Supermarktketen Mercadona blijft publiekslieveling bij Spaanse consumenten

Supermarktketen Mercadona blijft publiekslieveling bij Spaanse consumenten
Beeld: Freepik

Supermarktketen Mercadona blijft publiekslieveling bij Spaanse consumenten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het marktaandeel van Mercadona is voor het eerst in jaren iets gedaald maar dat heeft nauwelijks effect op de populariteit van de Spaanse supermarktketen. De keten uit Valencia heeft nog steeds een marktaandeel van 24,5% wat iets minder is dan eind 2019 aldus de onderzoeksresultaten van het Kantar Worldpanel. Het aandeel wat de supermarktketen uit Valencia wordt door geen enkele andere keten geëvenaard. Carrefour komt het dichtste bij met een marktaandeel van 8,4% terwijl de Lidl op de lijst naar de derde plaats is gestegen.

De drie grootste supermarktketens in Spanje zijn volgens het Kantar Worldpanel de Mercadona met een marktaandeel van 24,5% (-1,1%) gevolgd op grote afstand door de Carrefour met 8,4% (-0,3%) en de Lidl met 6,1% (+0,7%) waarmee de Duitse keten voor het eerst in de top 3 terecht is gekomen.

De Lidl heeft de van oorsprong Spaanse (nu Russische) Día-keten van de nummer drie positie gestoten nadat de Día het afgelopen jaar eindigde met een marktaandeel van met 5,8% (-0,8%). De Eroski is gezakt is naar 4,8% (-0,1%) gevolgd door de Grupo Auchan bekend van o.a. de Alcampo met een marktaandeel van 3,4%. 

De Aldi komt niet op de lijst voor maar volgens de recente gegevens heeft deze Duitse keten een marktaandeel van rond de 1,7%.

Over het algemeen is het supermarktgebruik met 12,2% gestegen in 2020 terwijl het aantal reizen naar supermarkten vanwege de corona-maatregelen juist met 2,7% zijn gedaald. Dat wordt verklaard doordat de klanten minder vaak naar de supermarkten gaan maar meer kopen.

Wat ook opvalt is dat de inwoners van Spanje in het corona-jaar 2020 gekozen hebben voor de supermarkten die het dichtste bij liggen zoals de kleinere buurtsupers. Aan de ene kant ook wel logisch omdat men minder kan, mag of wil reizen. 

Daarnaast is de online verkoop met 3,1% gestegen in 2020 waarbij niet alleen het thuisbezorgen populairder is dan ooit maar ook de cash and carry wat met 15,4% is gestegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.