Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk

Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk
Beeld: Mezquita in Córdoba / Freepik

Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse coalitieregering heeft bij het Congres een lijst ingeleverd met daarop 34.961 niet geregistreerde activa en gebouwen van de Katholieke Kerk in Spanje. De regering weet dat de Kerk tussen 1998 en 2015 vanwege een wetswijziging van de Partido Popular duizenden gebouwen in bezit kreeg maar met deze lijst worden eventuele claims toegelaten.

Tussen 1998 en 2015 wist de Katholieke Kerk in Spanje vanwege een wetswijziging van de regering-Aznar (Partido Popular) via een simpel bewijs van eigendom of een eenvoudige aantekening en kerkelijke certificaten duizenden gebouwen zoals kerken, scholen etc. in bezit te krijgen terwijl de Kerk daar eigenlijk in de meeste gevallen geen recht op had.

Weliswaar gebeurde dat binnen de wetswijziging maar de huidige coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos heeft bij het Congres een lijst met daarop meer dan 34.000 gebouwen gepresenteerd die grotendeels onterecht naar de Kerk zijn gegaan. Met deze lijst wil de regering de weg openen voor administraties of individuen om het eigendom op te eisen via administratieve middelen of de rechtbank.

Op de lijst van 34.961 activa staan o.a. de kathedralen van Sevilla, León, Barcelona, Málaga, Santiago de Compostela en ook de wereldberoemde Mezquita. Maar ook de kathedralen en kerken in Cádiz, Burgos, Toledo, Zamora, Tarragona, Palma en Ibiza om er maar een paar te noemen.

In totaal zijn het 2.000 pagina’s met gebouwen, grondstukken, kerken, kathedralen, scholen, woningen, parochiehuizen etc. Het gaat om activa die in bezit van de Kerk zijn gekomen door eenvoudigweg certificaten te verstrekken die door hun bisdommen waren afgegeven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.