Overzicht van de reddingspoging van in put gevallen jongen in Málaga (donderdag)

Oeps ... foto ontbreekt!

Overzicht van de reddingspoging van in put gevallen jongen in Málaga (donderdag)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De zoektocht naar de tweejarige Julen is het gesprek van de dag in Spanje en daarbuiten maar 90 uur na aanvang van de zoektocht naar de in de 110 meter diepe en slechts 25 centimeter brede waterput is moeilijk en met veel risico. Men heeft haren gevonden, men heeft een zakje met snoep gevonden maar van de jongen zelf is elk spoor bijster. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

Afgelopen zondag 13 januari kreeg 112 een melding binnen dat een tweejarige jongen in een smalle put was gevallen. Dat gebeurde in een gebied dat Dolmen Cerro de la Corona heet en hoort bij de gemeente Totalán in de provincie Málaga. Het waren de ouders die de politie belden waarbij ze aan hebben gegeven dat ze de jongen gehoord hebben.

Zondag 13 januari

Op zondag 13 januari wist de politie een camera te laten zakken in de smalle waterput maar die kwam niet verder dan 80 meter diepte waar de camera op een lading grond terecht kwam en niet verder kon afzakken.

Men vreest dat er een kleine aardverschuiving heeft plaatsgevonden in de diepe waterput. Op dat moment stelde men ook vast dat de put niet 140 meter diep maar 110 meter diep is en niet 40 cm breed maar slechts 25 cm breed.

Maandag 14 januari

De zoektocht gaat verder en de reddingswerkers slagen erin om 30 cm aarde uit de put te halen. Daarin bevindt zich ook een zakje met snoepjes en een glas dat de jongen bij zich droeg op het moment van de verdwijning. De reddingswerkers gaan door zonder te rusten maar slagen er niet in om verder in de put te komen of te kijken met de camera.

Ondertussen komen er steeds meer reddingswerkers van de politie en brandweer naar Totalán en komt er steeds meer materiaal naar de plaats waar de jongen zich in de put bevindt. Specialisten zijn op zoek naar een manier om bij de jongen te komen in de put die slechts 25 cm breed is en waar dus geen volwassen mens in kan afzakken. Daarnaast is het bij elke beweging mogelijk dat er aarde in de put valt wat de situatie alleen maar verergert.

Op maandag, 24 uur na de verdwijning van Julen, besluit men dat er drie mogelijkheden zijn om Julen uit de put te halen. De eerste is om een nieuwe bredere put te boren naast de smalle put waar de tweejarige jongen zich in bevindt. Belangrijk daarbij is dat de put niet instort en onstabiel wordt. De tweede mogelijkheid is de put van bovenaf geheel afgraven totdat men bij de jongen kan komen maar het gevaar van instorten is nog groter.

De derde mogelijkheid is om horizontaal (dus niet verticaal) de berg in te graven op een diepte van 80 meter om zo bij de jongen te komen. Men begint op dinsdag met de derde mogelijkheid waarbij men is begonnen met het afgraven van de berg, iets dat in Spanje op veel tv-kanalen live te zien is. Het laatste deel van de afgraving zouden mijnwerkers uit Asturië doen want die zijn meer gespecialiseerd in dat soort werk.

Ondertussen kan men met de camera nog steeds niet verder komen dan 80 meter diep waarop er een speciale machine komt die de aarde wegzuigt zodat de versperring weg kan worden gehaald.

Dinsdag 15 januari

Meer dan 100 mensen zijn inmiddels betrokken bij de redding van de tweejarige Julen wiens ouders ook voor het eerst verschijnen op de Spaanse televisie om kritiek te uiten op de reddingswerkers, iets dat niet goed valt en wat later door de vader wordt bijgesteld. Daarnaast was eerder al bekend geworden dat de ouders al een driejarige jongen zijn verloren door een hartstilstand.

Specialisten geven ook aan dat het vreemd is dat de diepe waterput (waar overigens geen water in zit) niet was afgesloten terwijl een specialist uit de omgeving zegt dat hijzelf een steen op het gat had gelegd. Daarnaast blijkt dat de put weliswaar geboord werd op zoek naar water maar dat er niets werd gevonden. Ook is dat gebeurd zonder toestemming en het is dus een illegale put, iets waarvan men in Spanje zegt dat er meer dan een half miljoen van zijn.

Op dinsdagmorgen begint men met het graven van de horizontale tunnel om zo op 80 meter diepte bij de jongen te komen. Daarbij maakt men gebruik van de helling die naast de waterput ligt en waar diverse graafmachines al bezig zijn met het weghalen van de aarde. Het leger stuurt een vliegtuig naar Asturië om mijnwerkers op te halen. Zij zullen de laatste eters handmatig verder graven om zo bij de jongen te kunnen komen.

34222daf8f209cde5a0fc1e983b5fc48
El Pais

Woensdag 16 januari

De zoektocht gaat verder, meer specialisten komen naar de plaats toe en meer zwaar materiaal is op de plaats gearriveerd. Men is nu bezig met het graven van twee tunnels, een die verticaal naast de tunnel waar de jongen zich in bevindt wordt geboord en een die dus horizontaal op een diepte van 80 meter bij de tunnel waar de jongen in zit moet komen.

Om 9 uur ‘s-morgens wordt in de waterput haar gevonden wat blijkt te zijn van de jonge Julen. Een DNA test die ter plaatse wordt uitgevoerd door de Guardia Civil wijst dat uit. Er is nieuwe hoop dat de jongen levend gevonden wordt, ook omdat specialisten zeggen dat de kans groot is dat er genoeg zuurstof aanwezig is voor de jongen om te overleven.

Gedurende de hele dag is men bezig met pogingen om met een camera bij de jongen te komen, iets dat maar niet wil lukken. Daarnaast zijn machines bezig om de berg af te graven en tunnels te bouwen zodat specialisten bij de waterput kunnen komen.

Woensdagmiddag vindt er in het dorp een bijeenkomst plaats van inwoners van Totalan die zo met spandoeken etc. de familie steun willen geven. Veel mensen zijn emotioneel, ook omdat veel mensen de jonge Julen kennen.

Donderdag 17 januari

Om 8 uur ‘s-morgens moeten de reddingswerkers hun plannen bijstellen omdat de aarde te instabiel is om met succes een horizontale tunnel te graven. Verder gaan daarmee kan ervoor zorgen dat de waterput in elkaar stort waardoor elke mogelijkheid om de jongen levend of niet uit de put te halen.

De reddingswerkers concentreren zich nu in de tweede mogelijkheid, de verticale tunnel die naast de waterput reeds werd gegraven.

Wordt vervolgd…

Ga naar de inhoud