Problemen door mist bij vliegvelden Alicante-Elche en Valencia

Problemen door mist bij vliegvelden Alicante-Elche en Valencia
Beeld: Twitter

Problemen door mist bij vliegvelden Alicante-Elche en Valencia

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De dikke mist heeft op zondag en maandagmorgen voor aardig wat problemen gezorgd bij de regionale vliegvelden Alicante-Elche en Valencia. Op zondag werden al diverse vliegtuigen naar andere vliegvelden gestuurd en ook maandagmorgen had men last van de mist maar werden er minder vliegtuigen weggestuurd.

De warme luchtstroom heeft ervoor gezorgd dat deze met de  koude Middellandse Zee lucht botst waarna er een dikke laag mist gevormd wordt. Verwacht wordt dat de mist de komende dagen de regio zal verlaten maar ondertussen heeft deze ‘niebla’ wel voor problemen gezorgd bij de vliegvelden Alicante-Elche en Valencia.

Op zondag voor 12.30 uur moest men 10 vliegtuigen die moesten landen op het vliegveld Alicante-Elche naar andere vliegvelden sturen. Dat gold zondag ook voor het vliegveld van Valencia met 5 vliegtuigen en van Málaga met 9 vliegtuigen aldus de Spaanse vliegveldbeheerder Aena op Twitter.

Op maandagmorgen konden de vliegtuigen wel gebruik maken van de vliegvelden Alicante-Elche en Valencia maar ontstonden er wel vertragingen. Toch maakt Aena melding van 2 vliegtuigen die ergens anders naartoe zijn gestuurd bij het vliegveld Alicante-Elche terwijl dat 3 vliegtuigen is bij het vliegveld van Valencia (op het moment van schrijven). De Spaanse vliegveldbeheerder raadt iedereen aan om de websites van de vliegmaatschappijen te controleren.

Mist komt op boven zee wanneer koude lucht over relatief warm zeewater stroomt of wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude zee, zoals in dit geval.

Ga naar de inhoud