Spaanse ‘El Gordo’ kerstloterij voor het eerst zonder publiek

Spaanse ‘El Gordo’ kerstloterij voor het eerst sinds publiek
Beeld: Europa Press

Spaanse ‘El Gordo’ kerstloterij voor het eerst zonder publiek

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Sorteo Extraordinario de Navidad, ook wel Sorteo of Lotería de Navidad genoemd, is de bekendste van Spanje die elke 22 december gevierd wordt in het Teatro Real in Madrid. Vanwege de corona-crisis en de daarbij horende maatregelen zal het voor het eerst zijn dat er geen publiek aanwezig zal zijn, dat de jongens en meisjes, de president en notaris met mondkapje en een antigeentest de nummers zullen zingen en controleren.

De ‘El Gordo’ loterij staat bekend als de grootste loterij ter wereld en net zoals de laatste jaren zullen er ook veel buitenlanders meedoen met de loterij nu het steeds makkelijker is om loten via internet te kopen. Dit jaar wordt er 2,4 miljard euro aan premies weggeven wat 28 miljoen euro meer zal zijn dan in 2019.

Maar dit jaar zal er echter geen publiek in de zaal aanwezig zijn wat een groot gemis zal zijn. Elk jaar komen er tientallen mensen naar het Teatro Real in Madrid om verkleed en al zingend in de zaal vol verwachting naar de trekking te kijken. 

Daaronder bevinden zich altijd de tachtigjarige Manoli Sevilla, de ‘bisschop’ Juan uit León, ‘Mocito Feliz’ en de 78-jarige Fernando Vázquez die in 1954 als leerling van het Colegio de San Ildefonso de hoofdprijs ‘El Gordo’ mocht zingen.

Alle aanwezigen in de zaal, wat de organisatie en televisie medewerkers zullen zijn, de president van de loterij, de notaris en uiteraard de leerlingen van het Colegio de San Ildefonso die de balletjes laten zien en de getallen zingen, moeten antigeentests laten doen, moeten de twee meter afstand houden en moeten mondkapjes dragen … behalve op het moment dat de ‘El Gordo’ wordt gezongen. 

Het zal de kerstloterij worden met de minst aanwezige mensen maar met de grootste gezondheids beveiligingsmaatregelen uit de geschiedenis van de loterij.

Verder zal er op straat na de bekendmaking van de winnende nummers ook niet zo uitbundig gevierd mogen worden met de cava, dansenen, feestende, zoenende en omhelzende mensen.

Ga naar de inhoud