Search
menu
Search

Onderdrukking klimaatactivisme groeit in Spanje met recente arrestatie 22 activisten

Onderdrukking klimaatactivisme groeit in Spanje met recente arrestatie 22 activisten
Beeld: Policía Nacional / facebook

Onderdrukking klimaatactivisme groeit in Spanje met recente arrestatie 22 activisten

De opwarming van de aarde is een niet te ontkennen werkelijkheid. Overal in Europa trekken activisten aan de alarmbel. Hun acties worden langzaamaan ook heviger, in de hoop beleidsmakers tot verandering te dwingen. De politiek reageert echter repressief en gebruikt steeds hardere middelen.

Het klimaatprotest in Europa groeit overal. Activisten grijpen ook steeds meer naar grote middelen: ze snijden autosnelwegen en bruggen af, bezetten luchthavens en boycotten grote evenementen. Op de frontlinie staan nieuwe organisaties die de burgerlijke ongehoorzaamheid preken om politici tot verandering te dwingen.

Als antwoord drijft de staat de repressie op. In Spanje zijn zo de laatste weken alleen al 22 leden gearresteerd van Futuro Vegetal, een beweging die ijvert voor een vleesvrije toekomst als basis van een klimaatvriendelijke samenleving.

De taal voor de activisten van Futuro Vegetal lijkt eerder voor criminelen of maffiosi bestemd. Voor 15 activisten die in 2022 voor het congres protesteerden, wordt 21 maanden gevangenisstraf gevraagd. Die gebruikten toen biologisch afbreekbare verf om het gebouw te bekladden.

Ook de Europese politie Europol waarschuwt er voor dat de activisten gewelddadiger worden. De activisten beweren dat politici, vooral van rechtse hoek, proberen de beweging te criminaliseren. Vox noemde organisaties als Greenpeace onlangs nog eco-terroristen. Ze zien met lede ogen toe hoe ze overal vervolgd en veroordeeld worden, terwijl ze in principe ijveren voor een betere toekomst voor iedereen.

Ga naar de inhoud