De meest beluisterde Spaanstalige artiesten in 2023 volgens Spotify

De meest beluisterde Spaanstalige artiesten in 2023 volgens Spotify
Beeld: via canva.com

De meest beluisterde Spaanstalige artiesten in 2023 volgens Spotify

Welkom bij de jaarlijkse terugblik van Spotify, waar we een kijkje nemen naar de muzikale voorkeuren van luisteraars over de hele wereld. Dit jaar was een bijzonder jaar voor de muziekindustrie, met ups en downs. Laten we eens kijken naar de Spaanstalige artiesten die het meest beluisterd werden in Spanje in 2023 en hoe ze onze afspeellijsten hebben beïnvloed.

Laten we beginnen met de artiest die de afgelopen jaren de reggaeton- en urbanscene heeft gedomineerd: Bad Bunny. Deze Puerto Ricaanse superster heeft opnieuw zijn positie als de meest gestreamde artiest in Spanje bevestigd en staat wereldwijd op de tweede plaats, alleen achter Taylor Swift. Maar wat hem echt onderscheidt, is dat zijn album ‘Un verano sin ti’ het meest beluisterde album ter wereld is geworden, een bewijs van zijn onmiskenbare invloed en charisma.

Het is duidelijk dat Bad Bunny al jaren een constante aanwezigheid is op Spotify en zijn populariteit blijft groeien. Zijn unieke mix van reggaeton, trap en latin pop heeft hem miljoenen fans over de hele wereld opgeleverd en hij is niet van plan om langzamer te gaan.

Naast het feit dat hij de meest beluisterde artiest is in Spanje, heeft Bad Bunny ook een enorme invloed gehad op de Spaanse muziekscene. Hij heeft samengewerkt met verschillende Spaanse artiesten, waaronder Rosalía en C. Tangana, en heeft zo deuren geopend voor meer samenwerkingen tussen Latijns-Amerikaanse en Spaanse artiesten. Bovendien heeft hij met zijn muziekstijl en teksten een nieuwe golf van reggaeton- en urbano-artiesten geïnspireerd in Spanje en daarbuiten.

Quevedo: de Spaanse artiest van het moment

Op de tweede plaats in de Spaanse ranglijst vinden we Quevedo, die ook de titel van meest beluisterde Spaanse artiest heeft veroverd. Met een jaar vol hits, samenwerkingen en zijn debuutalbum, is Quevedo uitgegroeid tot een onbetwiste ster in de Spaanse muziekwereld.

Quevedo is de afgelopen jaren gestaag gestegen op de Spaanse ranglijst en heeft zijn positie als een van de meest beluisterde artiesten in het land geconsolideerd. Zijn nummers, zoals ‘La Noche’ en ‘Tú y Yo’, zijn niet meer weg te denken uit de Spaanse hitlijsten en hij blijft nieuwe fans winnen met zijn unieke mix van pop en urban muziek.

Quevedo heeft niet alleen indruk gemaakt met zijn muziek, maar ook met zijn persoonlijkheid en stijl. Hij is een van de weinige mannelijke artiesten in de Spaanse muziekwereld die openlijk praat over zijn emoties en kwetsbaarheden, wat hem geliefd maakt bij zijn fans. Bovendien heeft hij met zijn muziek en teksten een nieuwe generatie Spaanse artiesten geïnspireerd om hun eigen stem te vinden en hun persoonlijke verhalen te delen.

Urbano en reggaeton dominant in Spanje

Het zal niemand verbazen dat het genre urbano en reggaeton nog steeds de boventoon voeren in de Spaanse muziekscene. Artiesten zoals Bad Bunny, Quevedo, C. Tangana en Rosalía hebben de afgelopen jaren de hitlijsten gedomineerd en hun invloed is nog steeds voelbaar. Maar ook andere genres, zoals pop en rock, hebben hun plekje veroverd in de Spaanse muziekwereld en blijven groeien.

De top 5 meest beluisterde genres in Spanje bestaat uit Urbano/Reggaeton, Pop, Rock, Latin en Hip-Hop/Rap. Het is duidelijk dat het Spaanse publiek een voorkeur heeft voor ritmische en dansbare muziek, maar er is nog steeds ruimte voor andere genres om te groeien en te bloeien.

Opkomende artiesten

Naast de gevestigde namen zijn er ook veel opkomende artiesten die de aandacht trekken in de Spaanse muziekwereld. Artiesten zoals Lola Indigo, Rels B en Natalia Lacunza, Pol Granch en Cepeda hebben de afgelopen jaren een sterke aanwezigheid opgebouwd op Spotify en worden gezien als de toekomst van de Spaanse muziekscene.

Deze genoemde opkomende artiesten hebben allemaal een unieke stijl en geluid en hebben al indruk gemaakt met hun debuutalbums en samenwerkingen. We kunnen niet wachten om te zien wat ze nog meer in petto hebben voor de toekomst.

Vrouwen in de Spaanse muziek

In 2023 hebben we ook gezien dat vrouwen een belangrijke rol spelen in de Spaanse muziekscene. Artiesten zoals Rosalía, Aitana en Natalia Lacunza hebben niet alleen indruk gemaakt met hun muziek, maar ook met hun krachtige boodschappen en persoonlijkheden.

De top 5 meest beluisterde vrouwelijke artiesten in Spanje zijn Rosalía, Aitana, Natalia Lacunza, Lola Indigo en C. Tangana. Het is geweldig om te zien dat vrouwen steeds meer erkenning krijgen in de muziekindustrie en hun stempel drukken op de Spaanse muziek.

Ga naar de inhoud