Search
menu
Search

98-jarige burgemeester verkozen na motie van wantrouwen in Almería

98-jarige burgemeester verkozen na motie van wantrouwen in Almería
Beeld: PP / web

98-jarige burgemeester verkozen na motie van wantrouwen in Almería

José Antonio Torres (PP) is op 98-jarige leeftijd verkozen tot burgemeester van de gemeente Chercos (Almería). Dit gebeurde na een succesvolle motie van wantrouwen, opgesteld samen met Vox en onafhankelijke partijleden, waardoor de ambtsstaf werd overgenomen van de voormalige burgemeester Eduardo Mena (PSOE). Mena had het ambt verkregen na de gemeenteraadsverkiezingen op 28 mei, waarbij zijn partij de meeste stemmen kreeg. Hiermee wordt Torres wederom de oudste burgemeester van Spanje.

De ervaren kandidaat zal, slechts 150 dagen na zijn niet-herverkiezing bij de eerste investituur poging, het gemeentebestuur van Chercos opnieuw leiden. Hij kreeg steun van vier van de zeven raadsleden: twee van de PP, één van Vox en één van de Onafhankelijken voor Chercos (IxC). Laatstgenoemde partij vormde aan het begin van het mandaat een coalitieregering met de PSOE, waarvan de twee leden tegen stemden.

Het is inmiddels 28 jaar geleden dat José Antonio in 1995 voor het eerst gekozen werd. Sindsdien heeft hij de Partido Popular (PP) lijsten geleid met als doel zijn geboortedorp Chercos, een dorp van minder dan 300 inwoners, te beschermen tegen de demografische uitdunning die veel plattelandsgemeenten in Spanje doormaken. Bij de verkiezingen van 2019 werd hij met een meerderheid herkozen, met vier van de zeven raadsleden. Torres zal zijn 100ste verjaardag vieren vanuit de burgemeestersstoel, iets waar hij geen salaris voor ontvangt.

De politieke carrière van José Antonio Torres volgde op een heel leven in de Guardia Civil, waar hij in 1949 toetrad. Deze baan bracht hem naar verschillende delen van Spanje, maar de meest impactvolle periode was eind jaren ’70 in Baskenland, tijdens het hoogtepunt van de ETA-terreur activiteiten. Torres onderzocht verschillende moorden, waarvan hij zich de gruwelijke details nog levendig herinnert, en hij ontsnapte zelfs ternauwernood aan een van deze aanslagen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?