Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje gaat pseudo-therapieën in universiteiten en ziekenhuizen verbieden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering is van plan om de opkomst van pseudo- of alternatieve therapieën zoals homeopathie die een positieve impact op de gezondheid beloven maar geen wetenschappelijk bewijs hebben om hun beweringen te ondersteunen, te bestrijden door deze te verbieden in universiteiten en gezondheidscentra in Spanje.

“Publieke en private instellingen die pseudo-therapieën bevatten zullen zich geen gezondheidscentra meer mogen noemen” verklaarde de gezondheidsminister Maria Luisa Carcedo die samen met de minister van Wetenschap Pedro Duque het plan presenteerde op woensdag. Via een Koninklijk decreet zal de regering de wijziging doorvoeren.

De aanwezigheid in deze ruimtes van de alternatieve geneeswijze geeft het idee dat ze een therapeutisch gebruik hebben en dat is niet wetenschappelijk bewezen. De Spaanse regering is van mening dat de alternatieve therapieën de gezondheid negatief beïnvloeden door het voortbestaan ​​van ziekten, het veroorzaken van andere ziekten of zelfs het vergroten van het risico op overlijden.

De actie van de Spaanse regering komt nadat 400 wetenschappers afgelopen september een open brief stuurden naar het ministerie van Volksgezondheid waarin men vroeg op een verbanning van de alternatieve geneeswijze uit klinieken en universiteiten. Er zijn namelijk diverse zaken bekend in Spanje waarbij o.a. kankerpatienten een medische behandeling weigerden en in plaats daarvoor kozen voor een alternatieve behandeling die hen fataal werd.

Doktoren mogen in de toekomst in de ziekenhuizen dus niet meer kiezen voor een pseudo of alternatieve therapie of producten die daar mee te maken hebben. Daarnaast mag er op universiteiten tijdens de lessen ook niet meer verwezen worden naar pseudo-therapieën.

Ga naar de inhoud