Sneeuwuil in Cantabrië trekt kijklustigen van over heel Spanje aan

Sneeuwuil in Cantabrië trekt kijklustigen van over heel Spanje aan
Beeld: voorbeeldfoto / 123rf

Sneeuwuil in Cantabrië trekt kijklustigen van over heel Spanje aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De onverwachte aankomst van een sneeuwuil in de autonome regio Cantabrië afgelopen weekend trok kijklustigen van over heel Spanje aan. Op zaterdag werd de vogel in Cabo Peñas gezien, de dag daarna vloog hij naar Verdicio. De habitat van de sneeuwuil ligt in principe in de Noordelijke Toendra, op een paar duizend kilometer van Spanje. De vogel wordt dus slechts zelden in deze contreien gezien.

In grote getale zakten ze naar de gemeente Gozón af, vogel- en natuurliefhebbers van over heel Spanje die een glimps wouden opvangen van de vreemde bezoeker. Zaterdag al werd er melding gemaakt van een roofvogel die in Spanje slechts heel zelden gezien wordt. “Het is bijzonder uitzonderlijk hier een sneeuwuil aan te treffen”, verklaarde bioloog en ornitoloog José Antonio García Cañal aan de krant El Comercio. 

Volgens de bioloog is de kans groot dat het dier aan boord van een boot in Spanje aankwam. Hier zou de vogel dan even rusten, voor hij naar de Toendra verder reist. “Het is wat men een begeleide reis zou kunnen noemen”, grapte Garcia Cañal. Blijkbaar is het niet ongebruikelijk dat vogels op die manier clandestien aan boord van een boot komen vast te zitten.

Op zondag streek de sneeuwuil neer op het dak van de surfschool van Verdicio, waar hij zich even goed liet bewonderen. Een aantal mooie foto’s vormden de beloning voor de kijklustigen. De sneeuwuil is niet gevaarlijk voor de mens. Hij wordt gemiddeld 10 jaar oud, en leeft een stil en voornamelijk nachtelijk leven. 

Ook al is het een weinig gezien vogel, kent toch quasi iedereen het dier. Dat is waarschijnlijk te danken aan de films van Harry Potter, waarin Harry een exemplaar als huisdier heeft. De Spaanse dierenbescherming laat weten dat observeren geen kwaad kan wanneer je een zeldzame vogel ziet, maar dat het dier best zo veel mogelijk met rust gelaten wordt.

Ga naar de inhoud