Athletic Club wint de Supercup Spanje met 3-2 van FC Barcelona

Beeld: Archieffoto

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Op zondag 17 januari 2021 werd in Spanje, met een vertraging van enkele maanden vanwege de corona-pandemie, de 37e Spaanse supercup gespeeld tussen FC Barcelona en Athletic Club (Bilbao). In voetbalseizoen 2020/2021 wist Athletic Club voor de derde keer de beker mee naar huis te nemen.

De ‘Supercopa’ is een competitie die gespeeld wordt tussen de winnaar van de eerste divisie voetbalcompetitie en de winnaar van de Spaanse bekercompetitie.

In principe zou deze wedstrijd, net zoals in de editie 2019/20, gespeeld moeten worden in Saoedi Arabië (vanwege een driejarig miljoenencontract) maar vanwege de Corona-pandemie werd de wedstrijd in Spanje gespeeld.

In deze editie 2020/2021 stonden FC Barcelona en Athletic Club tegenover elkaar. Het was de vierde keer dat beide clubs tegenover elkaar stonden in de Supercup.

Doelpunten

In de eerste helft werd het openingsdoelpunt door Antoine Griezmann voor FC Barcelona in minuut 40 gemaakt. Slechts 2 minuten later in minuut 42 wist Oscar de Marcos voor rust de gelijkmaker te maken.

In de tweede helft maakte Antoine Griezmann opnieuw een doelpunt in minuut 77 en werd de score 2-1 voor FC Barcelona. 13 minuten later in minuut 90 maakte Asier Villalibre de gelijkmaker wat betekende dat er twee verlengingen van elk 30 minuten gespeeld moesten worden.

In de eerste verlenging wist Iñaki Williams voor Athletic Club in minuut 93 het derde doelpunt te maken en stond FC Barcelona voor het eerst in de wedstrijd achter.

In de tweede verlenging werden verder geen doelpunten gemaakt maar werd wel Lionel Messi twee minuten voor het einde met rood van het veld gestuurd omdat hij een Athletic Club speler op zijn rug sloeg.

Overzicht wedstrijden

De voorlaatste keer dat de Catalaanse en Baskische clubs tegenover elkaar stonden was in het voetbalseizoen 2015/16 toen Athletic Club met 5-1 wist te winnen.

Andere wedstrijden waren in de seizoenen 2013/14 toen FC Barcelona met 1-1 wist te winnen, in 2009/10 wist FC Barcelona met 5-1 te winnen en in 1983/84 wist FC Barcelona ook met 3-2 te winnen.

FC Barcelona is titelhouder wat betreft de ‘Supercopa’ titels met 13 stuks gevolgd door Real Madrid met 11, Deportivo de la Coruña 3, Athletic Club 3 en Atlético de Madrid 2 keer.

FC Barcelona won de Supercup in de seizoenen: 1983/84, 1991/92, 1992/93, 1994/95, 1996/97, 2005/06, 2006/07, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2013/14, 2016/17, 2018/19.

Athletic Club won de Supercup in de seizoenen: 1984/85, 2015/16, 2020/21.