Spaans culinair kerstpakket in plaats van kerstverlichting in dorp nabij Ronda

Spaans culinair kerstpakket in plaats van kerstverlichting in dorp nabij Ronda
Beeld: Parauta / 123rf

Spaans culinair kerstpakket in plaats van kerstverlichting in dorp nabij Ronda

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De jonge burgemeester van het dorp Parauta in de Serrania de Ronda (Málaga) heeft besloten het gemeentegeld dat normaal ‘verspild’ wordt aan de kerstverlichting op straat dit corona-jaar beter te besteden. En dat deed Katrin Ortega door alle huishoudens van typische streekproducten te voorzien.

De burgemeester zelf staat versteld van de media aandacht wat deze gemeente actie heeft gekregen. Maar daar deed Katrin Ortega het niet voor. Wat ze wel wilde was de inwoners van het dorp een beetje ‘alegria’ te geven in deze moeilijke corona-tijden.

En dat deed ze door het geld dat normaal gesproken gebruikt werd om de kerstverlichting op straat op te hangen in Parauta beter te besteden door streekproducten te kopen voor de inwoners.

Parauta heeft 251 inwoners en die kregen per huishouden een speciaal kerstpakket bestaande uit een pata negra ham, Iberische chorizo, Iberische salchichón, kaas en wijn uit Ronda. En dat initiatief is zeer goed ontvangen door de inwoners. 

Maar niet alleen de inwoners van het dorp zijn blij met deze typische Spaanse lekkernijen, ook de bedrijven uit de omgeving want het gaat in alle gevallen om streekproducten waarmee de gemeente Parauta dus ook de regionale ondernemers heeft gesteund.

Daarnaast heeft deze unieke kerstactie er ook voor gezorgd dat iedereen meteen weet waar het dorp Parauta op de kaart ligt. De burgemeester weet nog niet of het om een eenmalige actie gaat of dat dit culinair feest elk jaar met de kerst gevierd gaat worden.

De pata negra hammen, Iberische chorizo, Iberische salchichón, kaas en wijn heeft de gemeente 8.000 euro gekost. De inwoners zijn erg blij met de burgemeester maar zoals altijd wordt er ook geklaagd, in dit geval door de oppositiepartijen die liever zagen dat dit geld besteed werd aan de verbetering van de watervoorziening in het dorp.

Bekijk HIER meer foto’s van de kerstpakketten die deur aan deur uitgedeeld worden in Parauta.

parauta
Beeld: Diario Sur

Naast Parauta zijn er ook nog andere gemeenten die geen kerstverlichting hebben opgehangen maar gekozen hebben voor culinaire of andere cadeaus voor de inwoners. Dat gebeurde onder andere in Benarrabá tevens in de Serrania de Ronda waar de burgemeester gekozen heeft voor dozen typische kerst zoetigheden ‘mantecados en pascueros de Navidad’.

In het nabijgelegen Júzcar krijgen alle oudere inwoners met Driekoningen speciale cadeaus in plaats van de kerstverlichting in het dorp.

Ga naar de inhoud