skip to Main Content
Overzicht van de reddingspoging van in put gevallen jongen in Málaga (donderdag)
El Pais

Overzicht van de reddingspoging van in put gevallen jongen in Málaga (donderdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De zoektocht naar de tweejarige Julen is het gesprek van de dag in Spanje en daarbuiten maar 90 uur na aanvang van de zoektocht naar de in de 110 meter diepe en slechts 25 centimeter brede waterput is moeilijk en met veel risico. Men heeft haren gevonden, men heeft een zakje met snoep gevonden maar van de jongen zelf is elk spoor bijster. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

Afgelopen zondag 13 januari kreeg 112 een melding binnen dat een tweejarige jongen in een smalle put was gevallen. Dat gebeurde in een gebied dat Dolmen Cerro de la Corona heet en hoort bij de gemeente Totalán in de provincie Málaga. Het waren de ouders die de politie belden waarbij ze aan hebben gegeven dat ze de jongen gehoord hebben.

Zondag 13 januari

Op zondag 13 januari wist de politie een camera te laten zakken in de smalle waterput maar die kwam niet verder dan 80 meter diepte waar de camera op een lading grond terecht kwam en niet verder kon afzakken.

Men vreest dat er een kleine aardverschuiving heeft plaatsgevonden in de diepe waterput. Op dat moment stelde men ook vast dat de put niet 140 meter diep maar 110 meter diep is en niet 40 cm breed maar slechts 25 cm breed.

Maandag 14 januari

De zoektocht gaat verder en de reddingswerkers slagen erin om 30 cm aarde uit de put te halen. Daarin bevindt zich ook een zakje met snoepjes en een glas dat de jongen bij zich droeg op het moment van de verdwijning. De reddingswerkers gaan door zonder te rusten maar slagen er niet in om verder in de put te komen of te kijken met de camera.

Ondertussen komen er steeds meer reddingswerkers van de politie en brandweer naar Totalán en komt er steeds meer materiaal naar de plaats waar de jongen zich in de put bevindt. Specialisten zijn op zoek naar een manier om bij de jongen te komen in de put die slechts 25 cm breed is en waar dus geen volwassen mens in kan afzakken. Daarnaast is het bij elke beweging mogelijk dat er aarde in de put valt wat de situatie alleen maar verergert.

Op maandag, 24 uur na de verdwijning van Julen, besluit men dat er drie mogelijkheden zijn om Julen uit de put te halen. De eerste is om een nieuwe bredere put te boren naast de smalle put waar de tweejarige jongen zich in bevindt. Belangrijk daarbij is dat de put niet instort en onstabiel wordt. De tweede mogelijkheid is de put van bovenaf geheel afgraven totdat men bij de jongen kan komen maar het gevaar van instorten is nog groter.

De derde mogelijkheid is om horizontaal (dus niet verticaal) de berg in te graven op een diepte van 80 meter om zo bij de jongen te komen. Men begint op dinsdag met de derde mogelijkheid waarbij men is begonnen met het afgraven van de berg, iets dat in Spanje op veel tv-kanalen live te zien is. Het laatste deel van de afgraving zouden mijnwerkers uit Asturië doen want die zijn meer gespecialiseerd in dat soort werk.

Ondertussen kan men met de camera nog steeds niet verder komen dan 80 meter diep waarop er een speciale machine komt die de aarde wegzuigt zodat de versperring weg kan worden gehaald.

Dinsdag 15 januari

Meer dan 100 mensen zijn inmiddels betrokken bij de redding van de tweejarige Julen wiens ouders ook voor het eerst verschijnen op de Spaanse televisie om kritiek te uiten op de reddingswerkers, iets dat niet goed valt en wat later door de vader wordt bijgesteld. Daarnaast was eerder al bekend geworden dat de ouders al een driejarige jongen zijn verloren door een hartstilstand.

Specialisten geven ook aan dat het vreemd is dat de diepe waterput (waar overigens geen water in zit) niet was afgesloten terwijl een specialist uit de omgeving zegt dat hijzelf een steen op het gat had gelegd. Daarnaast blijkt dat de put weliswaar geboord werd op zoek naar water maar dat er niets werd gevonden. Ook is dat gebeurd zonder toestemming en het is dus een illegale put, iets waarvan men in Spanje zegt dat er meer dan een half miljoen van zijn.

Op dinsdagmorgen begint men met het graven van de horizontale tunnel om zo op 80 meter diepte bij de jongen te komen. Daarbij maakt men gebruik van de helling die naast de waterput ligt en waar diverse graafmachines al bezig zijn met het weghalen van de aarde. Het leger stuurt een vliegtuig naar Asturië om mijnwerkers op te halen. Zij zullen de laatste eters handmatig verder graven om zo bij de jongen te kunnen komen.

El Pais

Woensdag 16 januari

De zoektocht gaat verder, meer specialisten komen naar de plaats toe en meer zwaar materiaal is op de plaats gearriveerd. Men is nu bezig met het graven van twee tunnels, een die verticaal naast de tunnel waar de jongen zich in bevindt wordt geboord en een die dus horizontaal op een diepte van 80 meter bij de tunnel waar de jongen in zit moet komen.

Om 9 uur ‘s-morgens wordt in de waterput haar gevonden wat blijkt te zijn van de jonge Julen. Een DNA test die ter plaatse wordt uitgevoerd door de Guardia Civil wijst dat uit. Er is nieuwe hoop dat de jongen levend gevonden wordt, ook omdat specialisten zeggen dat de kans groot is dat er genoeg zuurstof aanwezig is voor de jongen om te overleven.

Gedurende de hele dag is men bezig met pogingen om met een camera bij de jongen te komen, iets dat maar niet wil lukken. Daarnaast zijn machines bezig om de berg af te graven en tunnels te bouwen zodat specialisten bij de waterput kunnen komen.

Woensdagmiddag vindt er in het dorp een bijeenkomst plaats van inwoners van Totalan die zo met spandoeken etc. de familie steun willen geven. Veel mensen zijn emotioneel, ook omdat veel mensen de jonge Julen kennen.

Donderdag 17 januari

Om 8 uur ‘s-morgens moeten de reddingswerkers hun plannen bijstellen omdat de aarde te instabiel is om met succes een horizontale tunnel te graven. Verder gaan daarmee kan ervoor zorgen dat de waterput in elkaar stort waardoor elke mogelijkheid om de jongen levend of niet uit de put te halen.

De reddingswerkers concentreren zich nu in de tweede mogelijkheid, de verticale tunnel die naast de waterput reeds werd gegraven.

Wordt vervolgd…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 46 reacties
 1. Wat ik me afvraag is hoe “die vriend van een nicht die put heeft geboord”
  Waarmee heeft hij dat gedaan en hoelang heeft hij daar over gedaan?
  is hij nu ook bij de huidige graaf/boor-werkzaamheden aanwezig?
  Vraag zoveel: Zou Julen niet zelf de steen opzij geschoven kunnen hebben?
  Uit speelsigheid?
  Blijft over dat ik het waanzinnig vind om slechts zo’n put af te dekken met
  een steen. Levensgevaarlijk (Dat blijkt maar weer) in een gebied met menselijk
  en dierlijk verkeer.
  Tenslotte hoop ik natuurlijk op een goede afloop met heel mijn hart.
  Vreselijk zoiets, daar moet je toch even niet aan denken. Arme ouders!

  1. Reddingswerkers zijn er in geslaagd het lichaam van Spaanse peutertje Julen te vinden. Het jongetje is niet meer in leven. Dat melden Spaanse media. Via een speciale mijnschacht en een tunnel kwamen ze rond 01.25 uur vannacht uit bij Julen, die op 13 januari van dit jaar verdween na een val in een put in de buurt van Malaga

 2. wat een hoop en verdriet
  voor kind ouders en familie
  ook voor al die mensen die eraan hebben gewerkt dag en nacht
  laten we die niet vergeten aub
  ik zal bidden…..

  1. hoop met heel mijn hart dat het voor iedereen goed afloopt zowel voor de ouders als ook voor de hulpverleners het is verschrikkelijk dat onzeker gevoel we hopen op een wonder en dat het vandaag lukt de kleine eruit te halen

 3. Hoop dat het kindje levend wordt gered…wat een drama voor de ouders. Alle 2 hun kindjes afgeven dat is onmenselijk..maar vrees het ergste hoop op het goede en snel ook de ouders gaan door een hel

 4. Dit gebied had allang afgesloten moeten zijn voor toerisme . Waanzin dat er putten zijn waar mens en dier in kunnen vallen. Alle mensen die naar Spanje gaan dienen zich vooraf voortaan te oriënteren waar ze met hun kroost naar toe gaan. Ook ik heb geen rust voordat dit kleintje gevonden wordt. Slapeloze nachten !

 5. Als niets meer kan zou ik een stevige werphengen met een flinke bal lood en een angel en een camera aan de lijn met lampje laten zakken en proberen de baby te lokalizeren en hem voorzichtig aan de haak te slaan bij zijn kraag en recht om hoog hijsen voorzichtig

  1. Met een hengel? Als het zo makkelijk was.. ze kunnen nu ook niet met een camera daar komen. En het is geen baby..

 6. Het is geen film, maar echt. Niemand kan dagen onder steen leven. Het kind ziet niet in de put. Of helaas wel en lijdt niet meer.

  1. het hart van een ouder zegt “ja er is een kans” maar het verstand weet dat dit niet goed afloopt. Verschrikkelijke, afschuwelijke ervaring voor de ouders.

 7. Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
  Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

  1. Franske: “Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten.” Waarom is het onmogelijk dat beetje steen op te zuigen? En als je een mond van minder dan 25 cm hebt ontstaat er geen vacuüm die zuurstof weghaalt. Met weinig zuigkracht moet het mogelijk zijn het steen boven het kind te verwijderen en daarna het kind op te zuigen hengelen what ever. De gang van zaken nu is een gebed zone einde en ja ze bereiken het kind dood. Als het inmiddels al niet dood is.

 8. ik ook en hoop zo dat het kleine mannetje nog leeft ik hoop zo echt ik ben er elke dag ook mee bezig en bid voor hun!!!! en het kleine kereltje

 9. Het laatste nieuws was dat de werkzaamheden wel 4 dagen kunnen duren. En gisteren zijn de bouwer van de put en de familie van het kind door de politie verhoord.

  Er zijn best veel vraagtekens bij het verhaal, zoals waarom ze niet 112 belden (pas toen passanten daarlangs liepen werd er 112 gebeld, volgens de vader was hij te nerveus om te bellen), hoe het kan dat er een laag harde gecompacteerde grond ligt boven de plek waar het kind zich zou bevinden. En de familie zegt dat zij zelf de put eerder met stenen hebben gedicht, om te voorkomen dat er kinderen in vielen, en het kind is schijnbaar op die stenen gaan staan en erdoorheen geglipt in het gat waar het volgens sommigen eigenlijk niet in past, en al helemaal niet met een dikke winterjas. Als je een gat afdekt zodat er geen kinderen in vallen dan laat je toch geen kind daar in de buurt komen?

  Maar de Spaanse pers lijkt soms meer op roddelpers dan op serieuze journalistiek, dus is het lastig om te weten wat waar is en wat niet.

  1. Geen verwijten aub
   Wees bezorgt om het kind
   Niet , waarom niet dit en waarom hebben ze niet dat, met kids en zelfs met volwassenen gebeuren die dingen nu eenmaal

  2. Het kindje had een trainingspak aan met slofjes en kan dus wel door een nauwe opening. Dat de vader wat later reageerde kan ik mij indenken. Ik zou ook verlamd van angst zijn als dit gebeurt met je kind!

  1. ik ook en hoop zo dat het kleine mannetje nog leeft ik hoop zo echt ik ben er elke dag ook mee bezig en bid voor hun!!!! en het kleine kereltje

 10. is er al meer nieuws over hoe de zaken er nu voorstaan?ik ben er de hele week al mee bezig in mijn hoofd…vreselijk

 11. Ik kan het niet los laten probeer elk dag te kijken als er meer nieuws is hoop dat het jongetje vandaag gehaalt word en dat hij dit allemaal overleefd heeft gidste dit jongetje bij ???

 12. Ik ben er ook al dagen mee bezig en de beste oplossing lijkt mij een stofzuiger rond precies 24 of 24,5 centimeter mond om het steen boven het kind op te zuigen. Als dat lukt dan met een robot het kind van water voorzien. Water en eventueel lucht zijn essentieel, als dat lukt hebben we 1-2 dagen tijd het kind te bevrijden. Aub Spanjevandaag maak er werk van mijn idee door te geven aan de reddingwerkers daar. Een zuigmond met niet te veel zuigkracht maar genoeg om de stenen te zuigen. Ik blijf hopen ook omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen, maar de tijd dringt. Hopelijk lukt het via de al bestaande horizontale weg te stutten om bij het kind te komen, tijd dringt meer en meer. Geef mijn idee aub door spanjevandaag!

     1. Hier zijn experten aan de gang.
      Die echt wel weten hoe en wat en alle mogelijkheden bekijken

    1. Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
     Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

     1. Beste Franske,
      Misschien is het wijs geen eigen interpretatie te geven aan hetgeen ik zeg, jij interpreteert wat een ander zegt met je eigen invulling. Ik kan je vertellen dat dit gevaarlijk is uit eigen ervaring.
      “Se espera que en unos minutos el responsable del operativo de rescate, Ángel García Vidal, ofrezca una rueda de prensa para informar sobre los progresos. ” Wie zegt dat ik water inde put wil laten lopen? Dat is jouw interpretatie en heb ik niet gezegd en bedoeld. Ik mag dan wel geen ingenieur zijn maar elk weldenkend mens weet dat een volwassen mens 3,4 hooguit 7 dagen zonder water kan. Jonge kinderen en ouderen zijn kwetsbaarder. Maar jij denkt dat deze ingenieurs weten wat ze doen? Ja ik weet wat ze doen. Dagenlang na denken hoe een 2 jarig kind te redden? Nee. Ze denken na hoe bij het kind te komen zonder te beseffen dat het onnodig tijd en moeite is want zaterdag, zondag of maandag vinden ze het lijk van dit arme kind. Ik kan mij indenken hoe de ouders van deze Julen die al eerder hun 3 jarig kind verloren hebben, dit onnodig (in mijn ogen) leed ooit te boven moeten komen na een week in de hel. Kijk ik had nog hoop want zo’n tunnel is koud en nat en er is geen zonlicht. Allemaal factoren die meespelen dat het kind het langer dan 3 of 4 dagen zonder water redt. Omdat de muren in de tunnel vochtig zijn zou het via osmose nog via de huid water tot zich hebben kunnen nemen ( dat is wat anders dan jouw domme interpretatie van mijn woorden). En Mattie ik begrijp jouw reactie ook dat ze weten waar ze mee bezig zijn die ingenieurs, maar helaas het kind wordt dood aangetroffen dus missie failed. Ik had er een stofzuiger opgezet, binnen 1 of 2 dagen kind eruit, want daar gaat het om. Dat is risico nemen, maar doormodderen en na 7-8 dagen eindelijk het kind bereiken zal vergeefs zijn en is dus ook risico nemen en dood kind aantreffen. Ik leef mee met de ouders van Julen en wens hun met heel mijn hart alle sterkte toe die maar mogelijk is. Mijn hart huilt.

  1. Ik vrees dat het reeds te laat is en Marian: reddingswerkers weten wel degelijk met wat ze bezig zijn. Jouw ideetjes kennen die ongetwijfeld ook

  2. Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
   Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

 13. Mooie overzichtelijke site! Ik volg het nieuws al vanaf dag 1 vreselijk wat moet dat jochie in angst leven en die ouders en verdere familie natuurlijk ook. De tijd dringt hoplijk zijn ze snel bij het jochie. Vind het toch allemaal een beetje eng worden het duurt lang allemaal.

 14. Fijn, om op jullie site meer updates te kunnen lezen over de kleuter in de put in Spanje. Ik vind het verschrikkelijk en probeer dit dan ook te volgen. Ik hoop dat er snel goed nieuws komt.

  1. Ik ben er al dagen mee bezig en merk dat ik het niet los kan laten tot dat die jongen gevonden is. Wat duurt het lang!! Echt zo vreselijk voor de ouders en familie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by