Pedro Sánchez herkozen tot nieuwe premier van Spanje

Pedro Sánchez herkozen tot nieuwe premier van Spanje
Beeld: congreso / web

Pedro Sánchez herkozen tot nieuwe premier van Spanje

Pedro Sánchez, de leider van de PSOE en waarnemend premier van Spanje, is herkozen voor een nieuw mandaat. Hij kreeg de steun van 179 parlementsleden, waaronder de Catalaanse separatisten van Junts en ERC. Hierdoor heeft Spanje na bijna vier maanden weer een regering. De nieuwe regering zal ook worden samengesteld door Yolanda Díaz, de leider van de partij Sumar. De verdeling van de ministeries zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Na vier maanden van politieke onzekerheid is Pedro Sánchez van de PSOE opnieuw tot premier van Spanje geïnstalleerd. Hij kreeg de steun van een breed coalitieakkoord van linkse en nationalistische partijen. Dit akkoord is een teken van de diepe verdeeldheid in de Spaanse politiek. De kloof tussen de twee grootste partijen, PSOE en PP lijkt groter geworden, wat betekent dat de komende jaren een periode van grote politieke onrust en polarisatie kan worden verwacht in Spanje.

PP, Vox en UPN hebben tegen de inhuldiging van Sánchez gestemd, die de verkiezingen van 23 juli niet won, maar een moeilijke parlementaire meerderheid heeft weten te krijgen door met de Catalaanse separatisten een amnestiewet overeen te komen. Deze wet was het middelpunt van alle onderhandelingen, van dit debat en lijkt een sleutelthema te worden in de komende legislatuur, in ieder geval in het begin.

Sánchez heeft in zijn toespraak de legitimiteit van zijn inhuldiging benadrukt en de PP opgeroepen de nederlaag op de verkiezingen van 23 juli toe te geven. Hij heeft ook de moed van de socialistische afgevaardigden geprezen die hem hebben gesteund.

Bijna vier jaar geleden werd de socialistische leider door een eenvoudige meerderheid geïnstalleerd, met 12 stemmen minder dan bij deze inhuldiging, waarin hij met één stemming zijn doel heeft bereikt. Een nieuwe en complexe legislatuur begint als premier, die geboren wordt te midden van spanning op straat en binnen veel instellingen. 

Tijdens de hele parlementaire bijeenkomst werd het Congres beschermd door een groot politieoptreden vanwege de protesten in de nabijheid van het parlement. Een groep PSOE-parlementariërs werd deze donderdag aangevallen met het gooien van eieren in de omliggende straten, en gisterenavond waren er opnieuw ongeregeldheden bij het PSOE hoofdkantoor, met aanhoudingen en politie charges.

Ga naar de inhoud