Nieuwe diesel- en benzineauto’s niet meer welkom op de Balearen eilanden

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Vanaf het jaar 2025 zullen er geen nieuwe dieselvoertuigen meer bijkomen op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, zo heeft de regionale regering deze week besloten. Reeds bestaande auto’s die op diesel rijden mogen nog wel op de eilanden rondrijden en ook tweedehands auto’s mogen verkocht worden maar nieuwe dieselmotoren zijn niet meer toegestaan en ook toeristen mogen niet met hun eigen diesel voertuig op de Balearen rijden.

Vanaf 2025 mogen er geen dieselvoertuigen meer de Balearen bereiken, hetzij als nieuwe auto’s voor de verkoop, hetzij voor de verhuur of hetzij toeristen en bezoekers die met hun eigen voertuig per boot naar de eilanden komen. Met dit nieuws wisten de Balearen de internationale pers te halen deze week aangezien het een groot streven is om binnen enkele jaren al geen dieselvoertuigen meer toe te staan op de eilanden.

De eigenaren van dieselauto’s mogen nog wel blijven rondrijden daarmee en deze mogen ook tweedehands verkocht worden maar nieuwe auto’s in de verkoop die op diesel rijden zijn in de toekomst niet meer toegestaan.

Benzine

Overigens geldt hetzelfde voor de auto’s die op benzine rijden die vanaf het jaar 2035 niet meer op de eilanden worden toegelaten waarna de enige mogelijkheid dan nog is voor automobilisten om een elektrische auto te hebben of een die op gas rijdt. Voor de Govern is de doelstelling om voor 2050 alle auto’s op elektriciteit te laten rijden waardoor het wagenpark op de Balearen dus 100% elektrisch moet zijn als onderdeel van de Ley del Cambio Climático y Transición Energética. De Govern van de Balearen wil zo voldoen aan de akkoorden van Parijs waarbij men heeft afgesproken de uitstoot van CO2 te elimineren op de archipel in het jaar 2025.

Naast auto’s gelden deze nieuwe regels ook voor motoren en brommers die in de toekomst ook alleen nog maar op elektriciteit mogen rijden, net zoals voor bestelwagens. Over vrachtwagens wordt niets geschreven maar wel over boten en vliegtuigen die wel nog gewoon op normale brandstof mogen varen en vliegen, net zolang totdat de techniek oplossingen vindt.

Hoe

In het jaar 2050 dat er geen diesel- en benzineauto’s meer mogen rondrijden op de Balearen kan gerealiseerd worden omdat in dat jaar de laatste benzinemodellen 15 jaar oud zijn en de dieselmodellen 25 jaar dus de regionale overheid gaat ervan uit dat het wagenpark gerenoveerd zal zijn. Er is niet helemaal bekend hoe dat dan in de toekomst zal moeten gaan met oldtimers die alleen op benzine en diesel rijden.

Huurauto’s en toeristen

Alle huurauto’s op de Balearen moeten vanaf 2050 elektrische motoren hebben en ook de verhuurbedrijven moeten zich houden aan de voorwaarden van geen nieuwe dieselwagens meer vanaf 2025 en geen nieuwe benzinewagens meer vanaf 2035. In principe wilde de Govern hebben dat de verhuurbedrijven reeds eerder met slechts elektrische auto’s zouden beginnen maar dat is nu uitgesteld naar 2035.

Toeristen en bezoekers die met de ferry naar Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera willen komen met hun eigen voertuig moeten er vanaf de bovenstaande jaren rekening houden dat ze wellicht niet op de Balearen kunnen rondrijden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
21 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.