Wie is de belangrijkste vrouw van elke Spaanse provincie?

Wie is de belangrijkste vrouw van elke Spaanse provincie?
Beeld: 123rf

Wie is de belangrijkste vrouw van elke Spaanse provincie?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De krant La Razón stelde een lijstje op met de belangrijkste vrouwen van Spanje. Per provincie koos de krant één vrouw. Het gaat zowel om historische figuren als om vrouwen die nog in leven zijn. In het lijstje staan koninginnen, wetenschapsters, sopranen of schrijfsters. We vertaalden enkele van de bekendste provincies. Op de kaart is ook de rest van de lijst te zien.

De genialiteit kent geen geslacht. Ook al werd de vrouw heel lang als minderwaardig behandeld, spreekt de lijst van belangrijke Spaanse vrouwen boekdelen. Ze waren met velen en hadden vaak een invloed die ver buiten de Spaanse grenzen voelbaar was. De krant geeft toe dat de selectie subjectief is, maar hoopt met haar lijst toch een aantal belangrijke vrouwen de eer aan te doen die ze verdienen.

mujeres
Beeld: La Razón

Alicante: María Blasco (1965). Moleculair biologe. Een van de meest gerenommeerde Spaanse wetenschapsters op internationaal niveau. Bekend omwille van haar bijdrage aan de kennis over kanker en veroudering.

Almería: Carmen Conde (1907-1996). Dichteres, schrijfster en theatermaakster, wordt beschouwd als één van de bekendste stemmen van de eerste helft van de 20e eeuw. De eerste vrouw in Spanje die een zetel had in de Spaanse Real Academia de la Lengua (Koninklijke Academie van de Spaanse Taal).

Barcelona: Montserrat Caballé (1933-2018). Internationale referentie in de wereld van de opera en één van de meest lyrische stemmen ooit. Trad over de hele wereld op in belangrijke operagebouwen. Een diva vergelijkbaar met Maria Callas.

Girona: Aurora Bertrana (1892-1974). Schrijfster van zeven romans, twee verzamelingen van proza over exotische reizen, twee volumes van memoires en verschillende kortverhalen. Maakte ook deel uit van één van de eerste vrouwelijke jazz bands van Europa en stichtte de Lyceum Club in Barcelona.

Granada: Mariana Pineda (1804-1831). Heldin, symbool van de strijd tegen de heerschappij van Fernando VII. Ter dood veroordeeld in Granada in 1831 omdat ze haar medestrijders niet Wilde aangeven. Ze werd zo een martelaar voor de vrijheid.

Madrid: Clara Campoamor (1888-1972). Schrijfster, politicus en advocaat die voor de vrouwenrechten streed. Drijfveer achter het invoeren van het universele stemrecht, dankzij Campoamor konden vrouwen voor het eerst stemmen in 1933. Lees HIER meer over deze bijzondere vrouw in ons uitgebreide artikel.

Málaga: María Zambrano (1904-1991). Intellectueel, filosoof en Spaanse essayiste. Volgens de encyclopedie van Oxford ‘de belangrijkste vrouw voor het denken van de 20e eeuw’.

Tarragona: Elena Masseras (1853-1905). De eerste vrouw die naar de universiteit ging in Spanje in 1872. Ze schreef zich in aan de faculteit voor geneeskunde in Barcelona. Later werkte ze als pedagoog, dokter en leerkracht.

Valencia: Conchita Piquer (1906-1990). Schrijfster van het onsterfelijke ‘En tierra extraña’ (in vreemd gebied). Emigreerde naar de Verenigde Staten waar ze een muzikale ster werd. 

De rest van de lijst vind je HIER in het Spaans.

Ga naar de inhoud