skip to Main Content
Nieuwe diesel- en benzineauto’s niet meer welkom op de Balearen eilanden
123rf

Nieuwe diesel- en benzineauto’s niet meer welkom op de Balearen eilanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Vanaf het jaar 2025 zullen er geen nieuwe dieselvoertuigen meer bijkomen op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, zo heeft de regionale regering deze week besloten. Reeds bestaande auto’s die op diesel rijden mogen nog wel op de eilanden rondrijden en ook tweedehands auto’s mogen verkocht worden maar nieuwe dieselmotoren zijn niet meer toegestaan en ook toeristen mogen niet met hun eigen diesel voertuig op de Balearen rijden.

Vanaf 2025 mogen er geen dieselvoertuigen meer de Balearen bereiken, hetzij als nieuwe auto’s voor de verkoop, hetzij voor de verhuur of hetzij toeristen en bezoekers die met hun eigen voertuig per boot naar de eilanden komen. Met dit nieuws wisten de Balearen de internationale pers te halen deze week aangezien het een groot streven is om binnen enkele jaren al geen dieselvoertuigen meer toe te staan op de eilanden.

De eigenaren van dieselauto’s mogen nog wel blijven rondrijden daarmee en deze mogen ook tweedehands verkocht worden maar nieuwe auto’s in de verkoop die op diesel rijden zijn in de toekomst niet meer toegestaan.

Benzine

Overigens geldt hetzelfde voor de auto’s die op benzine rijden die vanaf het jaar 2035 niet meer op de eilanden worden toegelaten waarna de enige mogelijkheid dan nog is voor automobilisten om een elektrische auto te hebben of een die op gas rijdt. Voor de Govern is de doelstelling om voor 2050 alle auto’s op elektriciteit te laten rijden waardoor het wagenpark op de Balearen dus 100% elektrisch moet zijn als onderdeel van de Ley del Cambio Climático y Transición Energética. De Govern van de Balearen wil zo voldoen aan de akkoorden van Parijs waarbij men heeft afgesproken de uitstoot van CO2 te elimineren op de archipel in het jaar 2025.

Naast auto’s gelden deze nieuwe regels ook voor motoren en brommers die in de toekomst ook alleen nog maar op elektriciteit mogen rijden, net zoals voor bestelwagens. Over vrachtwagens wordt niets geschreven maar wel over boten en vliegtuigen die wel nog gewoon op normale brandstof mogen varen en vliegen, net zolang totdat de techniek oplossingen vindt.

Hoe

In het jaar 2050 dat er geen diesel- en benzineauto’s meer mogen rondrijden op de Balearen kan gerealiseerd worden omdat in dat jaar de laatste benzinemodellen 15 jaar oud zijn en de dieselmodellen 25 jaar dus de regionale overheid gaat ervan uit dat het wagenpark gerenoveerd zal zijn. Er is niet helemaal bekend hoe dat dan in de toekomst zal moeten gaan met oldtimers die alleen op benzine en diesel rijden.

Huurauto’s en toeristen

Alle huurauto’s op de Balearen moeten vanaf 2050 elektrische motoren hebben en ook de verhuurbedrijven moeten zich houden aan de voorwaarden van geen nieuwe dieselwagens meer vanaf 2025 en geen nieuwe benzinewagens meer vanaf 2035. In principe wilde de Govern hebben dat de verhuurbedrijven reeds eerder met slechts elektrische auto’s zouden beginnen maar dat is nu uitgesteld naar 2035.

Toeristen en bezoekers die met de ferry naar Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera willen komen met hun eigen voertuig moeten er vanaf de bovenstaande jaren rekening houden dat ze wellicht niet op de Balearen kunnen rondrijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Het zal idd waterstof worden,maar eerst moeten er nog vele zakken gevuld worden van de oliemaatschappijen.
  Dat het niet gevaarlijk is bewijst de marine van Duitsland al vele jaren.Hun onderzeeërs varen erop,dus zal het onder controle zijn.
  Van de week zelfs al een waterstof fiets gezien ,dus de maatgeving voor een auto zal niet het probleem zijn.

  Groetjes

 2. Ik zie al een weg aanleggen met graafmachine dumpers asfalt leggen enz op Electric laat me niet lachen maar het is de man in de straat die het weer moet bekopen

  1. Dat kan ook elektrisch. In Amerika rijden er op dit moment al prototypes van elektrische vrachtwagens rond. In België en Jederland rijden er trouwens reeds elektrische bussen

 3. Volgens mij is de waterstofbom, maar die was toch al uitgevonden en uitgeprobeerd in Japan op Hiroshima en Nagasaki, de oplossing voor alles. Iedere automobilist zijn eigen waterstofmobiel. Gelooft nu werkelijk één weldenkend mens in deze onzinnige groene flauwekulargumenten? Die geen argumenten zijn, maar geloofsartikelen in een niet bestaande wereld.

  1. Ieder weldenkenkend mens ziet en ruikt de werkelijke wereld: ze stinkt vd uitlaatgassen als men bvb de grote steden nadert. Maar ja, de wereld is ook vergeven van mensen die het niet WILLEN weten!

 4. Duurzaam voorwaarts, zeggen de achterlijke boerenpartijen op de Balearen blijkbaar. Ze snappen geen moment waarover ze het hebben. Hopelijk haken al die miljoenen toeristen naar de Balearen eens af, dan snappen die groene gemeenteraden misschien eindelijk waarover ze het hebben.

 5. Op waterstof rijden kan de toekomst zijn, wordt wel nog wat tegengehouden. Bij elektrisch rijden vergeet men, dat deze ook met zonnepanelen kan opgewekt worden. Geen enkele vervuiling. En plaats genoeg in berggebieden. In België zie ik overal zonnepanelen, in Spanje nog niet veel gezien. Spijtig genoeg in België veel minder zon, en bijna altijd op het dak van de woning, niet zo mooi.

  1. Pardon: met zonne energie opgewekte energie geeft geen enkele vervuiling? Rijdt U zonder accu? Dat is wel knap hoor! Weet U wat er in een accu zit?

   1. Weet u het welke stoffen er inzitten? Dit wordt heel mooi gerecycleerd, net als alle oude pillen/batterijen die men zelf kan deponeren in de winkels enz. Dhr Chris Guillaume beweert hier trouwens dat men makkelijk de accu thuis kan opladen, deels door gebruik vd zonnepanelen OP het huis!
    Velen zitten hier te zeveren over de pollutie van kernenergie maar dat vd veel meer verspreide raffinaderijen die 24/24 hun “afval-schoorstenen” laten branden + de vele chemische producten die worden gebruikt + de vele natuurrampen veroorzaakt door gezonken olietankers en boorplatform + de talloze schepen die hun vuile zware diesel tanks uitspoelen met zeewater + … daar zwijgt men hier in alle talen over! Bah. 50j geleden liep ik als jongetje langs de Spaanse stranden waar toen reeds regelmatig de aangekoekte olieresten aanspoelden. De oudere generaties (ik ook dus) moeten maar eens leren aanvaarden dat de jongere generaties én de toekomstige deze wereld dringend willen opkuisen, te beginnen met DUURZAME ENERGIEBRONNEN. En dat we met zijn allen zullen moeten betalen hiervoor is ook normaal, immers: de vervuiler betaald…

 6. Beste George
  Het zal je niet bekend zijn maar de efficentie van een verbrandings-motor komt neer op 20% dus 80% gaat verloren aan warmte en wrijving. terwijl de efficentie van een elektriciteits-centrale uit komt op 60% hier gaat dus maar 40% verloren. En het verlies van elektriciteit tijdens het transport in hoogspanningskabels is werkelijk nihil.

 7. Wordt tijd- dat deze hetze en mode overwaait. Electrische wagens zijn vanwege de batterij uiterst giftig, milieu- en mensonvriendelijk. De batterij is zo duur dat je net zo goed de auto kunt vervangen wanneer de batterij, na een jaar of 5, verslijt. Daarom omarmt de auto-industrie deze technologie, auto’s gaan zo veel minder lang mee. Het nut van een auto die maar een paar honderd kilometer kan rijden laat ook te wensen over. Nieuwe diesels zijn helemaal niet zo milieuonvriendelijk als men doet denken, een eiland midden in de oceaan heeft geen luchtvervuiling, en in Spanje wordt stroom nog steeds o.a. via kolencentrales opgewekt en wordt milieuvriendelijke energie door de PP tegengewerkt. En pude vervuilende diesels mogen wel van de Balearen rond blijven rijden en verkocht worden.

  Daar wordt geen mens beter van, al lijkt het heel groen en lief van de Balearen. Is ook vaak het probleem in Spanje, de schijn is belangrijker dan de effectiviteit.

  1. Batterijen worden reeds jaren gerecycleerd, net zoals bijna alles van een auto, dus ook de giftige stoffen erin. Uitlaatgassen worden daarentegen niet gerecycleerd, die komen in de lucht terecht die wij met zijn allen inademen. Daarbij worden batterijen steeds beter, er zijn reeds elektrische wagens die een rijbereik hebben van meer dan 400km (Tesla, Jaguar, Audi,…) deze zijn weliswaar duur maar in de nabije toekomst komen er zeer zeker goedkopere op de markt. We moeten toch ergens beginnen om onze longen van de nodige (gezonde) zuurstof te voorzien nietwaar? Zoals bvb de emissiezones in bepaalde steden. De mens is reeds meer dan 200j bezig door via fossiele brandstoffen de uitlaatgassen uit te stoten in de atmosfeer, dat kunnen we niet ongestraft blijven doen.

   1. Elektrisch rijden heeft helemaal geen nut, behalve de vervuilende produktie van de batterijen, wat Anton74 al aangeeft, vindt de vervuiling dan wel niet plaats op de weg direct bij de auto, maar wat verder weg bij de elektrisiteitscentrale. Deze energie is helemaal niet schoner aangezien er veel verloren gaat bij het transport van de elektriciteit en de opalg in de batterijen.
    Persoonlijk zie ik de meeste heil in waterstof. Of in een verbrandinsmotor of in een brandstofcel. Nu is de produktie van waterstof nog erg duur, maar ook hier zijn er al erg veel verbeteringen.

    1. Precies. Als men voor het milieu koos dan reden we allen op waterstof, maar dat is schadelijk voor de olie-industrie dus gaan we daar niet in investeren totdat alle olie is verkocht en verbrand.

     Over diesel als brandstof voor verwarmingen wordt niets gezegd, terwijl daar geen normen voor zijn en geen filters. En ook over vrachtwagens wordt gezwegen, de automobilist wordt een vals schuldgevoel aangepraat. In Spanje heeft men rijden op gas ook niet gepromoot terwijl dat veel zuiniger en veel minder vervuilend is.

     Ik weet nog dat men niet zo lang geleden aardgas milieuvriendelijk vond en nucleaire energie schadelijk. Nu zwijgt men in alle talen over de vervuiling van atoomenergie, alsof het er niet meer is. En atoomenergie is noodzakelijk voor de stroomvoorziening. De materialen voor de batterijen worden uit Africa gehaald, waar westerse bedrijven de lokale maffia in handen hebben en gebruikmaken van kinderarbeid om aan de materialen te komen, zonder toezicht (VN kijkt de andere kant op) en met vaak doden tot gevolg (bij de gewinning en bij de onderlinge strijd om de markt te controleren).

     Zo kan ik wel doorgaan over de “voordelen” van electrisch rijden. Die zijn er niet, de nadelen echter zijn enorm.

    2. Waterstof is inderdaad het beste alternatief voor olie maar wél uiterst gevaarlijk.
     Ik wil wel weten wat u bedoelt met de energie (stroom) die verloren gaat tijdens transport?? Vermeldt dan ook de vele keren dat er tijdens het transport olie in zee is gekomen of herinner je de ramp vh boorplatform deep horizon en zo kan je nog wel ff doorgaan. U spreekt van vervuilende productie van batterijen(?) maar daar staat tegenover de talloze vervuilende raffinaderijen over de hele wereld voor de “productie” van diesel, benzine,…
     En olie is wel degelijk vele malen vervuilender dan elektriciteit. Trouwens de winst van energie uit batterijen is zowat 100% , die uit benzine, diesel is vele malen minder wegens inefficientie. Voordelen van elektrisch rijden zijn er legio: o.a. Tov geluidshinder, zuiniger, schoner milieu (lees: betere luchtkwaliteit), vertraging/stopzetting vd opwarming vd aarde,…
     Heel deze kwestie is vergelijkbaar met het verbod op roken in publieke ruimte: men moest dit eerst in een wet gieten vooraleer men de ‘rookverslaafden’ zover kreeg om hun kankerverwekkende rook buiten uit te blazen zodat een niet-roker niet meer gedwongen was om passief mee te roken. De verbrandingsmotor moet dringend wereldwijd verbannen worden zodat wij – en toekomstige generaties – niet meer gedwongen worden om de vervuilende lucht passief in te ademen van (o.a.) de paar miljard rijdende wagens, brommers, camions, boten,… of ik het nog zal meemaken? Dat is dan weer een ander verhaal

   2. Beste ik heb voor de gekheid eens gaan horen achter een elektrische wagen op het einde van het gesprek vertelde ze mij de batterijen zijn niet en nooit van u daar moest ik dan nog eens 80 euro per maand voor betalen en na x aantal tijd of km worden die vervangen want die huur je zoals heel vroeger bij de huis telefoon kon je ook niet kopen maar ja toen was je misschien nog niet geboren want heb je ooit al ergens gelezen want de uitstoot is als er een DPF aan het regeneratie bezig is nee want dit is verboden door de Europese overheid ik durf gerust met een draaiende diesel motor in gesloten garage zitten gedurende 15 min maar niet met een benzine motor dan ben sorry maar dood

    1. Jaren geleden waren er enkelen (Tesla, Toyota?) die met het idee speelden om staions in te richten voor het inruilen van lege naar volle batterijen, zoals bvb tanken zodat men niet aangesezen was op de lange laadtijden. Van dit systeem hoort men niets meer.
     Wat betreft de DPF: het verwijderen van de roetfilters is nog steeds verboden in de EU. In bepaalde omstandigheden werd dit door chiptuners verwijderd zoals bvb “tuning stage 2”. En ja hoor: ik was reeds geboren toen men huurgeld moest betalen voor een telefoon (draaischijven!). Dit principe wordt trouwens nog steeds gebezigd: in België betaalt men nog steeds voor het gebruik van bvb een digibox voor ontvangst van tv-kanalen. Voor niets/gratis gaat enkel de zon op!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken