Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar o.a. Spanje wordt 7,45 euro

Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar o.a. Spanje wordt 7,45 euro
Beeld: Freepik (aangepast)

Nederlandse vliegtaks voor vluchten naar o.a. Spanje wordt 7,45 euro

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 januari 2021 zal het Nederlandse kabinet een vliegtaks gaan invoeren die in eerste instantie 3,80 euro had moeten zijn op vluchten binnen Europa en 22 euro voor intercontinentale vluchten. Uiteindelijk koos het kabinet voor een vaste taks van 7 euro voor alle vluchten vanuit Nederland maar die is nu verhoogd naar 7,45 euro die ondanks de pandemie toch ingevoerd zal worden begin 2021.

Lees dit artikel in het Spaans: Nuevo impuesto si viajas desde un aeropuerto holandés

De vliegtaks of tickettaks geldt vanaf 1 januari 2021 alleen voor vluchten die vertrekken vanuit Nederland naar andere vliegbestemmingen waaronder dus ook Spanje. Het plan van het Nederlandse kabinet valt binnen het beleid van ‘de vervuiler betaalt’ waarbij de overheid denkt dat deze extra belasting niet zal leiden tot minder vliegreizen.

Het Nederlandse kabinet hoopt op jaarbasis zo’n 200 miljoen euro op te halen met deze nieuwe milieutaks maar de vraag is natuurlijk of de mensen hierdoor minder zullen gaan vliegen. Het kabinet rechtvaardigt deze vliegtaks omdat het in hun ogen vreemd is dat reizen per auto, bus en trein wel wordt belast maar het vliegen niet terwijl het vliegen wel een grote impact heeft op het milieu.

Maar het vreemde is dan weer dat alleen de passagiersvluchten belast worden want de grote en extra zware milieuvervuilende vrachtvluchten hoeven geen extra milieu-vliegtaks te betalen uit angst dat vrachtvluchten verplaatst worden naar andere landen. Daarom is de vliegtaks voor passagiers verhoogd van 7 euro naar 7,45 euro om dat verlies te compenseren wat dus niets met het milieu te maken heeft.

Overigens is het niet helemaal duidelijk of de 7,45 euro het definitieve tarief wordt. Een kleine wijziging is mogelijk en is afhankelijk van de inflatie. In december komt hier duidelijkheid over. Het zou dus nog duurder kunnen worden om naar Spanje te vliegen vanaf 1 januari 2021.

Het is niet de eerste keer dat men in Nederland met een extra belasting voor de vliegtuigpassagiers op de proppen komt. Deze bestond ook al tussen 1 juli 2008 en 1 juli 2009 toen men binnen Europa een vliegtaks moest betalen van 11,25 euro.

Ga naar de inhoud