Iberdrola investeert 1 miljard euro in Spanje’s eerste drijvende windpark

Iberdrola investeert 1 miljard euro in Spanje’s eerste drijvende windpark
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Iberdrola investeert 1 miljard euro in Spanje’s eerste drijvende windpark

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse energieleverancier Iberdrola gaat minstens 1 miljard euro investeren in Spanje’s eerste drijvende windmolenpark. Het aanleggen en onderhouden van dit windmolenpark kan tot 2.000 banen opleveren wat uiteraard in deze moeilijke tijden goed nieuws is. Dit eerste project op industriële schaal zal een vermogen van 300 MW hebben.

Spanje’s eerste offshore windmolenpark moet ergens voor de Spaanse kust komen. Het is nog niet bekend waar dat zal zijn maar Iberdrola onderzoekt locaties voor de kust van de Canarische Eilanden, Andalusië of Galicië.

Volgens de Spaanse energieleverancier moet het project in 2021-2022 vóór de start van de bouwfase tussen de 1.000 en 2.000 banen creëren en in een later stadium in 2026 zo’n 2.800 banen opleveren. Volgens de eigen berekeningen zullen minstens 65 bedrijven profijt hebben van de bouw en zijn er negen autonome regio’s verwikkeld in het project.

Iberdrola is uitbater of mede-uitbater van kern- en waterkrachtcentrales, thermische centrales en windmolenparken. Het heeft in 2017 een totale productiecapaciteit van 48.447 megawatt (MW). Hiervan was 29.100 MW hernieuwbare energie, ongeveer gelijk verdeeld over windturbines op land en waterkrachtcentrales. De elektriciteitsproductie bedroeg 137.000 Gwh in 2017, waarvan 51.000 Gwh uit hernieuwbare energiebronnen.

Iberdrola is ook netbeheerder en telde in 2017 ruim 34 miljoen klanten voor elektriciteit en aardgas. Het distribueert meer elektriciteit dan het zelf opwekt. Bij het bedrijf werken wereldwijd ruim 34.000 personen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Bilbao en is actief in heel Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, de Verenigde Staten en Brazilië.

Ga naar de inhoud