Treinen gaan elektriciteit opwekken voor elektrische auto’s in Spanje

Treinen gaan elektriciteit opwekken voor elektrische auto’s in Spanje
Beeld: Adif.es

Treinen gaan elektriciteit opwekken voor elektrische auto’s in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Adif is de verantwoordelijke voor het Spaanse spoorwegnetwerk en zal binnenkort ook een leverancier gaan worden van stroom voor elektrische auto’s. Adif is van plan om in heel Spanje duizenden snellaadpunten genaamd ‘Ferrolinera’ te plaatsen waarbij de stroom opgewekt zal worden door remmende treinen waaronder ook de AVE hogesnelheidstrein en de recent gepresenteerde low cost variant AVLO.

Op het moment van schrijven is Adif nog bezig met het onderzoek naar met name waar de nieuwe oplaadpunten geplaatst moeten worden en om hoeveel het zal gaan. Wat wel al bekend is, is dat de stroom die deze snellaadpunten (cargadores rapidos) gaan leveren opgewekt wordt door de treinen in Spanje. 

De snellaadpunten dienen dichtbij een spoor te liggen om zo maximaal gebruik te kunnen maken van de elektriciteit die opgewekt wordt door de remmende treinen. Het gaat daarbij dan om alle soorten treinen, zowel de lokale, regionale, middellange, lange en hogesnelheidstreinen. Het is niet bekend of ook goederentreinen deelnemen maar over het algemeen remmen deze minder dan de passagierstreinen die bij de treinstations moeten stoppen.

Volgens een woordvoerder van Adif is het installeren van een snellaadpunt bij een weg en dichtbij een spoor niet al te duur en kan dit zelfs goedkoper zijn dan de snellaadpunten die nu geïnstalleerd worden in Spanje. Adif heeft enkele jaren geleden al een prototype ontwikkeld waarmee men de door treinen opgewekte elektriciteit kan leveren aan elektrische auto’s. Dat project genaamd ‘Ferrolinera’ wordt in deze PDF uitgelegd.

Volgens Adif zou het een win-win situatie zijn want de trein wordt over het algemeen gezien als een milieuvriendelijk vervoermiddel en als deze dan ook nog eens elektriciteit kan opwekken voor milieuvriendelijke auto’s dan is de cirkel rond.

In de Spaanse autowereld spreekt men over 300.000 oplaadpunten die Spanje in tien jaar tijd nodig heeft en zelfs 800.000 oplaadpunten over een langere periode. Op dit moment zijn er niet of nauwelijks snellaadpunten te vinden in Spanje en zal er dus nog veel moeten gebeuren voordat Spanje de gewenste 300.000 gaat halen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.