20.000 jongeren vieren universitair oudjaar in Salamanca

20.000 jongeren vieren universitair oudjaar in Salamanca
Beeld: Asoc Hosteleria Salamanca AEHS- CES / facebook

20.000 jongeren vieren universitair oudjaar in Salamanca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SALAMANCA – Zoals de traditie voorschrijft vierden zo’n 20.000 jongeren de universitaire oudejaarsavond in Salamanca op 15 december. Tijdens de twaalf klokslagen werd er per klokslag een snoepje (geen druif dus) naar binnen gewerkt en zo luidde men het universitair 2023 in. Het feest wordt al gevierd sinds de jaren negentig en sindsdien wordt het elk jaar gevierd met afterparty in de bars en discotheken van de stad.

De enige keer dat het feest niet gevierd werd was in de pandemie. Normaal gesproken wordt het feest elk jaar gevierd op de laatste donderdag voor de kerstvakantie dat er nog lessen zijn. Het begon allemaal als een manier om toch samen nieuwjaar te kunnen vieren voordat iedereen terug gaat naar zijn plaats van herkomst om de vakantie met familie door te brengen. Door het feest te vervroegen kan iedereen die dat wil er bij zijn. 

De organisatie is tegenwoordig in handen van de ‘Asociación de Empresarios de Hostelería de Salamanca’ (vereniging  van horecaondernemers van Salamanca). De mensen die het feest dit jaar bijwoonden konden genieten van vermaak en shows met Dj’s.  

Om alles in goede banen te laten lopen werkten de stedelijke, lokale en Nationale politie samen tijdens het feest. In de omgeving was ook de Guardia Civil aanwezig. In de stad waren verschillende alcoholcontroles en daarnaast waren er ook politieagenten te voet ingezet om bijvoorbeeld het nuttigen van alcohol op straat te voorkomen en om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen op het plein ‘Plaza Mayor’ kwamen. Er was daar plek voor maximaal 20.400 personen. Er waren ook extra schoonmakers ingezet en het Rode Kruis en de Protección Civil om te zorgen dat alles goed verliep. 

Volgens de organisatoren van het evenement levert het feest een economisch voordeel van 600.000 euro op voor de stad. Dit wordt allemaal uitgegeven in het nachtleven, hotels, taxi’s en winkels. Daarnaast is het ook een goede promotie voor de stad.

Ga naar de inhoud