Drie gewonden en een dode hond door een ontsnapte staffordshireterriër op Ibiza

Drie gewonden en een dode hond door een ontsnapte staffordshireterriër op Ibiza
Beeld: VOORBEELD / Pixabay

IBIZA – Op het Balearen eiland Ibiza zijn drie personen gewond geraakt en werd een yorkshire hond doodgebeten door een ontsnapte Amerikaanse staffordshireterriër hond. Dit hondenras is ontstaan uit een combinatie van een buldog en terriër en staat in Spanje op de lijst van Hoog Risicohonden ofwel ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ (PPP).

Het voorval deed zich zaterdagmiddag voor in de Pablo Picassostraat in de gemeente Platja d’en Bossa op het eiland Ibiza. Rond 18.30 uur kreeg de politie meerdere telefonische meldingen binnen van een loslopende agressieve hond en van de aanval.

Eenmaal ter plaatse kon de politie constateren dat de American staffordshireterriër was ontsnapt uit de tuin van een woning en meteen een slachtoffer zocht. In dit geval een man die met zijn yorkshire op straat liep. 

De kleine hond overleefde de aanval van de gevaarlijke hond niet en zowel de eigenaar van de doodgebeten hond en twee andere personen raakten gewond toen ook zij deels werden aangevallen.

Uiteindelijk slaagde de eigenaar van de American staffordshireterriër de hond onder controle krijgen en hem opsluiten in zijn hok. De politie heeft de man echter op de bon geslingerd omdat de PPP hond geen muilkorf om had, omdat de hond niet vast zat en omdat de agenten niet konden achterhalen of de eigenaar verzekerd is en aan de andere eisen voldoet. 

De hond werd meegenomen door de politie in afwachting van de uitspraak vaneen rechter die zal beslissen wat er gaat gebeuren met de gevaarlijke hond.

Spaanse regels

In Spanje zijn er strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden (tenzij het een geleidehond betreft of een hond om gehandicapten te begeleiden). Deze eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet. De Spaanse wet classificeert de volgende honden als potentieel gevaarlijk.

De honden die (toe)behoren tot een van de volgende rassen en kruisingen: Pitbull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu.

De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen kunnen ook gezien worden als Hoge Risicohonden:

  • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
  • Uitgesproken karakter en van grote moed.
  • Kort haar.
  • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
  • Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen.
  • Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
  • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
  • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

Ook die dieren die agressieve neigingen in het verleden hebben vertoond of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen worden in Spanje gezien als PPP-honden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
33 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Er is een verschil tussen sociaal naar mensen en sociaal naar dieren. In het verleden zijn de pitbul-achtige rassen gefokt om te vechten tegen andere dieren. Zodra zo’n hond echter een gezinslid aanviel werd deze onmiddellijk afgemaakt en werd het fokken met die bloedlijn gestopt. De agressie tegen mensen is er dus in de loop der jaren uit gefokt maar dat geldt niet voor de agressie tegen dieren. Daarom kan het dus zijn dat zo’n hond ontzettend lief is voor de eigen baasjes en tegelijkertijd gevaarlijk voor andere honden. Die vechtlust krijg je er dus alleen maar uit door in… Lees verder »

En paar vragen aan alle hondeneigenaars die hier al beschuldigend hebben gereageerd :
– heb jij je hond zelf opgevoed en had je
daarvoor de nodige bekwaamheid ?
– kan je met zekerheid zeggen dat jouw hond nooit agressief gedrag zal vertonen ? – is het totaal onmogelijk dat je hond ooit aan je aandacht en controle ontsnapt?
Indien het antwoord niet driemaal “ja” is, ben je hypocriet en kan je beter zwijgen over de schuld van het ‘baasje’ uit bovenstaand verhaal !!

Zal het slachtoffer heel tevreden mee zijn met jullie uitleg.

Miel, ik vind dat je het te simpel ziet. Veel mannen nemen een hond gewoon voor de show omdat ze indruk willen maken. Bij vrouwen ligt dat anders.. Sommige nemen een hond omdat ze zich verwaarloosd voelen en andere omdat ze veel alleen zijn en nog andere omdat ze iets willen om voor te zorgen en er zijn er ook die het een leuk speeltje vinden zoals een pop. Naar het schijnt zijn er zelfs die zo een kutlikkertje of een hondenlul best zien zitten als manlief niet thuis is.. Dat ze nutteloos zijn zou ik niet zeggen.

Weer zo’n klopte hond,snap niet dat ze niet helemaal verboden worden.
Zelf ben ik samen met mijn hondje ook n keer aangevallen door zo’n ontsnapt kreng.
Wonder boven wonder heeft mijn hondje t overleeft maar hij heeft veel pijn geleden en voor de rest van zijn leven n trauma.

Ik vind dit zo jammer nu word er weer een ras veroordeeld door het verkeerd omgaan met een staffie ik heb zelf eem americaanse staf gehad en er was geen lievere hond als mijn beau

Ik heb sinds 25 jaar, Öl het moment 3 van deze zogenaamde gevaarlijke honden. Ik snap niet waarom de pers er zo op uit is dit ras zo slecht te maken. Ook snap ik mensen niet met hun stumperoge houding ten aanzien van het ras. Nee sukkels, de houders die dit bijzondere ras echt opvoeden, gedeeltelijk mishandelen, die moeten uitgeroeid worden, even als mensen met hun vooroordelen.

Gaarne niet de inhoud veranderen, ik heb gezegt mensen die dit ras Slecht opvoeden

Ze zijn niet allemaal agressief stop met oordelen.
De eigenaar moet gestraft worden. Dit ras is fantastisch met de juiste eigenaar
Het is altijd in het nieuws als een staffie iets doet.
Over andere honden hoor je niets
Zo onwetend en oordelend ? mijn amstaffies zijn grote knuffelkonten

Misschien klopt het wel dat de mensheid aan de basis ligt van het wangedrag van (sommige ?) honden, al blijkt dat niet uit het feit dat de wolf, toch de niet miskweekte voorvader van de hond, ook geen lieverd is. Feit is echter dat, hier opnieuw, het gevaar niet van de kweker komt maar van de hond. De enige realistische oplossing is m.l. het dier te elelimineren, tijdelijk als er hoop is op beterschap, definitief als dat onmogelijk wordt geacht. Een verbod op het houden van dit soort honden zou het probleem totaal uit de wereld helpen, maar jammer genoeg… Lees verder »

¨Misschien klopt het wel dat de mensheid aan de basis ligt van het wangedrag van (sommige ?) honden¨ Dit is jouw quote Miel. Je zet sommige tussen haakjes?? Dus jij vind dat alle honden wangedrag vertonen? Iemand die niet van honden kan houden, moet toch eens zichzelf achter de oren krabben. Een hond kan dat met zijn achterpoot, probeer jij dat eens? Maar ik durf te zeggen dat ik veel ervaring heb met honden, wij waren in Nederland oppas gezin voor mensen hun honden, lieten honden uit het buitenland bij ons komen wonen om weer te wennen aan mensen. Hier… Lees verder »

Een lang verhaal over hoe ervaren en bekwaam en hondvriendelijk jij wel bent, maar geef toe, daar gaat het hier niet over. Waar het hier wél over gaat is dit: “…Er zijn altijd gedragsproblemen die niet op te lossen zijn. Hoe jammer ook. En soms ook heel verdrietig. Een hond die een andere hond dood bijt of een kind zijn gezicht voor het leven verminkt, kan vaak niet blijven leven. Ook dat kan gebeuren. In dat geval is het nodig om de maatschappij tegen de hond te beschermen….” (hondengek.nl)
Duidelijker valt het niet te formuleren.

Het zijn de eigenaars “,baasjes” die deze honden tot een moordenaar maken.Maak kennis met hond en zijn “baasje” en alles zal duidelijk worden!

Het ligt aan de baasjes is wat er altijd gezegd wordt maar dat is gewoon larie. Neem bv een bordercolie, dit is een high energie hond dat gaat ook niet in eens een hele rustige hond worden door m bij oude mensen in een appartement te zetten. Sommige eigenschappen zijn er over hele lange tijd ingegokt en worden niet zomaar door baasjes teniet gedaan.
Natuurlijk zijn er ook lieve probleem vrije exemplaren van deze gevaarlijke rassen maar ook bij deze zal een juiste trigger instinct aanspreken wat opvoeding niet onderdrukt.

Beide wil ik niet leren kennen.

– De juiste schrijfwijze is Emiel maar als dat niet lukt is Miel ook goed. – “…Een monster is een algemene benaming voor een gevaarlijk of wanstaltig uitziend wezen. Het kan zowel slaan op een mythisch wezen als op een gevaarlijk bestaand dier…” In dit geval dus nog maar eens een gevaarlijke agressieve hond. – “…En de hond zelf, is domweg slachtoffer van ons mensen die de honden hebben gemaakt tot wat ze zijn,..” Niet veralgemenen a.u.b! Ik voel me niet betrokken want Ik heb nog nooit een hond gehad en ik zal er ook nooit een hebben. Richt je… Lees verder »

Dit is eigenlijk een reactie op de uitgebreide verrijkende bijdrage van Juan74.

Ons pommeriaantje is in 2014 ook doodgebeten door een Staffordshire. Deze zat aan een flexlijn en met een paar sprongen greep die zo ons hondje.1x bijten en schudden en het was gebeurd. De hond loopt nog steeds hier rond, af en toe met muilkorf…geen boete hier in Nl maar een schamele 250 eurootjes voor de eigenaar. Wij zijn dit trauma nooit vergeten. Ook als andere eigenaren zeggen dat hun hond te vertrouwen is neem ik geen enkel risico meer en til ons Yorkie op. Eens maar nooit meer.

Buiten de 8 reeds genoemde rassen van ‘hoog gevaarlijke’ honden is er een lange lijst van honden die daar ook onder vallen. Er zijn dan per saldo weinig ONgevaarlijke honden over. Wanneer het gezegde opgaat dat; “de baas op zijn hond lijkt”, wat in dit geval in het verhaal opgaat, wordt het nog gevaarlijker. voor deze HoogPPPhondeigenaar wens ik hem toe dat hij alle schade moet vergoeden die hij door toedoen van zijn onverantwoordelijk gedrag en tekortkomingen aan de slachtoffers van zijn monster. Daarbovenop mag hij van mij levenslang geen hond noch ander dier in bezit houden. Het wordt toch… Lees verder »

Ja Jozef, maar dat is geen oplossing voor het probleem.
Zolang er de mogelijkheid in Spanje wordt geboden om zo’n dier te kunnen aanschaffen, al-dan-niet met verzekering, blijft er een latent gevaar voor de gemeenschap.
En kom bij niet aan met verhalen dat sommigen wél weten hoe ze zo’n hond moeten opvoeden, waarvoor dan ?…
Het totale verbod op het bezitten en het fokken van deze honden-rassen is volgens mij de beste oplossing, zulke dieren zijn geen toegevoegde waarde voor de medemens.

Spijtig voorval weeral alleen komt de stafford weeral in een negatief daglicht te staan terwijl het net zoals pitbulls echter liefste honden zijn. Wat de aanleiding hiervan isvgeweest staat er helaas niet bij. Maar vooral aan sommige mensen gericht, ga je niet uitspreken over dingen waar je geen verstand van hebt of geen ervaring. Het is een heelnspijtige zaak ook voor het baasje van het overleden hondje maar als het een ander ras had geweest had het waarschijnlijk het nieuws niet gehaald.

Best jammer dat zoiets gebeurt maar veel mensen begrijpen niet dat vooral hoog risico honden veel beweging nodig hebben, ik heb zelf een Mechelse herder die uit een politie nest komt wat niet altijd even makkelijk was maar met veel beweging en hem te trainen kan je er zeker een leuke hond van maken. Ik loop zelf zeker 4 uur per dag met hem!

Helaas is het de hond die in dit geval waarschijnlijk af gemaakt wordt
Er moet gewoon een verbod komen op het kweken en of houden van gevaarlijke honden
Hier wordt niemand beter van
Er zijn genoeg grotere honden soorten die niet gevaarlijk zijn
Dus je hoeft echt niet met een schoothondje te lopen
Alternatieven genoeg
Anneke

Lap, we zijn weer zover ! Als het echt gebeurd is zoals hier wordt beschreven is er maar één oplossing: afmaken dat monster en de eigenaar een zware boete !

Miel er zijn volwassen mensen die dagelijks kinderen mishandelen en zelfs vermoorden. De hond doet wat de baas hem leert dus de baas moet een spuitje omdat deze de hond verziekt heeft. Nogmaals de problemen worden veroorzaakt door de mens. Met een verkeerd mens valt een Cavia je ook aan of zelfs een Konijn.

Koos dit is maar deels waar maar:
A) de eigenaar zal nooit “een spuitje krijgen” dus stop met zulke zinloze nonsens en
B) zulke honden moeten dan weer wél een spuitje krijgen vermits het gevaar niet geweken is of gaan we weer wachten tot het dier bvb een baby doodbijt? Voorbeelden zijn er genoeg uit het verleden

Denk dat anoniem ook een spuitje moet.

En hier nog zulk een lullige reactie van een loser. Dus jij hebt liever dat het gevaar blijft bestaan? Hopelijk maak jij het niet mee dat jouw kind wordt dood gebeten.

Had je nou zelf wel of geen honden (E)miel?? Misschien nog een keer een lesje? Honden zijn normaal roedel dieren, zijn jagers. Wij mensen hebben daar huisdieren van gemaakt, dat proces heeft eeuwen geduurd. Er zijn mensen die in de evolutie geloven, die zullen dit misschien beter begrijpen? In beginsel zijn alle honden dus roedeldieren en niet agressief tenzij men ze een uitdaging geeft. Er zijn helaas rassen die gevoeliger zijn voor dit fenomeen dan andere rassen. Wat nog dommer is, wij mensen hebben veel rassen zover doorgefokt, dat we hun oorspronkelijke doel vergeten zijn. Dus is elk hond of,… Lees verder »

Klasse??

Ik kan merken (e)miel dat je niet weet waar je over spreekt. Ikzelf heb hier een pitbull zitten en 2 chihuahua’s en ik zal je zeggen…..ik zet liever de pitbull bij een baby dan de chihuahua’s want ik weet voor de volle 100% dat hij niks zou doen. Het ligt gewoon aan het baasje een pitbull is een hond die training en vooral liefde nodig heeft. Dus niet zoals sommige het beest opvoeden door te schoppen of te schreeuwen. Daar krijg je juist valse honden van want de pittbull of american steffort zijn daar juist gevoelig voor en zullen dan… Lees verder »

Goed geantwoord van U. Ikzelf heb ook een pitbull en het is een van de zachtaardigste rassen dat ik ken. Helaas zijn het vaak de baasjes die de hond zo maken. Spijtig voor de dieren want zij kunnen er niks aan doen.

Beste Bart, Lees de bijdragen van Miel alleen op dit artikel al en je weet dat je beter gewoon hem kan laten praten. Hij heeft zijn eigen mening, over echt alles en zal daar nooit van afwijken. Hij heeft gewoon iets tegen honden in het algemeen en als ik goed lees ook tegen vrijwel alle mensen. Voor de rest heb je volkomen gelijk, als men top-10 bijtincidenten lijsten maakt, kijkt men alleen naar die meldingen die officieel zijn gedaan. Kleinere rassen bijten over het algemeen veel vaker dan grotere rassen, maar omdat er dan vrijwel geen schade is, hoor je… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.