Tarragona gaat hoofdrol spelen in Europese waterstofmarkt als Hydrogen Valley

Tarragona gaat hoofdrol spelen in Europese waterstofmarkt als Hydrogen Valley
Beeld: Canva

Tarragona gaat hoofdrol spelen in Europese waterstofmarkt als Hydrogen Valley

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – Om ervoor te zorgen dat Europa in 2050 een duurzaam energie- en grondstofsysteem heeft, zullen steeds meer landen gebruik gaan maken van waterstof als energiedrager. Volgens experts zijn auto’s die op H2 rijden de toekomst en je kunt er ook gebouwen mee verwarmen. Groene waterstof, in Spanje ‘Hidrógeno Verde’ genoemd, zal op diverse plekken worden opgewekt en die plekken worden waterstof-valleien genoemd. Tarragona zal één van deze belangrijke waterstof hubs worden, zo meldt het internationaal makelaarskantoor Casalunya

Net zoals in de tijd van de Romeinen toen Tarragona een strategische uitvalsbasis was voor het verder uitbreiden van hun rijk in de rest van Europa, is Tarragona als het gaat om waterstof weer een strategische uitvalsbasis. Reden is dat er al zoveel kennis aanwezig is over waterstof, vanwege de aanwezigheid van Eurecat (Technologisch Centrum van Catalonië), ICIQ (Catalaans Instituut voor Chemisch Onderzoek) en IREC (Catalaans Instituut voor Energieonderzoek) van de universitat Rovira i Virgili Universiteit (URV).

Jordi Cartanyà, hoogleraar aan de Rovira i Virgili Universiteit en coördinator van het Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, laat weten dat inmiddels 170 instanties en bedrijven zich bezighouden met de groene waterstof in Tarragona. Naast de chemische industrie en andere grote bedrijven (ongeveer 90) en diverse centra (12) zijn er ook overheidsdiensten (40), de haven van Tarragona, de CESDA (pilootschool van Reus) en de kamers van koophandel en andere bedrijvenclusters (20) betrokken bij het initiatief om van Tarragona de groene waterstofhoofdstad van Europa te maken.

De petrochemische sector in Tarragona is momenteel een grote verbruiker van ‘grijze’ waterstof (geproduceerd met elektriciteit uit fossiele brandstoffen). De uitdaging bestaat erin de installaties zodanig om te schakelen dat zij groene waterstof produceren/verbruiken in hun processen. 

Dit is een dubbele kans: hernieuwbare waterstof als vervangingsmiddel voor fossiele brandstoffen en ook als grondstof en bron van nieuwe soorten groene moleculen voor hun producten. “Het is van essentieel belang dat we onmiddellijk een groene weg inslaan samen om de toekomst van de industriële hub te versterken”, aldus Rubén Folgado, voorzitter van de Associatie van chemische bedrijven van Tarragona (AEQT).

De ‘Waterstofvallei van Catalonië’, wordt voor een groot deel gefinancierd uit de EU-fondsen Next Generation. Deze investering is hard nodig voor het financieren van nieuwe fabrieken voor de productie van groene waterstof,  inclusief elektrische infrastructuur, opslag- en distributielogistiek, opleiding en meer.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.