Afrikaanse migratie naar de Canarische Eilanden tot nu toe met 116 procent gestegen

Afrikaanse migratie naar de Canarische Eilanden tot nu toe met 116 procent gestegen
Beeld: Europa Press

Afrikaanse migratie naar de Canarische Eilanden tot nu toe met 116 procent gestegen

SANTA CRUZ – Tussen 1 januari en 15 februari is het aantal Afrikaanse migranten dat de Canarische Eilanden en dus Spanje en Europa bereikt met 166% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In totaal kwamen er 4.753 personen aan die een nieuw leven willen opbouwen in Spanje of Europa. 53% van de migranten was Marokkaans en 46% kwam uit sub-Sahara (Afrika ten zuiden van de Sahara) terwijl 8% van de migranten minderjarig was, zo blijkt uit de gegevens (PDF) van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Terwijl er 4.753 migranten uit Afrika de Canarische Eilanden bereikten en dat aantal met 116% steeg ten opzichte van de 2.197 migranten in 2020, waren er ook 1.437 migranten die met de boot het Spaanse vasteland bereikten, een stijging van bijna 51% ten opzichte van dezelfde periode in 2021 toen er 954 migranten aankwamen op het vasteland. Volgens Frontex zijn in januari 3.007 migranten bij de Canarische Eilanden aangekomen en 637 migranten bij het Spaanse vasteland, met name in Andalusië.

Normaal gesproken vindt er minder migratie over zee plaats in de winterperiode maar dit jaar blijkt dat niet zo te zijn. Tussen 12 en 15 februari zijn in Spanje 1.020 migranten aangekomen waarvan 64% op de Canarische Eilanden. Als dit ritme zo doorgaat dan zal 2022 het ergste jaar wat betreft de Afrikaanse migratie worden.

In heel 2021 zijn in Spanje volgens de jaarcijfers (PDF) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken 41.945 Afrikaanse migranten in Spanje aangekomen, een kleine daling van 152 personen ten opzichte van 2020 toen er 42.097 migranten Spanje bereikten. 40.100 migranten kwamen via zee bij Spanje aan waarvan 22.316 bij de Canarische Eilanden en 17.341 bij het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden. Er waren 1.157 migranten die via Ceuta Spanje over land en zee bereikten en 1.131 migranten via Melilla Spanje binnenkwamen over land en zee.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.