Search
menu
Search

Wat is volgens een genetische studie de oorsprong van het Baskische volk

Wat is volgens een genetische studie de oorsprong van het Baskische volk
Beeld: AI-beeld / redactie

Wat is volgens een genetische studie de oorsprong van het Baskische volk

De mysteries rond de oorsprong van een van de mysterieuste bevolkingsgroepen van Europa, de Baskische bevolking, zijn onthuld dankzij een genetisch onderzoek dat licht heeft geworpen op hun oorsprong. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van oude fossielen die zijn gevonden in de vindplaatsen van Atapuerca in het noorden van Spanje, en heeft een einde gemaakt aan decennia van theorieën.

De Baskische bevolking, die woont in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk, staat vooral bekend om hun unieke taal, het Baskisch, die geen verband houdt met een andere taal in Europa of de rest van de wereld. Bovendien is hun genetisch patroon aanzienlijk anders dan dat van hun buren, wat heeft geleid tot het geloof dat ze afstammen van een oude menselijke groep.

Vóór de nieuwe ontdekking waren de voorgaande theorieën over de oorsprong van de Basken gebaseerd op het idee dat ze afstammen van oude jagers die zich niet hadden vermengd met andere bevolkingsgroepen. Dit betekent dat ze genetisch verbonden waren aan pre-agrarische populaties.

Een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) heeft een nieuw perspectief geboden. Een genetisch onderzoek stelt dat de Basken afstammen van de eerste boeren die zich vermengden met lokale jagers en die gedurende duizenden jaren geïsoleerd bleven.

De sleutel tot de ontdekking is dat deze de voorgaande overtuigingen uitdaagt en suggereert dat de Baskische oorsprong in wezen recenter is dan werd aangenomen en teruggaat tot ongeveer 5.000 jaar geleden.

De studie analyseerde het DNA van fossielen die zijn gevonden in de vindplaatsen van Atapuerca in Spanje. Deze fossielen dateren van ongeveer 5.000 tot 12.000 jaar geleden. De onderzoekers ontdekten dat de Baskische bevolking een genetische afstamming deelt met deze oude fossielen, maar dat ze ook unieke genetische kenmerken hebben die ze onderscheiden van andere bevolkingsgroepen.

Deze bevindingen suggereren dat de Baskische bevolking een afzonderlijke bevolkingsgroep is die zich heeft gevormd door een mengsel van de eerste boeren en lokale jagers. Deze bevolkingsgroep raakte vervolgens geïsoleerd van andere bevolkingsgroepen, wat leidde tot de ontwikkeling van hun unieke genetische kenmerken.

Deze studie biedt een nieuwe blik op de oorsprong van de Baskische bevolking. Het suggereert dat de Basken een lange geschiedenis hebben in Europa, maar dat ze ook een unieke bevolkingsgroep zijn die zich heeft gevormd door een unieke reeks gebeurtenissen.

Deze ontdekking is belangrijk omdat het helpt om een ​​eeuwenoud mysterie te ontrafelen. Het biedt ook nieuwe aanwijzingen over de geschiedenis en cultuur van de Basken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?