Een op de tien woningen in Barcelona heeft een buitenlandse eigenaar

Een op de tien woningen in Barcelona heeft een buitenlandse eigenaar
Beeld: Casalunya.nl / Freepik

Een op de tien woningen in Barcelona heeft een buitenlandse eigenaar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De aankoop van woningen in Barcelona blijft populair, vooral onder grote investeringspartijen. Tijdens de corona-pandemie daalde het aantal internationale kopers vanwege de reisbeperkingen, maar nu wordt er weer volop vastgoed aangekocht in Barcelona, zo meldt het internationaal makelaarskantoor Casalunya.

Volgens Iñaki Unsain, directeur van vastgoedmakelaar ACV en voorzitter van de Asociación Española de Personal Shopper Inmobiliario (AEPSI), neemt het aantal transacties van internationale kopers geleidelijk weer toe. Op dit moment vertegenwoordigen zij 10% van het totale aantal in Barcelona geregistreerde aan- en verkopen.

Hoewel het aantal transacties nog ver verwijderd is van de cijfers van 10 jaar geleden, verzekert Iñaki Unsain dat “deze groei een voorbode is van wat de komende maanden te gebeuren staat”. De komst van telewerken in dit “nieuwe normaal” heeft ertoe geleid dat veel internationale cliënten ervoor hebben gekozen zich in Barcelona te vestigen. In feite is ongeveer 20% van de kopers op zoek naar een hoofdverblijfplaats, terwijl slechts 5% geïnteresseerd is in een vakantiewoning.

Betere prijs en kwaliteit

Bovendien verklaart Unsain dat “de prijs-kwaliteitverhouding van de eigendommen in Barcelona zeer aantrekkelijk is voor internationale kopers, aangezien de prijs lager ligt dan in steden zoals Londen of Parijs”, iets wat het internationaal makelaarskantoor Casalunya kan beamen want ook de vraag naar woningen in de provinciale stad Tarragona en huizen aan de populaire Costa Dorada is gestegen.

De gemiddelde prijs per m2

De toename van de digitalisering, ook in de verkoop van woningen, maakt het aankopen van woningen vanuit het buitenland makkelijker. Klanten bekijken de woning via een virtuele tour en vliegen naar Barcelona om de aankoop ook via de notaris in orde te maken. De wijk Eixample is met name populair onder buitenlandse kopers omdat daar meer luxueuze woningen te koop zijn.

Nationaliteiten

Vanwege Brexit zijn de Britten van hun plaats verstoten. Eerst stonden zij hoog in de lijst van nationaliteiten die in Barcelona een woning kochten. Het zijn de Duitsers die hun plek innemen. Ook de aanwezigheid van de Fransen blijft toenemen met name voor wat betreft de high-end aankopen. Zij worden gevolgd door Marokkanen, Nederlanders en Belgen. Zij zoeken met name woningen met tuinen en grote terrassen, en woningen vanuit waar telewerken ook gemakkelijk is.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.

Ga naar de inhoud