Nieuwe diesel- en benzineauto’s niet meer welkom op de Balearen eilanden

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe diesel- en benzineauto’s niet meer welkom op de Balearen eilanden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Vanaf het jaar 2025 zullen er geen nieuwe dieselvoertuigen meer bijkomen op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, zo heeft de regionale regering deze week besloten. Reeds bestaande auto’s die op diesel rijden mogen nog wel op de eilanden rondrijden en ook tweedehands auto’s mogen verkocht worden maar nieuwe dieselmotoren zijn niet meer toegestaan en ook toeristen mogen niet met hun eigen diesel voertuig op de Balearen rijden.

Vanaf 2025 mogen er geen dieselvoertuigen meer de Balearen bereiken, hetzij als nieuwe auto’s voor de verkoop, hetzij voor de verhuur of hetzij toeristen en bezoekers die met hun eigen voertuig per boot naar de eilanden komen. Met dit nieuws wisten de Balearen de internationale pers te halen deze week aangezien het een groot streven is om binnen enkele jaren al geen dieselvoertuigen meer toe te staan op de eilanden.

De eigenaren van dieselauto’s mogen nog wel blijven rondrijden daarmee en deze mogen ook tweedehands verkocht worden maar nieuwe auto’s in de verkoop die op diesel rijden zijn in de toekomst niet meer toegestaan.

Benzine

Overigens geldt hetzelfde voor de auto’s die op benzine rijden die vanaf het jaar 2035 niet meer op de eilanden worden toegelaten waarna de enige mogelijkheid dan nog is voor automobilisten om een elektrische auto te hebben of een die op gas rijdt. Voor de Govern is de doelstelling om voor 2050 alle auto’s op elektriciteit te laten rijden waardoor het wagenpark op de Balearen dus 100% elektrisch moet zijn als onderdeel van de Ley del Cambio Climático y Transición Energética. De Govern van de Balearen wil zo voldoen aan de akkoorden van Parijs waarbij men heeft afgesproken de uitstoot van CO2 te elimineren op de archipel in het jaar 2025.

Naast auto’s gelden deze nieuwe regels ook voor motoren en brommers die in de toekomst ook alleen nog maar op elektriciteit mogen rijden, net zoals voor bestelwagens. Over vrachtwagens wordt niets geschreven maar wel over boten en vliegtuigen die wel nog gewoon op normale brandstof mogen varen en vliegen, net zolang totdat de techniek oplossingen vindt.

Hoe

In het jaar 2050 dat er geen diesel- en benzineauto’s meer mogen rondrijden op de Balearen kan gerealiseerd worden omdat in dat jaar de laatste benzinemodellen 15 jaar oud zijn en de dieselmodellen 25 jaar dus de regionale overheid gaat ervan uit dat het wagenpark gerenoveerd zal zijn. Er is niet helemaal bekend hoe dat dan in de toekomst zal moeten gaan met oldtimers die alleen op benzine en diesel rijden.

Huurauto’s en toeristen

Alle huurauto’s op de Balearen moeten vanaf 2050 elektrische motoren hebben en ook de verhuurbedrijven moeten zich houden aan de voorwaarden van geen nieuwe dieselwagens meer vanaf 2025 en geen nieuwe benzinewagens meer vanaf 2035. In principe wilde de Govern hebben dat de verhuurbedrijven reeds eerder met slechts elektrische auto’s zouden beginnen maar dat is nu uitgesteld naar 2035.

Toeristen en bezoekers die met de ferry naar Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera willen komen met hun eigen voertuig moeten er vanaf de bovenstaande jaren rekening houden dat ze wellicht niet op de Balearen kunnen rondrijden.

Ga naar de inhoud