Drie gewonden en een dode hond door een ontsnapte staffordshireterriër op Ibiza

Oeps ... foto ontbreekt!

Drie gewonden en een dode hond door een ontsnapte staffordshireterriër op Ibiza

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Op het Balearen eiland Ibiza zijn drie personen gewond geraakt en werd een yorkshire hond doodgebeten door een ontsnapte Amerikaanse staffordshireterriër hond. Dit hondenras is ontstaan uit een combinatie van een buldog en terriër en staat in Spanje op de lijst van Hoog Risicohonden ofwel ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ (PPP).

Het voorval deed zich zaterdagmiddag voor in de Pablo Picassostraat in de gemeente Platja d’en Bossa op het eiland Ibiza. Rond 18.30 uur kreeg de politie meerdere telefonische meldingen binnen van een loslopende agressieve hond en van de aanval.

Eenmaal ter plaatse kon de politie constateren dat de American staffordshireterriër was ontsnapt uit de tuin van een woning en meteen een slachtoffer zocht. In dit geval een man die met zijn yorkshire op straat liep. 

De kleine hond overleefde de aanval van de gevaarlijke hond niet en zowel de eigenaar van de doodgebeten hond en twee andere personen raakten gewond toen ook zij deels werden aangevallen.

Uiteindelijk slaagde de eigenaar van de American staffordshireterriër de hond onder controle krijgen en hem opsluiten in zijn hok. De politie heeft de man echter op de bon geslingerd omdat de PPP hond geen muilkorf om had, omdat de hond niet vast zat en omdat de agenten niet konden achterhalen of de eigenaar verzekerd is en aan de andere eisen voldoet. 

De hond werd meegenomen door de politie in afwachting van de uitspraak vaneen rechter die zal beslissen wat er gaat gebeuren met de gevaarlijke hond.

Spaanse regels

In Spanje zijn er strikte eisen voor het houden van potentieel gevaarlijke honden (tenzij het een geleidehond betreft of een hond om gehandicapten te begeleiden). Deze eisen zijn vastgelegd in de nationale Spaanse wet. De Spaanse wet classificeert de volgende honden als potentieel gevaarlijk.

De honden die (toe)behoren tot een van de volgende rassen en kruisingen: Pitbull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu.

De honden die alle of het merendeel van de volgende kenmerken vertonen kunnen ook gezien worden als Hoge Risicohonden:

  • Sterk gespierd, imposant voorkomen, robuust, atletische bouw, lenig, krachtig, hoge weerstand.
  • Uitgesproken karakter en van grote moed.
  • Kort haar.
  • Omtrek thorax tussen de 60 en 80 cm, hoogte van het kruis tussen de 50 en 70 cm en met een gewicht van meer dan 20 kg.
  • Grote kop, robuust, met een grote en brede schedel en gespierde, bolvormige wangen.
  • Grote en krachtige kaken, de robuuste bek is breed en diep. Brede en korte gespierde nek.
  • Gevulde borst, breed, groot en diep, gebogen ribben, korte en gespierde ribbenkast.
  • Parallelle voorpoten, recht en krachtig, achterpoten zeer gespierd, met relatief lange poten, licht gehoekt.

Ook die dieren die agressieve neigingen in het verleden hebben vertoond of die eerder andere dieren of personen hebben aangevallen worden in Spanje gezien als PPP-honden.

Ga naar de inhoud