Staking vliegveldpersoneel Spanje gaat met de feestdagen niet door

Staking vliegveldpersoneel Spanje gaat met de feestdagen niet door
Beeld: Canva

Staking vliegveldpersoneel Spanje gaat met de feestdagen niet door

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De staking van het personeel van de Spaanse vliegveldbeheerder AENA, die gepland stond voor 22, 23, 30 en 31 december 2022 en 6 en 8 januari 2023, gaat NIET DOOR. Het Spaanse ministerie van Transport heeft een overeenkomst bereikt met de vakbonden van de ruim 10.000 werknemers. Daarmee is een chaos bij de Spaanse vliegvelden, die onder beheer vallen van AENA, tijdens de feestdagen voorkomen.

Op 9 december werd door de vakbond CCOO een staking aangekondigd van de ruim 10.000 werknemers van AENA. Deze staking zou moeten plaatsvinden op de kritische dagen waarop het traditiegetrouw rond de feestdagen extra druk is bij de vliegvelden in Spanje, te weten 22, 23, 30 en 31 december 2022 en 6 en 8 januari 2023.

De vakbonden eisen de betaling van een productiviteitstoelage die tijdens de pandemie niet meer werd betaald vanwege de grote terugval in het vliegverkeer. Omdat het vliegverkeer en het aantal passagiers weer gestegen is tot bijna dezelfde cijfers als voor de pandemie, is het zaak dat de productiviteitstoelage ook terugkeert, vindt de CCOO-vakbond.

Met de overeenkomst tussen het Ministerio de Trabajo en  de vakbond Comisiones Obreras (CCOO), is de stakingsdreiging voorlopig voorbij. Dat betekent dat in principe zonder problemen gevlogen kan worden naar en vanaf de Spaanse vliegvelden tijdens de feestdagen 2022/2023.

Andere stakingen

Maar Spanje is niet geheel stakingsvrij want het cabinepersoneel van de drie luchtvaartmaatschappijen Ryanair, Vueling en Air Nostrum voert nog steeds taking in Spanje. In feite vinden deze stakingen al maanden plaats op bepaalde dagen. 

Zo werkt het Spaanse cabinepersoneel van Ryanair niet van maandag tot en met donderdag. Gedurende 24 uur legt het personeel het werk neer maar de impact op de vluchten van Ryanair is tot nu toe minimaal. Deze staking, die al begin augustus begon, moet op 7 januari eindigen.

Bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling wordt ook al sinds begin november gestaakt. Tot en met 31 januari 2023 zijn er stakingsdagen op maandag, vrijdag, zondag en feestdagen. De impact van deze staking is ook minimaal tot nu toe.

Het cabinepersoneel van Air Nostrum staakt ook, iets wat meer gemerkt kan worden bij binnenlandse vluchten binnen Spanje en naar de eilanden. Op 22, 23, 26, 27, 29, 30 december en op 2 en 3 januari wordt gedurende 24 uur gestaakt.

Ga naar de inhoud