Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden

Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden
Beeld: 123rf

Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering is van plan om de opkomst van pseudo- of alternatieve therapieën zoals homeopathie die een positieve impact op de gezondheid beloven maar geen wetenschappelijk bewijs hebben om hun beweringen te ondersteunen, te bestrijden door deze te verbieden in universiteiten en gezondheidscentra in Spanje.

“Publieke en private instellingen die pseudo-therapieën bevatten zullen zich geen gezondheidscentra meer mogen noemen” verklaarde de gezondheidsminister Maria Luisa Carcedo die samen met de minister van Wetenschap Pedro Duque het plan presenteerde op woensdag. Via een Koninklijk decreet zal de regering de wijziging doorvoeren.

De aanwezigheid in deze ruimtes van de alternatieve geneeswijze geeft het idee dat ze een therapeutisch gebruik hebben en dat is niet wetenschappelijk bewezen. De Spaanse regering is van mening dat de alternatieve therapieën de gezondheid negatief beïnvloeden door het voortbestaan ​​van ziekten, het veroorzaken van andere ziekten of zelfs het vergroten van het risico op overlijden.

De actie van de Spaanse regering komt nadat 400 wetenschappers afgelopen september een open brief stuurden naar het ministerie van Volksgezondheid waarin men vroeg op een verbanning van de alternatieve geneeswijze uit klinieken en universiteiten. Er zijn namelijk diverse zaken bekend in Spanje waarbij o.a. kankerpatienten een medische behandeling weigerden en in plaats daarvoor kozen voor een alternatieve behandeling die hen fataal werd.

Doktoren mogen in de toekomst in de ziekenhuizen dus niet meer kiezen voor een pseudo of alternatieve therapie of producten die daar mee te maken hebben. Daarnaast mag er op universiteiten tijdens de lessen ook niet meer verwezen worden naar pseudo-therapieën.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.