Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil

Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil
Beeld: Canva

Discussie over jachthonden legt Spaanse dierenbeschermingswet opnieuw stil

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regeringspartijen PSOE en Unidas-Poedmos kunnen het maar niet eens worden over de nieuwe dierenbeschermingswet. In de wet zijn reglementen opgenomen voor de bescherming van jachthonden. Maar de socialistische partij PSOE trekt zich terug en wil jachthonden uit de wet halen. Hierdoor dreigt de wet in het water te vallen.

Op 12 en 13 december kwamen PSOE en Unidas-Podemos bij elkaar om te onderhandelen over de nieuwe dierenbeschermingswet. De partijen kunnen geen overeenkomst bereiken over de opname van jachthonden in de wet. Om de impasse te doorbreken stelde Unidas-Podemos voor om de wet niet te laten gelden wanneer jachthonden deelnemen aan jachtactiviteiten, maar wel in alle handelingen daarbuiten. Maar de PSOE-socialisten willen jachthonden volledig uit de wet halen.

Dierenbeschermingswet

Het is een opmerkelijke situatie: de PSOE en Unidas-Podemos presenteerden samen deze dierenbeschermingswet aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde. Maar opeens trok de PSOE zich terug. De Spaanse krant El País ziet de reden van deze plotselinge draai in opkomende regionale verkiezingen. Jagers zien het wetsvoorstel als een aanval op het plattelandsleven van Spanje. Ze dreigen niet langer op de socialisten te stemmen als de jachthonden onderdeel van het wetsvoorstel blijven uitmaken. En die dreiging werd realiteit in de verkiezingen van Andalusië eerder dit jaar: de socialisten verloren dramatisch.

“Het is ontzettend jammer dat de PSOE bezwijkt onder de druk van de jachtlobby en haar eigen voorstel zo om zeep helpt. Voor alle andere dieren die onder de wet zouden vallen betekent dit ook dat zij geen extra bescherming krijgen en er dus sprake blijft van onbestrafte dierenmishandeling in Spanje” volgens Maite van Gerwen, directeur van CAS International. 

Andere dieren

Spanje kent nog geen nationale dierenbeschermingswet. De inwerkingtreding van deze wet is daarom historisch. De wet voert een non-euthanasiebeleid in en alleen gezelschapsdieren mogen om gezondheidsredenen afgemaakt worden. Er komt een einde aan circussen met wilde dieren en dierentuinen en dolfinaria worden omgezet tot natuurreservaten. Daarnaast komt er een verbod op hanengevechten en de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels.

50.000 galgo’s

Het niet beschermen van jachthonden laat volgens CAS-international de deur open voor het mishandelen, doden en in de steek laten van puppy’s en gezonde volwassen honden. In februari dumpen en doden jagers jaarlijks meer dan 50.000 galgo’s en podenco’s.  

Gedurende twee jaar hebben CAS en AnimaNaturalis de omstandigheden waarin jachthonden leven gedocumenteerd. Zij voerden ook actie om een einde te maken aan de misstanden. Afgelopen maandag nog protesteerden ze in Madrid, tegenover het Congres van Afgevaardigden. Diverse dierenbeschermers met maskers van regeringsleiders droegen een dode galgo. De hond was overreden en werd langs de weg gevonden. Veel gedumpte jachthonden komen zo aan hun einde. 

Bron: Ingezonden door CAS International (Comité Anti-Stierenvechten)

Ga naar de inhoud