Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona
Beeld: Twitter

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven over de vondst van dode vogels op de autoweg tussen de badplaats Salou en de provinciale hoofdstad Tarragona. Op Facebook en Twitter zijn foto’s en video’s verschenen van een groot aantal dode vogels op het wegdek, niet ver van de plaats waar enkele weken geleden een grote chemische brand was. Toeval of niet?

Men is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van de dood van tientallen vogels die dood op het wegdek van de autoweg tussen Salou en Tarragona zijn gevonden. In eerste instantie leek het op Fake News maar de pers ziet de berichten op de sociale media als serieus en ook de 112 nooddienst heeft tientallen meldingen binnengekregen van verontruste burgers.

Degene die bekend zijn in de omgeving van Vila-seca, Tarragona, La Pineda en Salou weten dat er vaak een chemische lucht te ruiken is, ongetwijfeld afkomstig van de petrochemische en chemische industrie die tussen Salou en Tarragona is gelegen. 

Enkele weken geleden vond er een grote ontploffing plaats bij een chemisch bedrijf en werd er een chemisch alarm uitgegeven en later weer ingetrokken. Het luchtalarm ging toen niet af terwijl puin na de ontploffing kilometers ver te vinden was waarbij ook een man overleed in zijn flat en bij de fabriek zelf doden en gewonden waren.

Of dit alles te maken heeft met de dode vogels die het afgelopen weekend werden gevonden is op dit moment puur giswerk en speculatie maar de autoriteiten zijn in ieder geval een onderzoek gestart.

Volgens de eerste berichtgeving zijn de vogels overleden aan een ‘luchtstroom waarvan de inhoud dodelijk was voor deze dieren’. Daarnaast wordt er ook gesproken over een elektriciteitskabel waar de vogels massaal tegen aan zijn gevlogen of op zaten waarna ze geëlektrocuteerd werden. Dit laatste heeft men eerder op andere plaatsen kunnen bewijzen.

De studiegroep en vereniging ter bescherming van de ecologische ecosystemen van Catalonië (Grupo de Estudio y Protección de los Ecosistemas Catalanes-Ecologistas de Cataluña) gaat echter niet akkoord met deze verklaring en zoekt naar bewijzen van chemicaliën waarna de link wellicht gelegd kan worden met de chemische industrie in de provincie Tarragona.

Ga naar de inhoud