Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen

Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen
Beeld: Freepik

Spanje is het EU-land waar de meeste mensen in een donker huis wonen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van Eurostat heeft 10,6% van de inwoners van Spanje in 2020 in een woning gewoond waar te weinig natuurlijk daglicht was. Daarmee staat Spanje helemaal bovenaan de lijst van ‘donkere’ landen terwijl België op de achtste en Nederland op de tweeëntwintigste plaats staan op deze lijst.

In 2020 meldde 5,9% van de mensen in de Europese Unie (EU) dat ze niet genoeg daglicht in hun woning hadden. Dat betekent dat hun woning te donker leek en als een probleem voor het huishouden werd beschouwd. Toegang tot daglicht in woningen helpt de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Het kan ook helpen de energie-efficiëntie te verbeteren door de behoefte aan kunstmatige verlichting te verminderen.

In de top drie van landen waar weinig tot geen daglicht in woningen was staat Spanje met 10,6% van de inwoners van het land bovenaan gevolgd door Frankrijk met 9,5% en Malta met 9,4%. De laagste percentages werden genoteerd in Slowakije (2,6%, voorlopige gegevens), Italië (2,6%, gegevens over 2019), Cyprus (2,8%) en Tsjechië (3,1%).

In het geval van Belgïe gaat het om 6,3% van alle inwoners die niet genoeg daglicht in hun woning had, goed voor de 8e plaats op de lijst. Nederland staat op de 22e plaats met 3,6% van alle inwoners die een donker huis had in 2020.

donker1
donker2
Ga naar de inhoud