Spanje sluit 2018 af met een nieuw record aan buitenlandse toeristen

Spanje sluit 2018 af met een nieuw record toeristen
Beeld: Freepik

Spanje sluit 2018 af met een nieuw record aan buitenlandse toeristen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De officiële cijfers zijn nog niet bekend gemaakt door het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) maar de minister van Industrie, Handel en Toerisme heeft alvast enkele details gelekt tijdens een persconferentie. Daaruit blijkt dat de groei in buitenlandse toeristen minder is dan de voorgaande jaren maar dat men het oude record van 2017 toch weer heeft ingehaald met een totaal 82,6 miljoen buitenlandse toeristen.

Gedurende het hele jaar heeft Spanje in 2018 in totaal 82,6 miljoen buitenlandse toeriste n ontvangen, een 0,9% meer dan het jaar daarvoor. Deze buitenlandse vakantiegangers hebben samen 3,1% meer geld besteed in Spanje met een totaal van ongeveer 90 miljard euro.

De toeristensector is goed voor 11,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Er zijn direct 2,3 miljoen werkzaam in het toerisme (dienstensector) in Spanje wat 12,2% is van alle werkers in Spanje.

Concurrentie

In eerste instantie werd in Spanje gedacht dat er minder buitenlandse vakantiegangers naar Spanje zouden komen gedurende het afgelopen jaar omdat andere concurrerende bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, Egypte en Griekenland weer in opkomst en vaak ook veel goedkoper zijn.

Terwijl het toerisme in Spanje in 2018 steeg met 0,9% is dat percentage in Turkije 22,3% wat zo’n 7,3 miljoen toeristen meer zijn. In Egypte kwamen 3,6 miljoen meer toeristen en in Tunesië 1,1 miljoen meer vakantiegangers. Ook in Griekenland zijn er miljoenen meer toeristen op vakantie gegaan maar hoeveel is nog niet bekend gemaakt.

Ander toerisme

Wat in Spanje opvalt is dat er een daling is van 1,4% van de pakketreizen naar de “sol y playa” bestemmingen aan de Costa’s en op de eilanden en dat er een stijging is van 1,1% bij het toerisme in de rest van Spanje, het binnenland en langs de groene kust aan de Atlantische Oceaan in het noorden en noordwesten van Spanje.

Ver-weg landen

Met name bij de toeristen uit de landen Duitsland, Groot Brittannië, Italië en Frankrijk zijn de aantallen toeristen gedaald omdat vakantiegangers uit deze landen sneller geneigd zijn naar de concurrerende landen rond de Middellandse Zee te reizen.

Het aantal toeristen uit ver-weg landen is echter flink gestegen in Spanje zoals uit de Verenigde Staten (+11,8%), Mexico (+11,3%), Quatar (+15,5%), Japan (+11,8%) en China (+18,2%). Wat betreft aantallen toeristen zijn deze landen nog niet te vergelijken met Europese toeristen maar wat betreft uitgaven is het een heel ander verhaal.

Zodra het INE de cijfers bekend maakt plaatsen we een meer gedetailleerd artikel, ook over het aantal Nederlandse en Belgische vakantiegangers in 2018.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.