Siberische temperaturen in de zonnige Valencia regio en op andere plaatsen in Spanje

Siberische temperaturen in de zonnige Valencia regio en op andere plaatsen in Spanje
Beeld: 123rf

Siberische temperaturen in de zonnige Valencia regio en op andere plaatsen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het is siberisch koud op veel plaatsen in Spanje met minimum temperaturen die volgens deze krant in de provincie Alicante tot -11,5 graden zijn gedaald. Zo werd het in Villena -11,5 graden en daalde het kwik naar -5,3 graden in Sax, -5,1 graden in Elda en -3,4 graden in Pinoso terwijl Elche en Aspe met -1 graden te maken kregen. Volgens de Spaanse weerdienst is op 17 januari de officiële laagste temperatuur echter -10,2 graden, gemeten in Molina de Aragón in Castilla-La Mancha.

Volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst Aemet werd in de nacht van zondag 16 op maandag 17 januari de laagste temperatuur gemeten in Molina de Aragón (Guadalajara) in Castilla-La Mancha waar het -10,2 graden werd. In Martinet (Lleida) werd een minimum temperatuur gemeten van -9,5 graden terwijl Llorac (Tarragona) te maken kreeg met -9 graden.

Volgens de Aemet werd in de Valencia regio bij de meteorologische stations officieel de laagste temperatuur gemeten in Ademuz (Valencia) waar het -8,5 graden werd. Volgens de Aemet werd het -8 graden in Villena (Alicante) terwijl deze krant schrijft over -11,5 graden. In Jalance (Valencia) werd de laagste temperatuur van -6,6 graden gemeten en in Fontanars dels Alforins (Valencia) werd het -6,5 graden. 

Volgens de regionale krant van Alicante daalde het kwik echter naar -5,3 graden in Sax terwijl het -4,7 graden werd in Finca Terol de Tibi, -5,1 graden in de Sierra Camara de Elda, -3,4 graden in Pinoso, -3,4 graden in Caprala de Petrer, -1,6 graden in de Torre de les Maçanes en -1 graden in Elche en Aspe.

Het zijn echter zonnige dagen en koude nachten op dit moment op veel plaatsen in Spanje. Zo werd het op zondag overdag volgens de Aemet 17,3 graden in Carcaixent (Valencia) en 16,7 graden in Sagunto (Valencia) en Xativa (Valencia) en 16,6 graden in Elche (Alicante) en Valencia. ‘s Nachts daalde het kwik in de Valencia regio echter naar -8,3 graden in Ademuz (Valencia), -7 graden in Villafranca del Cid (Valencia) en -4,7 graden in Villena (Alicante).

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud