Search
menu
Search

Galicië heeft een 200 miljoen euro kostende snelweg die 50 keer per jaar dicht moet vanwege de dichte mist

Oeps ... foto ontbreekt!

Galicië heeft een 200 miljoen euro kostende snelweg die 50 keer per jaar dicht moet vanwege de dichte mist

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – De regionale overheid van de autonome regio Galicië in noordwest Spanje heeft de primeur een snelweg te hebben die gemiddeld één maand tot 50 dagen per jaar dicht moet vanwege mist. Het vreemde van dit verhaal is dat iedereen allang wist dat dit zou gaan gebeuren maar dat er toch 200 miljoen euro werd uitgegeven aan de aanleg van dit stuk snelweg. Wanneer de snelweg dicht moet vanwege de dichte mist, dient het autoverkeer weer gebruik te maken van de oude weg waarop wél gereden kan worden, ook met mist.

De ‘Autopista de niebla’ is een stuk weg van de A-8 snelweg in de provincie Lugo die regelmatig moet worden afgesloten vanwege de aanhoudende mist. Het is niets vreemds meer voor de gebruikers van de snelweg tussen Mondoñedo en Carreira in de provincie Lugo want het komt regelmatig voor. Sterker nog, gemiddeld komt het 35 tot 50 dagen per jaar voor waarbij de snelweg in de ergste gevallen gedurende vijf dagen gesloten kan blijven.

Dit stuk snelweg van de Autopista del Cantábrico ligt op 700 meter hoogte en is 22 kilometer lang maar kostte de belastingbetaler wel 200 miljoen euro om aan te leggen. Dit deel van de snelweg voert de automobilist letterlijk door de wolken welke ook gezien kan worden als een dichte mist waarbij het zicht vaak minder is dan 40 meter.

Het was in 2014 dat dit langverwachte deel door de toenmalige minister van Transport Ana Pastor werd geopend. Na een jarenlange vertraging en veel te hoge kosten zijn de regio’s Galicië, Cantabrië, Asturië en het Baskenland door middel van een snelweg langs dit deel van noordwest Spanje met elkaar verbonden. Op het moment van de opening wist men eigenlijk al dat dit deel van de snelweg problemen zou gaan opleveren aangezien het werk ook vaak tijdens de aanleg stilgelegd diende te worden vanwege de dichte mist.

De mist heeft al gezorgd voor meerdere ongevallen waaronder een van de ergste op 26 juli 2014 toen er buiten de 49 gewonden ook een dode te betreuren was bij een grote kettingbotsing, veroorzaakt door snel opkomende mist. Door dit zware ongeval is men na gaan denken over oplossingen om de mist te voorkomen waaronder infrarood verwarming, het maken van regen door middel van sproeiers waarmee de mist opgelost zou kunnen worden en nog vele anderen. Ondanks al deze ideeën is er nog steeds geen definitieve oplossing gevonden voor het probleem van de mist waardoor de snelweg ongetwijfeld ook dit jaar weer meer dan één maand gesloten zal moeten worden.

Ga naar de inhoud