Spaanse rederij Trasmediterránea bijna failliet

Trasmediterránea
Beeld: Trasmediterránea

Spaanse rederij Trasmediterránea bijna failliet

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Het moederbedrijf Naviera Armas van de bekende Spaanse rederij Trasmediterránea die veel routes vaart tussen het Spaanse vasteland en de Balearen en Canarische Eilanden en tussen de eilanden zelf heeft financiële problemen. De pandemie en de daarbij horende corona-maatregelen en het gebrek aan toeristen heeft ervoor gezorgd dat de rederij 100 miljoen euro hulp heeft aangevraagd aan de Spaanse staatsholdingmaatschappij SEPI om te voorkomen dat ze failliet verklaard worden.

Het zijn niet alleen luchtvaartmaatschappijen die te maken hebben met de financiële gevolgen van de pandemie, de corona-maatregelen en het gebrek aan passagiers. Ook rederijen zoals cruise- en veerbootmaatschappijen hebben te maken met minder klanten/passagiers en dus ook minder inkomsten.

Het laatste slachtoffer in Spanje is de rederij Trasmediterránea dat sinds 2018 eigendom is van de Canarische zakengroep Naviera Armas die toen 260 miljoen euro aan Acciona betaalde die sinds 2002 de eigenaar was. 

In 2016 bestond de rederij 100 jaar nadat deze in 1916 werd opgericht en uitgroeide tot grootste veerbootmaatschappij van Spanje en tevens een van de grootste maatschappijen van Europa.

Nu bestaat Trasmediterránea 104 jaar en gaat het niet goed met de grote veerbootmaatschappij. Het moederbedrijf heeft torenhoge schulden maar wil zich nog niet failliet laten verklaren. 

Daarom vraagt Naviera Armas 100 miljoen euro aan de Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om rente te betalen over een emissie van 282 miljoen euro die in 2023 afloopt. Verder vraagt de maatschappij om kwijtschelding van diverse schulden of uitstel van betaling.

Ga naar de inhoud