Mallorca en Ibiza gaan zuiptoerisme en balconing aanpakken

Mallorca en Ibiza gaan zuiptoerisme en balconing aanpakken
Beeld: Freepik

Mallorca en Ibiza gaan zuiptoerisme en balconing aanpakken

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regioregering van de Balearen eilanden heeft een nieuwe wet aangenomen met daarin maatregelen tegen het zuiptoerisme op de eilanden en om het balconing te bestrijden. Het gaat met name om de gebieden Playa de Palma en Magaluf op Mallorca en de West End in Sant Antoni op Ibiza. Daar moeten diverse vergaande maatregelen genomen worden om het zuiptoerisme en het gevaarlijke balconing te voorkomen.

De Govern Balear wil met de nieuwe wet het toerisme bestrijden waarbij het alleen maar gaat om zuipen, dronken worden en feesten op Mallorca en Ibiza. Zo wil de regioregering dat er in de winkels en supermarkten in de eerder genoemde plaatsen een verbod komt op de verkoop van alcohol tussen 21.30 en 8 uur.

Daarnaast moet het afgelopen zijn met het twee halen en een betalen syteem (3×1, 2×1) of de Happy Hour aanbiedingen en mag de promotie van consumptie van alcohol en gratis drinken niet meer. De prijzen voor de alcohol moeten overal hetzelfde worden zonder de mogelijkheid van aanbiedingen. 

Er moet ook een beperking komen op de zuip excursies of kroegentochten (pubcrawl) in de plaatsen Playa de Palma en Magaluf op Mallorca en de West End in Sant Antoni op Ibiza. Verder wil men geen partyboten meer en wordt het feest vieren op boten verboden.

Wat betreft het gevaarlijke ‘balconing’ waar elk jaar dodelijke slachtoffers bij te betreuren zijn, moeten hoteleigenaren de mogelijkheid krijgen om de personen die van balkons in zwembaden springen onmiddellijk uit de hotels te zetten. Daarnaast kunnen de ‘balconing’ gasten boetes krijgen tussen de 6.001 en 60.000 euro.

Terwijl de inwoners van deze plaatsen en de accommodaties eigenaren blij zijn met deze strenge en vergaande maatregelen, zijn de horecaondernemers dat niet bepaald. Daarnaast meent de sector van bars en discotheken dat de controle moeilijk zal zijn en dat de eerder geprobeerde maatregelen niet hebben gewerkt.

Ga naar de inhoud