Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen

Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen
Beeld: Freepik

Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de gegevens van Eurostat heeft 10,6% van de inwoners van Spanje in 2020 in een woning gewoond waar te weinig natuurlijk daglicht was. Daarmee staat Spanje helemaal bovenaan de lijst van ‘donkere’ landen terwijl België op de achtste en Nederland op de tweeëntwintigste plaats staan op deze lijst.

In 2020 meldde 5,9% van de mensen in de Europese Unie (EU) dat ze niet genoeg daglicht in hun woning hadden. Dat betekent dat hun woning te donker leek en als een probleem voor het huishouden werd beschouwd. Toegang tot daglicht in woningen helpt de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Het kan ook helpen de energie-efficiëntie te verbeteren door de behoefte aan kunstmatige verlichting te verminderen.

In de top drie van landen waar weinig tot geen daglicht in woningen was staat Spanje met 10,6% van de inwoners van het land bovenaan gevolgd door Frankrijk met 9,5% en Malta met 9,4%. De laagste percentages werden genoteerd in Slowakije (2,6%, voorlopige gegevens), Italië (2,6%, gegevens over 2019), Cyprus (2,8%) en Tsjechië (3,1%).

In het geval van Belgïe gaat het om 6,3% van alle inwoners die niet genoeg daglicht in hun woning had, goed voor de 8e plaats op de lijst. Nederland staat op de 22e plaats met 3,6% van alle inwoners die een donker huis had in 2020.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.