Spaanse weerdienst voorspelt sneeuw langs de Middellandse zeekust

Sneeuw langs de Middellandse zeekust voorspelt
Beeld: 123rf

Spaanse weerdienst voorspelt sneeuw langs de Middellandse zeekust

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse media en de Spaanse weerexperts gaat het vanaf dit weekend goed koud worden dankzij de storm Gloria. Deze nieuw storm brengt niet alleen een daling van de temperaturen met zich mee maar ook regen, sneeuw en wind. In het noorden, noordwesten en midden van het land sneeuwt en regent het al op veel plaatsen en zijn er ook al problemen geweest wat betreft het weer.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet kan de temperatuur ook langs de Middellandse Zeekust flink dalen tot wel 10 graden minder terwijl de wind snelheden van 80 km/uur kan hebben en de sneeuwgrens zeer laag is, op slechts 100 meter hoogte. 

Er wordt zelfs geschreven dat de regio Valencia het zwaarst getroffen kan worden waarbij het wel in het binnenland van de provincies Alicante, Valencia en in mindere mate Castellón kan sneeuwen maar bijvoorbeeld niet in de Pyreneeën.

De Aemet spreekt over hoge golven van 8 tot 10 meter en een wilde zee in het zuiden van de provincie Valencia en het noorden van de provincie Alicante. In deze regio’s zal ook de wind met vlagen van meer dan 80 km/uur over het land trekken en wordt er veel regen verwacht.

De Nederlandse Rijksoverheid heeft het volgende reisadvies afgegeven voor Spanje: Vanaf zondag wordt erg slecht weer verwacht in de regio’s Balearen (waar Ibiza deel van uitmaakt), Catalonië en Valencia. Regen en sneeuw kunnen voor overlast zorgen. Voor zondag is code rood afgekondigd voor de kust van Ibiza en Valencia omdat er hoge golven kunnen zijn. In de overige gebieden in het oosten van Spanje geldt code oranje of geel. In de Pyreneeën is later in de week ook kans op noodweer, vooral aan de zuidkant. Dit kan tot aardverschuivingen leiden. Zie ook onder ‘natuurgeweld’ in de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Volg het lokale nieuws en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Sneeuw in Alicante en Valencia

Maar er wordt ook gesproken over sneeuw in de Comunidad Valenciana met een oranje weeralarm in het noorden van de provincie Alicante en het zuiden van de provincie Valencia. De sneeuwgrens ligt daar tussen de 100 en 700 meter hoogte en de experts menen dat er veel plaatsen zullen zijn die te maken krijgen met deze sneeuwval

Maar dat is volgens de Aemet slechts het begin want er wordt meer regen en sneeuw verwacht de vanaf zondag en een deel van de volgende week.

Balearen

Ook op het Balearen eiland Mallorca wordt in het noorden veel regen verwacht en men sluit niet uit dat de hoger gelegen delen van het eiland bedekt zullen zijn met sneeuw. 

De Spaanse weerdienst spreekt over 120 liter/m2 in 12 uur tijd aan regenval op Mallorca terwijl dit op de andere eilanden Menorca, Ibiza en Formentera tussen de 60 en 70 liter/m2 kan zijn.

026dea008a2c885ea400a6f0136a188d
Aemet

Kaart

Zoals op bovenstaande kaart te zien is hebben de provincies Alicante (noorden) en Valencia (zuiden) samen met de eilanden Ibiza en Formentera rode weeralarmen gekregen. In het geval van Alicante en Valencia is dat vanwege regen, sneeuw, wind en wilde zee terwijl dat op Ibiza en Formentera vanwege regen, wind en wilde zee is.

In het binnenland van de provincies Alicante en Valencia geldt een oranje weeralarm vanwege de sneeuwval terwijl in het zuiden van de provincie ALicante en verder in het noorden van Valencia en de provincie Castellón een oranje weeralarm is vanwege regen, sneeuw, wind en wilde zee.

Ook langs de kust van de autonome regio Catalonië, te weten in de provincies Tarragona, Barcelona en Gerona gelden oranje weeralarmen voor zondag vanwege harde windvlagen en een wilde zee.

Ga naar de inhoud