Kan een vulkanische uitbarsting zoals de Etna op Sicilië ook in Spanje gebeuren?

Kan een vulkanische uitbarsting van de Etna op Sicilië ook in Spanje gebeuren?
Beeld: Etna / Facebook

Kan een vulkanische uitbarsting zoals de Etna op Sicilië ook in Spanje gebeuren?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De actiefste vulkaan van Europa is de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië en deze is opnieuw tot uitbarsting gekomen. Dat is niet de eerste keer en sterker nog dat gebeurde ook al op 14 december 2020, 19 april 2020, 24 december 2018 en 13 mei 2012 om de meest recente uitbarstingen op te noemen. Maar kan zo’n vulkaanuitbarsting ook in Spanje gebeuren?

De Etna is te vinden op het Italiaanse eiland Sicilië wat ver weg gelegen is van Spanje, dat wil zeggen de Etna bevindt zich op 2.126 km van Barcelona, 2.653 km van Alicante en op 2.379 km van het eiland Mallorca. De uitbarsting zal dus niet te merken zijn in Spanje maar wel op het Italiaanse eiland waar het vliegveld van Catania gesloten moest worden.

De uitbarsting van de zuidoostelijke krater van de vulkaan heeft geleid tot sterke explosieve activiteit en lavastromen. Verder heeft de Etna gezorgd voor een rookkolom van meer dan één kilometer waardoor het vliegverkeer stil moest worden gelegd. 

De uitbarsting zelf heeft geen gevaar opgeleverd voor de bewoners van dat deel van het eiland en het normale leven ging gewoon door want men is op het eiland gewend aan de uitbarstingen van de Etna.

LEESTIP:
Vulkanen in Spanje

En hoe zit dat in Spanje?

Spanje heeft net zoals andere bergzame landen ook vulkanen. Sinds 1971 heeft men in Spanje niet meer te maken gehad met een vulkaanuitbarsting maar de mogelijkheid dat dit weer zal gaan gebeuren is altijd aanwezig. 

Zo wordt er al jaren gesproken over de mogelijkheid van een grote uitbarsting bij de Canarische Eilanden waar de meeste vulkanen te vinden zijn. Denk aan het vulkanische landschap van Lanzarote of La Palma en natuurlijk de hoogste berg van Spanje, de Teide wat eigenlijk een vulkaan is.

50 jaar geleden

De laatste keer dat Spanje te maken had met een vulkanische uitbarsting aan land was tussen 26 oktober en 28 november 1971 toen de Teneguía vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting kwam.

In 2021 wordt daar bij stilgestaan want het is dus 50 jaar geleden dat de laatste vulkanische uitbarsting in Spanje plaatsvond. Een uitbarsting die het landschap van het eiland La Palma voorgoed veranderde.

In september 2011 leek het er even op dat er op het Canarische Eiland el Hierro een nieuwe uitbarsting zou gaan plaatsvinden maar uiteindelijk gebeurde dit niet. Wel had men bij El Hierro slechts 2 km voor de kust van El Hierro te maken met een uitbarsting in zee.

KLIK HIER voor een overzicht van zes Spaanse vulkanen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.