Oorsprong Coca Cola is te vinden in Valencia met nu een nieuw drankje

Oeps ... foto ontbreekt!

Oorsprong Coca Cola is te vinden in Valencia met nu een nieuw drankje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Veel mensen zullen het niet weten maar het oorspronkelijke recept voor de wereldwijd meest verkochte frisdrank Coca Cola heeft volgens de legende haar oorsprong in de provincie Valencia. Drie jongemannen uit het gehucht Aielo de Malferit verkochten naar verluid in 1885 het recept aan de grondlegger van Coca Cola in de Verenigde Staten waarna het frisdrank-imperium werd geboren. Nu komt er vanuit hetzelfde dorp een betere, suikervrije en gezondere cola-variant: Malferida.

Het mysterie van de oorsprong van Coca Cola leek op te zijn gelost. Volgens velen is de frisdrank afkomstig uit het Valenciaanse gehucht Aielo de Malferit. De geschiedenis schrijft dat de Amerikaanse apotheker John Pemberton in 1886 het drankje Coca Cola bedacht heeft als variant op het destijds populaire alcoholische Vin Mariani. In eerste instantie noemde hij het drankje Pemberton’s French Wine Coca. Nadat hij echter de wijn verving voor suikersiroop werd het drankje Coca Cola genoemd.

Valencia

Wat echter nergens in de geschiedenis van Coca Cola vermeld wordt is het feit dat de apotheker het eigenlijke recept voor de Coca Cola drank zoals we deze tegenwoordig kennen, een jaar voor oprichting van Coca Cola gekocht (of gekopieerd) heeft van drie jonge Spaanse mannen, te weten Bautista Aparici, Ricardo Sanz en Enrique Ortiz. Dat is althans het Spaanse verhaal en iets waar de inwoners van het dorp Aielo de Malferit heilig in geloven.

Nieuwe versie

Het verhaal van de oorsprong van de Coca Cola uit Valencia is ook de 22-jarige Lucía Mompó ten gehore gekomen en zij besloot de legende nieuw leven in te blazen met een nieuw drankje, een Valenciaanse Cola.

De ingrediënten van “Malferida” zijn compleet natuurlijk zoals de cafeïne die afkomstig is van groene koffiebonen of de stevia die de suiker vervangt. De enige ingrediënten die (nog) niet natuurlijk zijn, zijn de zoetstoffen. Verder zit er in de “Malferida” cola ook een notenextract (nuez de cola), water, koolzuurgas en natuurlijke zuurstof regelaars.

Nuez de Coca Cola

In de provincie Valencia wordt gedurende jaren een populaire drank genaamd Anís Celestial geproduceerd, een farmaceutisch drankje dat tot op de dag van vandaag nog gemaakt wordt. Deze drank, met dezelfde smaak, kleur en dezelfde basis als ingrediënten, te weten “nuez de kola” kolanoten en cocabladeren van de uit Peru afkomstige coca plant, kreeg later de naam Nuez de Coca Cola.

Coca Cola in Spanje

Terwijl Coca Cola steeds populairder werd in de Verenigde Staten begon men in 1953 met een internationale uitbreiding waarbij men ook naar Spanje kwam met de Amerikaanse versie van de drank. Daar stuiten ze echter op het al bestaande “Nuez de Coca Cola” drankje wat nog steeds werd geproduceerd in de Valenciaanse fabriek. De eigenaren van Coca Cola kwamen uiteindelijk naar het dorp in Valencia om het patent te kopen aangezien men volgens de Spaanse wetten niet een soortgelijke drank en bijna dezelfde naam op de markt mag brengen in het land. Sindsdien is Coca Cola aanwezig als frisdrank in Spanje en werd de Nuez de Coca Cola een alcoholische drank.

Ga naar de inhoud