Het tweede en succesvolle internationale leven van de Spaanse tv-serie “La casa de papel” dankzij Netflix

Oeps ... foto ontbreekt!

Het tweede en succesvolle internationale leven van de Spaanse tv-serie “La casa de papel” dankzij Netflix

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse televisieserie “La casa de papel” die door Antena 3 werd geproduceerd en uitgezonden is dankzij de Amerikaanse streaming service Netflix internationaal bekend geworden, iets waar men in eerste instantie niet op had gerekend. Dankzij Netflix wordt de nieuwe Spaanse hitserie niet meer alleen uitgezonden op de Spaanse commerciële zender Antena 3 maar ook in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten etc.

Hedentendage is het einde van een serie afleveringen op de televisie niet meer het einde van het uitzenden van deze afleveringen in een bepaald land. Als men het geluk heeft dat een serie goed genoeg wordt gevonden door Netflix om via de streaming service wereldwijd te worden uitgezonden en door het tv-publiek te worden geaccepteerd, dan is een lang leven gegarandeerd.

Dat is nu gebeurd met de serie “La casa del papel” of in het Engels “Money heist”, de Spaanse heistserie van regisseur Álex Pina. De eerste aflevering werd op 2 mei 2017 op de Spaanse zender Antena 3 uitgezonden maar op 22 december 2017 verscheen het eerste deel van de afleveringen in Nederland en België op Netflix en diverse andere landen. Ondertussen wordt de Spaanse serie ook veel bekijken in Nederland en België en zijn er landen waar de serie een regelrechte hit is met fanclubs en alles erop en eraan.

Internationaal succes

Diverse acteurs en actrices hebben op Twitter gemeld dat ze verrast waren dat ze zelfs in de Verenigde Staten en Zuid Amerika herkend werden, iets wat ze totaal niet verwacht hadden. Daarnaast is er in Brazilië een gekte rondom de serie waar zelfs speciale bijeenkomsten zijn waar iedereen rood-oranje overalls aan heeft en maskers draagt van Dalí, net zoals de overvallers in de serie. Ook wist “Money heist” in januari op de eerste plaats te staan van de “The Binge Report” van het Amerikaanse TV-time en de plaats 42 te halen op de toplijst van IMDb. Wat ook heeft geholpen aan de bekendheid is het feit dat diverse bekendheden zoals de voetballer Neymar, zanger Romeo Santos of de influencer Chiara Ferragni op sociale media hebben laten zien dat ze fan zijn van de Spaanse serie.

Samenvatting serie

Een mysterieuze man die zichzelf “de professor” noemt, organiseert samen met acht specialisten de grootste overval in de Spaanse geschiedenis. Samen willen ze de Koninklijke Munt van Spanje (ofwel Fábrica de Moneda y Timbre in het Spaans) infiltreren om zelf bankbiljetten te drukken. Het doel is om met een totaal van 2,4 miljard euro in de tas het gebouw te verlaten. Ze hebben hiervoor elf dagen toegang tot de gelddrukmachines nodig. Dit vereist een uitgekiend plan om de speciale eenheden van de Spaanse politie om de tuin te leiden.

Anders

De serie is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel, dat uit de afleveringen 1 tot 9 bestaat, werd van 2 mei tot 27 juni 2017 uitgezonden op Antena 3. Deze negen afleveringen zijn opnieuw bewerkt door Netflix en op 22 december 2017 online gezet als 13 afleveringen. Het tweede deel van de serie, dat uit de afleveringen 10 tot 15 bestaat, werd uitgezonden van 16 oktober tot 23 november 2017. Het tweede deel zal naar verwachting in april 2018 worden uitgebracht als negen afleveringen op Netflix.

Andere Spaanse series

Overigens is “La casa de papel” niet de enige Spaanse serie op Netflix die internationaal wordt uitgezonden (maar tot nu toe wel de populairste). Zo heeft Netflix ook de series “Las chicas del cable”, een serie die overigens speciaal voor Netflix werd gemaakt en ook “Gran hotel”, “Velvet”. In de Verenigde Staten heeft men ook twee series van Spaanse bodem overgekocht en Amerikaans gemaakt, te weten “El misterio del Tiempo” en “Los misterios de Laura” wat in het Engels respectievelijk “Timeless” en “The mysteries of Laura” hebben gekregen. TVE wist de Spaanse versie aan Netflix te verkopen maar een deal voor de Amerikaanse versie werd niet gesloten waarop een kopie werd gemaakt waarna een rechtszaak ontstond.

Ga naar de inhoud