Vanaf 2018 moeten winkels in Spanje verplicht tussen de 5 en 30 cent per plastic zakje afrekenen

Oeps ... foto ontbreekt!

Vanaf 2018 moeten winkels in Spanje verplicht tussen de 5 en 30 cent per plastic zakje afrekenen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 januari 2018 zullen plastic zakjes in supermarkten, winkels en andere plaatsen in Spanje niet meer gratis zijn. Vanaf dat moment zal de klant tussen de 5 en 30 cent moeten betalen voor een zakje. De Spaanse regering is min of meer op de vingers getikt door de Europese Unie en moet voor 31 december 2018 maatregelen treffen wat betreft het terugdringen van plastic zakjes in Spanje.

Het betalen voor wegwerp zakjes bij de supermarkten in de regio’s Catalonië en Andalusië is al jaren een gewone zaak maar in de rest van Spanje nog niet. Daar gaat vanaf volgend jaar dan eindelijk verandering in komen waarbij de klant verplicht voor de zakjes moet gaan betalen, net zoals in andere Europese landen waaronder Nederland.

Het ministerie van landbouw, visserij en milieu heeft nu aangekondigd dat ze gehoor gaan geven aan de Europese oproep om voor 31 december 2018 maatregelen te nemen om het gebruik van plastic zakjes drastisch te verminderen. Brussel heeft twee manieren opgesteld om dat doel te bewerkstelligen door of het gebruik van plastic zakjes per persoon te verminderen naar 90 per jaar en in 2016 zelfs 40 zakjes per jaar of ervoor te zorgen dat de mensen moeten betalen voor de zakjes waardoor het verbruik vanzelf naar beneden gaat. De Spaanse regering heeft deze laatste maatregel nu een jaar voordat het ultimatum van de EU afloopt ingevoerd.

Bedragen

De EU wil het gebruik van plastic zakjes van minder dan 0,015 millimeter dik, dat zijn de extra dunne zakjes, verminderen aangezien dat de meest verontreinigende en gebruikte plastic zakjes zijn. In principe zijn de Europese maatregelen alleen van kracht voor deze dunne zakjes maar Spanje gaat een stap verder en gaat de “belasting” invoeren op alle plastic zakjes in het land. Dat doen ze om een verplaatsing van lichte zakjes naar zwaardere zakjes te voorkomen. In het jaar 2014 werden er in Spanje 4,7 ton of 158 miljoen zakjes gebruikt.

Plastic zakjes in zowel winkels, supermarkten etc. maar ook op weekmarkten en markthallen en daarnaast de levering aan huis zijn vanaf 1 januari 2018 niet meer gratis. Er moeten bedragen tussen de 5 en 30 cent betaald worden voor deze zakjes, afhankelijk van de dikte van het materiaal en het feit of deze bio afbreekbaar zijn of niet.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen “muy ligeras” of extra lichte zakjes van minder dan 0,015 millimeter dik waarbij men 10 cent moet betalen voor zakjes die niet bio afbreekbaar zijn en 5 cent voor zakjes die wel milieuvriendelijker zijn.

“Ligeras” of lichte zakjes tussen de 0,015 en 0,029 millimeter dik die niet bio afbreekbaar zijn gaan 10 cent kosten en degenen die wel bio afbreekbaar zijn gaan 5 cent kosten vanaf 1 januari 2018.

Daarnaast gaan de zakjes “ligeras” tussen de 0,030 en meer millimeter dik vanaf volgend jaar 15 cent kosten voor niet bio afbreekbare zakjes en 10 cent voor zakjes die wel milieuvriendelijker zijn.

Zakjes die “OXO Biodegradable” ofwel OXO biologisch afbreekbaar zijn en minder dan 0,050 millimeter dik zijn worden vanaf volgend jaar verboden in Spanje. De reden daarvoor is dat deze zakjes weliswaar afbreekbaar zijn maar er tegelijkertijd chemicaliën vrijkomen die zeer slecht zijn voor het milieu. Diezelfde zakjes die dikker zijn dan 0,050 millimeter krijgen de maximale prijs voor een zakje van 30 cent.

Uitzondering

Er is slechts een uitzondering op de verplichte betaling van plastic zakjes. De extra dunne zakjes van minder dan 0,0015 millimeter dikte die noodzakelijk zijn om producten hygiënisch te verpakken, Deze zullen altijd gratis zijn. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor vlees- en visproducten en verse groente en fruit in supermarkten die los verpakt worden in zakjes. Dit zal ook gelden voor brood en aanverwante artikelen die op deze manier verpakt moeten worden.

Gevolgen

Het betalen voor de plastic zakjes zal grote gevolgen gaan hebben op het gebruik hiervan in het land. De laatste jaren is het gebruik al drastische afgenomen in vergelijking met meer dan tien jaar geleden toen de plastic zakjes je om de oren vlogen in de supermarkten (die werden daarna overigens vaak gebruikt als vuilniszakjes). In Spanje gebruikte men in 2014 gemiddeld 133 zakjes per persoon per jaar waarvan men nog geen 10% recycled en de rest gewoon verdwijnt in de normale afvalbakken of nog erger in de natuur of zee.

Als men in 2018 hetzelfde aantal zakjes zou gebruiken als in het jaar 2014 dan zouden de Spanjaarden meer dan 788 miljoen euro gaan betalen voor deze zakjes. Dat geld gaat naar de overheid die dit weer zal gebruiken voor reclamecampagnes om het gebruik van plastic zakjes te verminderen en mensen “op te voeden”.

Daarnaast gaan de zakjes vanaf volgend jaar verplicht markeringen krijgen waarmee aangegeven wordt in welke container de zakjes gedaan moeten worden en of deze bio afbreekbaar of niet zijn.

Ga naar de inhoud