Search
menu
Search

Het verhaal van de Nederlandse wasmachine die al 40 jaar in Galicië wasjes draait

Het verhaal van de Nederlandse wasmachine die al 40 jaar in Galicië wasjes draait
Beeld: Miele / Twitter

Het verhaal van de Nederlandse wasmachine die al 40 jaar in Galicië wasjes draait

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OURENSE – Toen een Spaanse familie in de tachtiger jaren naar Nederland verhuisde voor werk en later weer terugkeerde naar Galicië, namen ze naast een levenservaring ook een huishoudelijk apparaat mee en daar hebben ze sindsdien geen moment spijt van gehad. Het gaat om een wasmachine van Miele die al meer dan 40 jaar wasjes draait en recent een prijs heeft gekregen in de MieleDuraMas wedstrijd van het Duitse merk.

In mei van dit jaar lanceerde Miele voor de derde keer op rij de wedstrijd MieleDuraMas om huishoudelijke apparaten te zoeken van het merk Miele die ondanks de leeftijd nog werken. Aan die wedstrijd deden meer dan 600 mensen mee in Spanje waarvan 400 apparaten al meer dan 20 jaar in gebruik waren en zelfs twee in de jaren zestig waren gekocht. 232 apparaten werden echter in de jaren negentig gekocht.

De vijf winnende apparaten in Spanje zijn een vaatwasser die in 1960 is gekocht, drie drogers en een wasmachine uit de jaren 70. Maar dit artikel gaat over David Rodríguez, de trotse eigenaar van de Miele-wasmachine, die een gebruiksduur van meer dan 40 jaar heeft en in Ourense in Galicië staat. David kocht deze in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Nederland en sindsdien heeft hij verschillende verhuizingen meegemaakt maar functioneert deze nog steeds als dag een.  

Als prijs ontvangen de vijf winnaars een apparaat uit het huidige assortiment, voor het geval ze die relikwieën willen bijwerken. David Rodríguez heeft een nieuwe koelkast besteld bij, uiteraard Miele, want de wasmachine gaat nog lang niet de deur uit want tegenwoordig maken ze niet meer zo’n goede huishoudelijke apparaten.

Maar David Rodríguez moet ook eerlijk zijn, hijzelf gebruikt de wasmachine niet meer want deze staat nu bij zijn moeder in Vilar de Cerreda (Ourense). In die woning staan meer ‘vintage’ apparaten die het allemaal nog doen. Maar in de eigen woning had David toch een nieuwe wasmachine nodig die beter zijn werk kan doen en daarnaast zuiniger en beter voor het milieu is. En uiteraard is die wasmachine ook van Miele.

Ga naar de inhoud