Paramilitaire organisatie met een nazistische ideologie ontmantelt in Spanje

Paramilitaire organisatie met een nazistische ideologie ontmantelt in Spanje
Beeld: Guardia Civil / web

Paramilitaire organisatie met een nazistische ideologie ontmantelt in Spanje

De Guardia Civil politie heeft een paramilitaire organisatie met een nazistische ideologie ontmanteld. Elf leiders van de groep zijn gearresteerd en nog eens elf leden worden onderzocht. De operatie vond plaats in verschillende provincies, waaronder Alicante, Almería, Bizkaia, Castellón, Jaén, La Rioja, Madrid, Málaga, Navarra, Pontevedra, Segovia, Sevilla, Teruel, Toledo, Valencia en Zaragoza.

De groep wordt beschuldigd van illegale associatie, laster tegen staatsinstellingen, aanval, illegaal wapenbezit, en het bevorderen, promoten en aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen verschillende groepen, waaronder migranten, vrouwen en de Lgbt-gemeenschap.

Tijdens acht huiszoekingen in Málaga en Roquetas de Mar (Almería) heeft de Guardia Civil tien vuurwapens, meer dan 9000 patronen, explosieven, 34 flessen zwavelzuur en verschillende verboden wapens in beslag genomen, waaronder boksbeugels, automatische messen en verdedigingssprays. Ook vonden ze veel neonazistische propagandamaterialen.

De onderzoeken begonnen in november 2021, toen werd ontdekt dat een van de leiders online video’s verspreidde waarin hij haat verspreidde en verschillende groepen ernstig discriminerend behandelde. Hij riep zijn volgers op om een ‘leger’ te vormen om het bestaande regime omver te werpen en zijn ideologie te implementeren, en moedigde hen aan om zich te bewapenen.

De volgers vormden een zelfbenoemde ’militaire orde’ met een uitgesproken suprematistisch karakter, geleid door individuen die zichzelf ‘kapitein-generaal’ en ‘commandant’ noemden, met ‘territoriale kapiteins’ op provinciaal niveau. De groep hield regelmatig fysieke en virtuele bijeenkomsten en had een ‘hoofdkwartier’ in de provincie Málaga.

De gearresteerde leiders gaven instructies om wapens te verkrijgen, waarbij sommige leden vuurwapens licenties verkregen en geweren, jachtgeweren en pistolen kochten. Anderen verkregen alarmpistolen die gemakkelijk konden worden omgebouwd om te schieten, naast diverse soorten blanke en verboden wapens.

De operatie werd geleid door de aanklager voor haatmisdrijven van de provincie Málaga en de rechtbank van Fuengirola, en uitgevoerd door gespecialiseerde agenten van de Guardia Civil in Málaga en het Baskenland.

Ga naar de inhoud