolencentrales in Teruel (Aragón) en Lada, Anllares, Compostilla en Venilla in Asturië en Castilla y León, Meirama (Galicië), Narcea, La Robla (Asturië), Puentenuevo (Castilla-La Mancha) zullen de deuren sluiten voor het jaar 2020.

Kerncentrales

De regering wil ook geen verlenging meer geven voor de kerncentrales in Spanje. Dat wil zeggen dat voor 2030 alle kerncentrales in Spanje gesloten zullen zijn. Kerncentrales zijn gebouwd voor een duur van 40 jaar en de regering is van plan om die geldigheidsduur van de kerncentrales te handhaven, deze niet te verlengen en zelfs te verkorten.

Op dit moment heeft Spanje zeven kerncentrales waarbij die in Almarza in 2021 40 jaar dienst heeft gedaan en het proces van sluiten dan al voltooid moet zijn. De andere kerncentrales bereiken de 40 jaar rond 2028 en diegene die dat dan nog niet hebben zullen waarschijnlijk voor 2030 toch gesloten gaan worden.

Toekomst

Als het 2030 is moeten er volgens de plannen dus geen kolencentrales en geen kerncentrales meer zijn in Spanje. Spanje heeft op dat moment 17.000 megawatt aan elektriciteit minder en dat moet dus ergens anders vandaan komen zoals hernieuwbare energiebronnen.

Het probleem van wind- zon- en door water opgewekte energie is dat dit wel veel stroom opwekt als er wind, zon en water is maar als dat er niet is het niets oplevert. Daarom is Endesa reeds begonnen met het ombouwen van een deel van de kolencentrales (As Pontes en Litoral) naar centrales met enorme lithium-ionbatterijen om een ​​deel van de door de hernieuwbare energiebronnen (hoofdzakelijk windenergie) opgewekte elektriciteit op te slaan.

Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg en dus moeten er nieuwe back-uptechnologieën komen om de door wind, zon en water opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar ligt dan ook eigenlijk meteen een nieuwe uitdaging voor Spanje en voor Spaanse bedrijven waarbij ook duizenden tot wellicht wel miljoenen Spanjaarden banen kunnen krijgen.

Spanje zou opnieuw toonaangevend kunnen zijn op het gebied van hernieuwbare energie, net zoals voor de crisisjaren. Toen de crisis eenmaal begon werd er overal bezuinigd en een van de eerste sectoren die daarmee te krijgen kreeg was de elektriciteitssector.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.