22 voetballers, 99.000 toeschouwers en 3.000 agenten bij de ‘El Clásico’ wedstrijd

123rf
Beeld: 123rf

VOETBAL – Terwijl er op het veld in het Camp Nou voetbalstadion op woensdag 18 december 22 voetballers achter de bal aanrennen tijdens de klassieker tussen FC Barcelona en Real Madrid, zitten op de tribunes van het grootste stadion van Europa bijna 99.000 toeschouwers en zorgen 3.000 veiligheidsbeambten voor de veiligheid in en rondom het stadion.

Oorspronkelijk zou de ‘El Clásico’ wedstrijd tussen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid op 26 oktober om 13 uur ‘s middags gespeeld worden maar vanwege de rellen en protesten in Barcelona werd besloten de wedstrijd te verplaatsen naar woensdag 18 december.

Er is een kans dat de wedstrijd opnieuw uitgesteld zal worden omdat de separatistische organisatie Tsunami Democratic op internet heeft opgeroepen om 4 uur voor aanvang van de wedstrijd het gebied rondom Camp Nou te bezetten en een menselijke schild rondom het stadion te vormen. Blijkbaar hebben al zo’n 18.000 mensen aangegeven dat ze mee zullen doen met de actie waarmee ze internationale bekendheid willen vragen voor het Catalonië probleem.

De Catalaanse politie zal met zo’n 1.000 agenten aanwezig zijn maar heeft al aangegeven niet garant te staan voor de veiligheid van de spelers en het publiek. De hoogste baas van de Mossos d’Esquadra zegt echter dat zijn agenten klaar zijn en dat de wedstrijd gewoon gespeeld kan worden. Het probleem is echter dat de spelers van Real Madrid, hun supporters en in mindere mate die van FC Barcelona beschermd dienen te worden en de vakbonden van de Catalaanse politie betwijfelen of ze daartoe in staat zijn.

Wat betreft de wedstrijd zelf is het de eerste keer in negen jaar tijd dat beide grootmachten met een gelijke stand een klassieker spelen. Zowel FC Barcelona als Real Madrid hebben 35 punten en staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats. De winnaar van deze wedstrijd zal niet alleen drie punten afstand nemen maar ook waarschijnlijk als de La Liga lijstaanvoerder de winterstop in gaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
jacob

Voor wie niet verstandig genoeg is even melden dat door heel de internationale media aandacht voornamelijk veroorzaakt door de eigen Spaanse (en bevriende) media Tsunami Democratic haar doel voor deze operatie reeds meer dan overtroffen heeft (zijnde internationale media aandacht!!!!!). Verder melden dat Tsunami Democratic altijd heeft aangegeven dat zij net willen dat de wedstrijd normaal doorgaat en dat hun bedoeling dus niet is de boel in de honderd te laten lopen. M.a.w. verwacht u aan een spectaculaire maar vreedzame actie die totaal anders zal verlopen dan wat de Spaanse paniek roeptoeters staan rond te strooien.

Rob

Dus, Jacob, in de Catalaanse pers was er allemaal niks aan de hand? Die schreven: gaat u maar lekker voetballen en de politie kan thuis blijven? Droom lekker verder.

Jacob

Rob, niet de Spaanse of Catalaanse media maar wel de officiële meldingen van Tsunami democratic die zelf duidelijk maakt aan iedereen dat hun protest vreedzaam moet gebeuren en dat geen enkel vorm van geweld aanvaardbaar is tijdens deze protest en verder dat de classico absoluut normaal moet kunnen doorgaan.

Anoniem

Kan de match niet plaats vinden, 0-5 forfait,en de zaak is opgelost.

Nicolás

Ben al niet meer in Nederland naar ere divisie wedstrijden met mijn kleinzoon gegaan uit angst dat hem iets zou overkomen door hooligans. Nu aankondiging van oorlog door die idiote seperatisten hier in Catalonië die de klassieke wedstrijd Barcelona Madrid willen frustreren. Laat dieren uit de dierentuin en stop dit tuig in hun kooien.

luc.van.ginneken@gmail.com

Als ze nu eens aan elke Catalaan zouden vragen wat zijn mening is, dan zouden we democratisch al heel wat dichter bij een oplossing staan. Oh neen, dat is een referendum. Oeps, met mijn mening riskeer ik nu van in den bak te vliegen.

Juan74

Ik ben voorstander Luc, maar dan wel ELKE Catalaan! ELKE stemgerechtigde en niet slechts een deel van de mensen. En via een normaal kiesstelsel dus elke stem is 1 stem, waar die persoon ook woont in de regio. EN omdat de grondwet nu eenmaal de grondwet is, moeten we ook nog eens elke Spanjaard gaan vragen wat ze nu willen en er van vinden. Verder is mijn mening dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. En nu is er een groep heethoofden die daar anders over denkt. Wat mij elke keer weer voor een enorm vraagteken stelt, moeten dit soort… Lees verder »

jacob

juan74 In de laatste peiling gehouden op vraag van de SPAANSE regering blijkt ondertussen dat 80% van de inwoners van de Catalaanse regio ook Catalaan genoemd (niet Spanjaarden dus!!!) voor een referendum zijn. Een om u dag echt te verpesten, in deze peiling werd aangegeven dat de onafhankelijkheid ruim zou winnen met een scoor van 49,3% van de Catalanen (tegen 41,6% tegen met het verschil zijnde mensen die het niet kan schelen). Maar ja, de Spaanse media (en anderen) heeft eens te meer overbelicht wat de Spanjaarden er van vonden ( iets wat de VN altijd als irrelevant beschouwt in… Lees verder »

Peter

Beste Juan,
Vindt u dan ook niet dat alle Europeanen moeten beslissen of de Uk de Europese Uni mag verlaten?
Want dit is hetzelfde. We moeten aan alle Europeanen vragen van wat ze ervan vinden??

Fred

En daar gaat weer belasting geld naar een fout doel. 3000 agenten voor een potje voetbal pfffffffff.

Juan74

Even goed inlezen Fred, het ligt dus NIET aan het voetbal of de voetballers of de clubs dat er zoveel agenten op de been moeten zijn. Dat gaat normaal in Spanje nog aardig goed, het is niet zoals in Nederland dat clubs supporters van de bezoekende clubs moeten weren. Neen, dit ligt aan mensen die niets met het voetbal te maken hebben maar een politiek statement willen maken. Je moet nog uitkijken dat de UEFA en FIFA hier zich niet mee gaan bemoeien. Ook al valt deze wedstrijd onder de Spaanse bond en La Liga, toch kunnen de overkoepelende organisaties… Lees verder »

Fred

Juan74 ik begrijp maar al te goed dat het voetbal hier niets mee te maken heeft maar ik vind het absurt dat het doorgang krijgt op deze manier. Speel het van mij part ergens in Valencia om aan te geven dat het zo niet langer kan. Ze willen toch ook belangrijke wedstrijden in de USA spelen en in de Arabische landen waarmee er niet aan de fans gedacht wordt nou dan kun je ook makkelijk de wedstrijd verplaatsen naar een andere regio die minder geld kost.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.