Overzicht van de reddingspoging van in put gevallen jongen in Málaga (donderdag)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De zoektocht naar de tweejarige Julen is het gesprek van de dag in Spanje en daarbuiten maar 90 uur na aanvang van de zoektocht naar de in de 110 meter diepe en slechts 25 centimeter brede waterput is moeilijk en met veel risico. Men heeft haren gevonden, men heeft een zakje met snoep gevonden maar van de jongen zelf is elk spoor bijster. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

Afgelopen zondag 13 januari kreeg 112 een melding binnen dat een tweejarige jongen in een smalle put was gevallen. Dat gebeurde in een gebied dat Dolmen Cerro de la Corona heet en hoort bij de gemeente Totalán in de provincie Málaga. Het waren de ouders die de politie belden waarbij ze aan hebben gegeven dat ze de jongen gehoord hebben.

Zondag 13 januari

Op zondag 13 januari wist de politie een camera te laten zakken in de smalle waterput maar die kwam niet verder dan 80 meter diepte waar de camera op een lading grond terecht kwam en niet verder kon afzakken.

Men vreest dat er een kleine aardverschuiving heeft plaatsgevonden in de diepe waterput. Op dat moment stelde men ook vast dat de put niet 140 meter diep maar 110 meter diep is en niet 40 cm breed maar slechts 25 cm breed.

Maandag 14 januari

De zoektocht gaat verder en de reddingswerkers slagen erin om 30 cm aarde uit de put te halen. Daarin bevindt zich ook een zakje met snoepjes en een glas dat de jongen bij zich droeg op het moment van de verdwijning. De reddingswerkers gaan door zonder te rusten maar slagen er niet in om verder in de put te komen of te kijken met de camera.

Ondertussen komen er steeds meer reddingswerkers van de politie en brandweer naar Totalán en komt er steeds meer materiaal naar de plaats waar de jongen zich in de put bevindt. Specialisten zijn op zoek naar een manier om bij de jongen te komen in de put die slechts 25 cm breed is en waar dus geen volwassen mens in kan afzakken. Daarnaast is het bij elke beweging mogelijk dat er aarde in de put valt wat de situatie alleen maar verergert.

Op maandag, 24 uur na de verdwijning van Julen, besluit men dat er drie mogelijkheden zijn om Julen uit de put te halen. De eerste is om een nieuwe bredere put te boren naast de smalle put waar de tweejarige jongen zich in bevindt. Belangrijk daarbij is dat de put niet instort en onstabiel wordt. De tweede mogelijkheid is de put van bovenaf geheel afgraven totdat men bij de jongen kan komen maar het gevaar van instorten is nog groter.

De derde mogelijkheid is om horizontaal (dus niet verticaal) de berg in te graven op een diepte van 80 meter om zo bij de jongen te komen. Men begint op dinsdag met de derde mogelijkheid waarbij men is begonnen met het afgraven van de berg, iets dat in Spanje op veel tv-kanalen live te zien is. Het laatste deel van de afgraving zouden mijnwerkers uit Asturië doen want die zijn meer gespecialiseerd in dat soort werk.

Ondertussen kan men met de camera nog steeds niet verder komen dan 80 meter diep waarop er een speciale machine komt die de aarde wegzuigt zodat de versperring weg kan worden gehaald.

Dinsdag 15 januari

Meer dan 100 mensen zijn inmiddels betrokken bij de redding van de tweejarige Julen wiens ouders ook voor het eerst verschijnen op de Spaanse televisie om kritiek te uiten op de reddingswerkers, iets dat niet goed valt en wat later door de vader wordt bijgesteld. Daarnaast was eerder al bekend geworden dat de ouders al een driejarige jongen zijn verloren door een hartstilstand.

Specialisten geven ook aan dat het vreemd is dat de diepe waterput (waar overigens geen water in zit) niet was afgesloten terwijl een specialist uit de omgeving zegt dat hijzelf een steen op het gat had gelegd. Daarnaast blijkt dat de put weliswaar geboord werd op zoek naar water maar dat er niets werd gevonden. Ook is dat gebeurd zonder toestemming en het is dus een illegale put, iets waarvan men in Spanje zegt dat er meer dan een half miljoen van zijn.

Op dinsdagmorgen begint men met het graven van de horizontale tunnel om zo op 80 meter diepte bij de jongen te komen. Daarbij maakt men gebruik van de helling die naast de waterput ligt en waar diverse graafmachines al bezig zijn met het weghalen van de aarde. Het leger stuurt een vliegtuig naar Asturië om mijnwerkers op te halen. Zij zullen de laatste eters handmatig verder graven om zo bij de jongen te kunnen komen.

El Pais

Woensdag 16 januari

De zoektocht gaat verder, meer specialisten komen naar de plaats toe en meer zwaar materiaal is op de plaats gearriveerd. Men is nu bezig met het graven van twee tunnels, een die verticaal naast de tunnel waar de jongen zich in bevindt wordt geboord en een die dus horizontaal op een diepte van 80 meter bij de tunnel waar de jongen in zit moet komen.

Om 9 uur ‘s-morgens wordt in de waterput haar gevonden wat blijkt te zijn van de jonge Julen. Een DNA test die ter plaatse wordt uitgevoerd door de Guardia Civil wijst dat uit. Er is nieuwe hoop dat de jongen levend gevonden wordt, ook omdat specialisten zeggen dat de kans groot is dat er genoeg zuurstof aanwezig is voor de jongen om te overleven.

Gedurende de hele dag is men bezig met pogingen om met een camera bij de jongen te komen, iets dat maar niet wil lukken. Daarnaast zijn machines bezig om de berg af te graven en tunnels te bouwen zodat specialisten bij de waterput kunnen komen.

Woensdagmiddag vindt er in het dorp een bijeenkomst plaats van inwoners van Totalan die zo met spandoeken etc. de familie steun willen geven. Veel mensen zijn emotioneel, ook omdat veel mensen de jonge Julen kennen.

Donderdag 17 januari

Om 8 uur ‘s-morgens moeten de reddingswerkers hun plannen bijstellen omdat de aarde te instabiel is om met succes een horizontale tunnel te graven. Verder gaan daarmee kan ervoor zorgen dat de waterput in elkaar stort waardoor elke mogelijkheid om de jongen levend of niet uit de put te halen.

De reddingswerkers concentreren zich nu in de tweede mogelijkheid, de verticale tunnel die naast de waterput reeds werd gegraven.

Wordt vervolgd…

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
46 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat ik me afvraag is hoe “die vriend van een nicht die put heeft geboord” Waarmee heeft hij dat gedaan en hoelang heeft hij daar over gedaan? is hij nu ook bij de huidige graaf/boor-werkzaamheden aanwezig? Vraag zoveel: Zou Julen niet zelf de steen opzij geschoven kunnen hebben? Uit speelsigheid? Blijft over dat ik het waanzinnig vind om slechts zo’n put af te dekken met een steen. Levensgevaarlijk (Dat blijkt maar weer) in een gebied met menselijk en dierlijk verkeer. Tenslotte hoop ik natuurlijk op een goede afloop met heel mijn hart. Vreselijk zoiets, daar moet je toch even niet… Lees verder »

Reddingswerkers zijn er in geslaagd het lichaam van Spaanse peutertje Julen te vinden. Het jongetje is niet meer in leven. Dat melden Spaanse media. Via een speciale mijnschacht en een tunnel kwamen ze rond 01.25 uur vannacht uit bij Julen, die op 13 januari van dit jaar verdween na een val in een put in de buurt van Malaga

wat een hoop en verdriet
voor kind ouders en familie
ook voor al die mensen die eraan hebben gewerkt dag en nacht
laten we die niet vergeten aub
ik zal bidden…..

hoop met heel mijn hart dat het voor iedereen goed afloopt zowel voor de ouders als ook voor de hulpverleners het is verschrikkelijk dat onzeker gevoel we hopen op een wonder en dat het vandaag lukt de kleine eruit te halen

wat duurt het lang..elke keer vertraging…laat er nu eens een eind aan komen…om gek van te worden..

Hoop dat het kindje levend wordt gered…wat een drama voor de ouders. Alle 2 hun kindjes afgeven dat is onmenselijk..maar vrees het ergste hoop op het goede en snel ook de ouders gaan door een hel

Ik ben zo breed nog niet laat me zo zakken in die put touw om de enkels. Vreselijk arm kind.

Dit gebied had allang afgesloten moeten zijn voor toerisme . Waanzin dat er putten zijn waar mens en dier in kunnen vallen. Alle mensen die naar Spanje gaan dienen zich vooraf voortaan te oriënteren waar ze met hun kroost naar toe gaan. Ook ik heb geen rust voordat dit kleintje gevonden wordt. Slapeloze nachten !

Als niets meer kan zou ik een stevige werphengen met een flinke bal lood en een angel en een camera aan de lijn met lampje laten zakken en proberen de baby te lokalizeren en hem voorzichtig aan de haak te slaan bij zijn kraag en recht om hoog hijsen voorzichtig

Geen slecht idee.

Met een hengel? Als het zo makkelijk was.. ze kunnen nu ook niet met een camera daar komen. En het is geen baby..

Het is geen film, maar echt. Niemand kan dagen onder steen leven. Het kind ziet niet in de put. Of helaas wel en lijdt niet meer.

het hart van een ouder zegt “ja er is een kans” maar het verstand weet dat dit niet goed afloopt. Verschrikkelijke, afschuwelijke ervaring voor de ouders.

Ben er ook bang voor

Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

Franske: “Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten.” Waarom is het onmogelijk dat beetje steen op te zuigen? En als je een mond van minder dan 25 cm hebt ontstaat er geen vacuüm die zuurstof weghaalt. Met weinig zuigkracht moet het mogelijk zijn het steen boven het kind te verwijderen en daarna het kind op te zuigen hengelen what ever. De gang van zaken nu is een gebed zone einde en ja… Lees verder »

ik ook en hoop zo dat het kleine mannetje nog leeft ik hoop zo echt ik ben er elke dag ook mee bezig en bid voor hun!!!! en het kleine kereltje

Het laatste nieuws was dat de werkzaamheden wel 4 dagen kunnen duren. En gisteren zijn de bouwer van de put en de familie van het kind door de politie verhoord. Er zijn best veel vraagtekens bij het verhaal, zoals waarom ze niet 112 belden (pas toen passanten daarlangs liepen werd er 112 gebeld, volgens de vader was hij te nerveus om te bellen), hoe het kan dat er een laag harde gecompacteerde grond ligt boven de plek waar het kind zich zou bevinden. En de familie zegt dat zij zelf de put eerder met stenen hebben gedicht, om te voorkomen… Lees verder »

Geen verwijten aub
Wees bezorgt om het kind
Niet , waarom niet dit en waarom hebben ze niet dat, met kids en zelfs met volwassenen gebeuren die dingen nu eenmaal

Het kindje had een trainingspak aan met slofjes en kan dus wel door een nauwe opening. Dat de vader wat later reageerde kan ik mij indenken. Ik zou ook verlamd van angst zijn als dit gebeurt met je kind!

is er al meer nieuws over hoe de zaken er nu voorstaan?ik ben er de hele week al mee bezig in mijn hoofd…vreselijk

Begreep via deze link dat er nog hoop is iets met een extra “gat” met zuurstof?!

ik ook en hoop zo dat het kleine mannetje nog leeft ik hoop zo echt ik ben er elke dag ook mee bezig en bid voor hun!!!! en het kleine kereltje

is er al meer nieuws over hoe de zaken er nu voorstaan?ik ben er de hele week al mee bezig in mijn hoofd…vreselijk

Ik kan het niet los laten probeer elk dag te kijken als er meer nieuws is hoop dat het jongetje vandaag gehaalt word en dat hij dit allemaal overleefd heeft gidste dit jongetje bij ???

Ik ben er ook al dagen mee bezig en de beste oplossing lijkt mij een stofzuiger rond precies 24 of 24,5 centimeter mond om het steen boven het kind op te zuigen. Als dat lukt dan met een robot het kind van water voorzien. Water en eventueel lucht zijn essentieel, als dat lukt hebben we 1-2 dagen tijd het kind te bevrijden. Aub Spanjevandaag maak er werk van mijn idee door te geven aan de reddingwerkers daar. Een zuigmond met niet te veel zuigkracht maar genoeg om de stenen te zuigen. Ik blijf hopen ook omdat ik weet dat het… Lees verder »

Of als het lukt het meeste steen op te zuigen daarna ook het kind proberen op te zuigen.

Met een 3D printer heb je zo een 24-24,9 zuigmond gemaakt.

Of geef mij een mogelijkheid contact op te nemen met de reddingswerkers.

Hier zijn experten aan de gang.
Die echt wel weten hoe en wat en alle mogelijkheden bekijken

Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

Ja Franske,
de beste stuurlui staan aan wal!!

Beste Franske, Misschien is het wijs geen eigen interpretatie te geven aan hetgeen ik zeg, jij interpreteert wat een ander zegt met je eigen invulling. Ik kan je vertellen dat dit gevaarlijk is uit eigen ervaring. “Se espera que en unos minutos el responsable del operativo de rescate, Ángel García Vidal, ofrezca una rueda de prensa para informar sobre los progresos. ” Wie zegt dat ik water inde put wil laten lopen? Dat is jouw interpretatie en heb ik niet gezegd en bedoeld. Ik mag dan wel geen ingenieur zijn maar elk weldenkend mens weet dat een volwassen mens 3,4… Lees verder »

Ik vrees dat het reeds te laat is en Marian: reddingswerkers weten wel degelijk met wat ze bezig zijn. Jouw ideetjes kennen die ongetwijfeld ook

Ja het is denk ik reeds te laat.

Marian alsjeblieft… Die mensen weten echt wel wat ze doen. Het lijkt me redelijk onmogelijk de stenen überhaupt al op te zuigen laat staan dat je dan ook nog de zuurstof weghaalt en een vacuüm creëert waardoor de tunnel instabiel kan worden en kan instorten. En dan nog iets: ‘omdat ik weet dat het wel degelijk mogelijk is via de huid vocht op te nemen’. Ja, laten we water in de put laten lopen, goed idee.
Doe me een plezier en laat deze mensen alsjeblieft met rust, Marian.

Hoop dat ze hem gauw vinden,wat erg,ook heel veel sterkte voor de familie.

Mooie overzichtelijke site! Ik volg het nieuws al vanaf dag 1 vreselijk wat moet dat jochie in angst leven en die ouders en verdere familie natuurlijk ook. De tijd dringt hoplijk zijn ze snel bij het jochie. Vind het toch allemaal een beetje eng worden het duurt lang allemaal.

Hoop dat ze de jongen snel vinden en alles goed komt

Ik blijf hopen??

En dat in een computer tijdperk

En wat hebben computers / computertijdperk hiermee te maken?

Wat een duidelijke en overzichtelijke site.Vreselijk,leef zo mee,hoop toch dat de redding snel nabij is!

Fijn, om op jullie site meer updates te kunnen lezen over de kleuter in de put in Spanje. Ik vind het verschrikkelijk en probeer dit dan ook te volgen. Ik hoop dat er snel goed nieuws komt.

Ik ben er al dagen mee bezig en merk dat ik het niet los kan laten tot dat die jongen gevonden is. Wat duurt het lang!! Echt zo vreselijk voor de ouders en familie.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.