Search
menu
Search

Vier van de tien ouderen maakt nog gebruik van het spaarbankboekje in Spanje

Vier van de tien ouderen maakt nog gebruik van het spaarbankboekje in Spanje
Beeld: Canva

Vier van de tien ouderen maakt nog gebruik van het spaarbankboekje in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het oude spaarbankboekje lijkt de komende jaren geheel te verdwijnen bij de Spaanse banken. Dit tot groot ongenoegen van nog steeds miljoenen klanten want vier van de tien ouderen in Spanje maakt nog gebruik van de ‘cartilla’ of ‘libreta de ahorro’. Het Spaanse spaarbankboekje werd 30 jaar geleden geïntroduceerd, maar heeft vanwege de digitalisering zijn beste tijd gehad.

In het spaarbankboekje wordt het saldo van de spaarrekening bijgehouden. Voor elke opname of storting moet het boekje mee naar de spaarbank worden genomen, waar het bedrag handmatig, via een typemachine en later automatisch in de betaalautomaat wordt bij- of afgeschreven in het boekje. Het spaarbankboekje kwam in trek toen het hebben van een bankrekening nog niet vanzelfsprekend was, en de meeste mensen geen spaarrekening hadden. In die tijd werden lonen bijvoorbeeld vaak contant uitbetaald. Veel personen waren huiverig dat hun geld zou verdwijnen op een bank, en het spaarbankboekje maakte het ‘tastbaar’, iets wat veel ouderen in Spanje nog steeds denken.

Daarnaast is het gebruik van een spaarbankboekje veel makkelijker dan smartphone apps, betaalautomaten en websites terwijl als je als klant persoonlijke hulp vraagt bij het bankloket, je daar vaak nog voor moet betalen ook. Feit is echter dat de ‘cartilla’ of ‘libreta de ahorro’ bij veel banken in Spanje al verdwenen is of dat gebruik ervan wordt afgeraden en ontmoedigd.

Maar vier van de tien ouderen in Spanje maakt nog steeds gebruik van het spaarbankboekje. Dat zijn cijfers van de vereniging van financiële gebruikers Asufin want officiële cijfers van banken of een ministerie zijn er niet. In een onderzoek van Asufin wordt bevestigd dat het voor veel ouderen de enige en beste manier is om hun inkomsten en uitgaven te beheren door deze bij te werken in het spaarbankboekje aan het loket of bij geautoriseerde geldautomaten.

De beperkingen op het gebruik ervan zijn de afgelopen jaren echter groter geworden, zowel vanwege de intrekking van de spaarbankboekjes door sommige banken zoals BBVA, Abanca of Bankinter, als de bijbehorende kosten van 3 tot 10 euro per gebruik.

Bijna 74% van de door Asufin geraadpleegde CaixaBank-klanten geeft aan dat ze het spaarbankboekje blijft gebruiken, gevolgd door Unicaja Banca met 67%, Kutxabank met 61%, Ibercaja Banco 55,5% en Banco Santander met 44%. Aan de andere kant hebben Abanca met slechts 7% en BBVA met 13% oudere klanten die het spaarbankboekje gebruiken. Bankinter geeft al meer dan tien jaar spaarbankboekjes meer uit.

Een ander merkwaardig feit uit het onderzoek van Asufin zijn de verschillen in het gebruik van spaarboekjes tussen autonome regio’s. Zo zijn Andalusië en Catalonië, met respectievelijk 45% en 44%, de regio’s waar het grootste gebruik van spaarbankboekjes plaatsvindt, vergeleken met 36% op de Balearen en bijna 30% in Galicië.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?