Search
menu
Search

Vulkaanuitbarsting La Palma stopt plotseling dus rust is voorlopig teruggekeerd

Vulkaanuitbarsting La Palma stopt plotseling dus rust is voorlopig teruggekeerd
Beeld: @involcan / twitter

Vulkaanuitbarsting La Palma stopt plotseling dus rust is voorlopig teruggekeerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De Cumbre Vieja-vulkaan is maandagavond 131 december rond 21 uur plotseling ermee opgehouden. Geen lava, as, rook en aardbevingen meer en de stilte en rust is teruggekeerd naar het Canarische Eiland La Palma. Maar experts waarschuwen dat men eerst maar eens gedurende tien dagen moet afwachten of de vulkaan weer tot leven komt.

De Cumbre Vieja-vulkaan is al meer dan 72 uur aan het ‘slapen’ maar de vraag is of dat stilte voor meer vulkaan geweld is of niet. Experts wachten nog liever tien dagen om te kijken of de vulkaan daadwerkelijk is uitgeput. De noodtoestand is echter nog lang niet voorbij en niemand mag het afgesloten gebied betreden. 

Sinds afgelopen maandag 21 uur tot nu is er geen vulkanische beving geweest en volgens Involcan is de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) gedaald tot minder dan vijf ton per dag, een hoeveelheid die als ‘extreem laag’ wordt gezien als je dat vergelijkt met de afgelopen weken toen dat boven enkele duizenden tonnen per dag lag, hoge of zeer hoge niveaus.

De 87 dagen durende vulkaanuitbarsting op La Palma is inmiddels de geschiedenisboeken ingegaan als de meest verwoestende en langstdurende uitbarsting sinds 1585 toen de Tehuya uitbarsting 84 dagen duurde. Volgens gegevens van het Europese Copernicus-satellietprogramma zijn in totaal 2.910 gebouwen verwoest en is 1.226 hectare getroffen door de as en lava, een cijfer dat Pevolca vaststelt op 1.193 hectare.

Ga naar de inhoud