Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk

Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk
Beeld: Mezquita in Córdoba / Freepik

Regering Spanje opent de weg naar 34.000 claims op activa van de Kerk

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse coalitieregering heeft bij het Congres een lijst ingeleverd met daarop 34.961 niet geregistreerde activa en gebouwen van de Katholieke Kerk in Spanje. De regering weet dat de Kerk tussen 1998 en 2015 vanwege een wetswijziging van de Partido Popular duizenden gebouwen in bezit kreeg maar met deze lijst worden eventuele claims toegelaten.

Tussen 1998 en 2015 wist de Katholieke Kerk in Spanje vanwege een wetswijziging van de regering-Aznar (Partido Popular) via een simpel bewijs van eigendom of een eenvoudige aantekening en kerkelijke certificaten duizenden gebouwen zoals kerken, scholen etc. in bezit te krijgen terwijl de Kerk daar eigenlijk in de meeste gevallen geen recht op had.

Weliswaar gebeurde dat binnen de wetswijziging maar de huidige coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos heeft bij het Congres een lijst met daarop meer dan 34.000 gebouwen gepresenteerd die grotendeels onterecht naar de Kerk zijn gegaan. Met deze lijst wil de regering de weg openen voor administraties of individuen om het eigendom op te eisen via administratieve middelen of de rechtbank.

Op de lijst van 34.961 activa staan o.a. de kathedralen van Sevilla, León, Barcelona, Málaga, Santiago de Compostela en ook de wereldberoemde Mezquita. Maar ook de kathedralen en kerken in Cádiz, Burgos, Toledo, Zamora, Tarragona, Palma en Ibiza om er maar een paar te noemen.

In totaal zijn het 2.000 pagina’s met gebouwen, grondstukken, kerken, kathedralen, scholen, woningen, parochiehuizen etc. Het gaat om activa die in bezit van de Kerk zijn gekomen door eenvoudigweg certificaten te verstrekken die door hun bisdommen waren afgegeven.

Ga naar de inhoud