skip to Main Content
Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden
123rf

Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering is van plan om de opkomst van pseudo- of alternatieve therapieën zoals homeopathie die een positieve impact op de gezondheid beloven maar geen wetenschappelijk bewijs hebben om hun beweringen te ondersteunen, te bestrijden door deze te verbieden in universiteiten en gezondheidscentra in Spanje.

“Publieke en private instellingen die pseudo-therapieën bevatten zullen zich geen gezondheidscentra meer mogen noemen” verklaarde de gezondheidsminister Maria Luisa Carcedo die samen met de minister van Wetenschap Pedro Duque het plan presenteerde op woensdag. Via een Koninklijk decreet zal de regering de wijziging doorvoeren.

De aanwezigheid in deze ruimtes van de alternatieve geneeswijze geeft het idee dat ze een therapeutisch gebruik hebben en dat is niet wetenschappelijk bewezen. De Spaanse regering is van mening dat de alternatieve therapieën de gezondheid negatief beïnvloeden door het voortbestaan ​​van ziekten, het veroorzaken van andere ziekten of zelfs het vergroten van het risico op overlijden.

De actie van de Spaanse regering komt nadat 400 wetenschappers afgelopen september een open brief stuurden naar het ministerie van Volksgezondheid waarin men vroeg op een verbanning van de alternatieve geneeswijze uit klinieken en universiteiten. Er zijn namelijk diverse zaken bekend in Spanje waarbij o.a. kankerpatienten een medische behandeling weigerden en in plaats daarvoor kozen voor een alternatieve behandeling die hen fataal werd.

Doktoren mogen in de toekomst in de ziekenhuizen dus niet meer kiezen voor een pseudo of alternatieve therapie of producten die daar mee te maken hebben. Daarnaast mag er op universiteiten tijdens de lessen ook niet meer verwezen worden naar pseudo-therapieën.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Homeopathie. De geneesmiddelen dokter Vogel bevatten honderdste milligram medicijn. Als je in zwendel gelooft, dan helpt soms. Dus niks mis mee.

 2. Wel erg kort door de bocht. Alternatieve therapieën blijken veelal heel goed te helpen. Ik ben zelf alternatief energetisch therapeut en heb al veel mensen weer op het “gezonde” pad gekregen. Scheer niet alles over 1 kam, maar wees wel kritisch.

 3. Er is een groot verschil tussen hocus pocus ‘genezers’ zoals gebedsgenezers, instralers, etc. etc. en therapeuten met een goede medische achtergrond die natuurlijke middelen in plaats van synthetische toxische chemicaliën adviseren. Over natuurlijke geneesmiddelen bestaan vele onafhankelijke wetenschappelijke publicaties. Uiteraard zijn de leveranciers van medicijnen – die in de meeste gevallen door henzelf, dus niet onafhankelijk zijn getest daar niet blij mee. Een andere zaak is welk recht meent men te hebben om een patiënt te beperken in de keuze van diens behandeling? Vast staat dat de geneeskunde een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Ook staat vast dat een groot percentage – men spreekt van ca 80% — van voorgeschreven mededicijn niet werkt. Erger nog is dat in het geval van kankerbehandelingen veel oncologen voluit beamen dat de door hen gegeven behandelingen met chemo/bestraling meer slachtoffers vergt dan de kanker zelf. Ze kunnen helaas niets anders dan deze behandeling geven. Juist op dit punt zou gezondheidswinst met zgn. alternatieve middelen te bereiken kunnen zijn. Tot slot moet niet vergeten worden dat er grote financiële belangen spelen bij de farma-industrie, universiteiten, ziekenhuizen en individuele medici.

  1. Helemaal mee eens . We worden al genoeg bevoogd ,een mens is verantwoordelijk
   voor zijn eigen lichaam en daar heeft de regering niets mee te maken. Als je het idee hebt dat homeopathie helpt, is dat jou zaak en van niemand anders!!!!!!!!
   Maria

  2. Helemaal met uw mening eens! Waar blijft onze keuzevrijheid? Wij worden nu in de hoek van de farmaceutische industrie en andere bedrijven gedrukt die hier dik dik en dik geld mee verdienen! Waarvan inderdaad 80 % vd medicijnen niet werkt! En die 80% wordt wel door ons betaald!!!! In Nederland is hetzelfde aan de hand! Vreselijk wat kunnen we als burgers nu tegen doen?!? Waarom verdiept men zich er niet beter in en gooit men alle therapieen op een hoop?!? Geld! Geld! En nog eens geld! Gezondheid vd burger staat helaas niet meer op de 1e plek!

 4. Daar ben ik het helemaal mee eens. Eindelijk.
  We hadden de afgelopen jaren een vrouw op de markten omg Calpe die sieraden met magneten verkocht. Ze claimde dat als je de magneet over je bijvoorbeeld tumor wreef,..je genezen zou worden. Ben al jaren bezig haar van de markt af te krijgen,..is eindelijk gelukt! Wat een kwakzalverij, misbruik maken van mensen met weinig geld ( geen geld voor behandeling) die wanhopig zoekende zijn hulp!

  1. Helemaal verbieden is wel het uiterste, mijn vrouw gebruikt voor verkoudheid alternatief spul en dat helpt beter dan frenadol. Mijn hond kreeg voor zijn botten Sulmina diet ook alternatief geneesmiddel en heeft zo extra jaren door kunnen leven want het normale medicijn zou lever en nier falen hebben opgelevert. En zo heb ik nog wel een aantal voorbeelden. Gewone medicijnen hebben meestal nare bijwerkingen en er kunnen bij zware behandelingen zelfs organen ziek worden of uitvallen. In magneten geloof ik ook niet en als je een beetje nuchter nadenkt is dat ook wel een lachwekkend fabeltje.

   1. Het wordt niet verboden … het wordt alleen verboden in de ziekenhuizen en op de universiteiten omdat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het helpt. Een ziekenhuis kan het risico niet nemen om met iets te starten wat niet bewezen is dat het kan helpen. Als men als patiënt naar een particulier wilt stappen buiten de ziekenhuizen om is dat geen probleem.

    1. Zo is het redactie.
     Het zal deels ook veroorzaakt worden door het feit dat mensen steeds vaker en sneller een schade claim indienen bij ziekenhuizen. Aangezien de Junta ziekenhuizen door de staat worden betaald, is het niet zo raar dat de staat op deze manier wil voorkomen dat ze onnodig veel claims krijgen.
     Zaken die niet wetenschappelijk bewezen zijn, brengen waarschijnlijk grotere risico´s met zich mee op die claims.
     Dat dan even buiten het feit dat wetenschappers een brief naar de regering hebben gezonden.
     Helaas, helaas heeft ook de pharma industrie enorm veel macht en is qua omzet en invloed nog groter dan de olie industrie.
     Alles bij elkaar zullen er wel meer zaken een rol hebben gespeeld dan dit artikel ons laat geloven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken