Aanbieders illegale audiovisuele content ontmaskerd in Málaga

Aanbieders illegale audiovisuele content ontmaskert in Málaga
Beeld: Canva

Aanbieders illegale audiovisuele content ontmaskerd in Málaga

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Spaanse Nationale Politie heeft samen met EUROPOL in Málaga een crimineel netwerk opgerold dat via abonnementspakketten aan meer dan een half miljoen gebruikers illegale audiovisuele content verspreidde. Het gaat daarbij om 2600 televisiezenders en meer dan 23.000 illegale films en series die vanuit Málaga, via internationale omwegen, werden verspreid door heel Europa.

De vier gearresteerden (nationaliteiten niet bekend) opereerden vanuit Málaga en maakten via verschillende webpagina’s reclame voor abonnementspakketten met meer dan 2600 televisiezenders en 23.000 films en series; daarnaast hadden ze meer dan 95 wederverkopers in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Malta, Portugal, Cyprus en Griekenland.

De verkregen winsten, die zo’n drie miljoen euro per jaar bedroegen, werden door de organisatie witgewassen door roerende en onroerende goederen in de provincie Málaga te kopen en geld via Spaanse bedrijven om te sluizen naar bankrekeningen in belastingparadijzen. 

Tijdens de huiszoekingen ontkoppelden de agenten tien administratiepanelen, verbonden met 32 ​​servers in Frankrijk, Nederland en Spanje, waar de illegale televisie-inhoud werd gehost. Er werden computerapparatuur, 2800 euro in contanten en twee luxe voertuigen ter waarde van 180.000 euro in beslag genomen.

Het onderzoek begon al in 2020 dankzij een klacht die was ingediend door de verantwoordelijken van de ‘Alliance for Creativity and Entertainment’, een coalitie van bedrijven die tot doel heeft online piraterij te bestrijden. De eerste politie-inspanningen hebben het mogelijk gemaakt om het bestaan ​​te verifiëren van een organisatie die sinds 2012 massaal en op frauduleuze manier – via verschillende bedrijven – audiovisuele inhoud van verschillende televisieplatforms zou commercialiseren en verspreiden tegen betaling.

Ga naar de inhoud