Search
menu
Search

Het nieuwe minimumsalaris in Spanje en de 14 of 12 maanden verwarring

Het nieuwe minimumsalaris in Spanje en de 14 of 12 maanden verwarring
Beeld: 123rf

Het nieuwe minimumsalaris in Spanje en de 14 of 12 maanden verwarring

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft deze week met terugwerkende kracht naar begin januari 2023 het minimum maandsalaris verhoogd. Deze is met 80 euro per maand verhoogd van 1.000 euro naar 1.080 euro. Maar over dat bedrag is enige verwarring en dat heeft te maken met twee maanden extra.

In Spanje is het gebruikelijk te praten over 14 maanden salaris in plaats van 12 maanden salaris. Dat betekent dat de 1.080 euro/bruto per maand minimumsalaris is berekend op 14 maanden. Als dat 12 maanden zou zijn, zoals ook gebruikelijk is in andere landen, dan is het minimumsalaris 1.260 euro/bruto per maand. Het belangrijkste is dat het minimum jaarsalaris 15.120 euro/bruto is.  

Dubbele salaris?

Het klopt namelijk niet dat Spanje 14 maanden hanteert voor loonbetalingen en salarissen. Spanje betaalt werknemers doorgaans 12 maandsalarissen per jaar uit, net als in Nederland en België. Mogelijk heb je gehoord van het ‘doble sueldo’ (dubbele salaris) in Spanje, wat de indruk kan wekken dat er 14 maanden worden uitbetaald, maar dit is eigenlijk gewoon een extra uitbetaling van een maandsalaris die werknemers in Spanje vaak ontvangen in de zomermaanden en rond de kerstperiode.

Het ‘doble sueldo’ is niet verplicht in Spanje en wordt meestal bepaald door de cao of de werkgever. Dit extra salaris is bedoeld om werknemers te compenseren voor de extra kosten die gepaard gaan met de zomer- en kerstperiodes, wanneer veel Spanjaarden op vakantie gaan en de kosten van levensonderhoud en reizen stijgen.

In Nederland en België is er geen vergelijkbaar gebruik van het ‘doble sueldo’. Werknemers ontvangen doorgaans gewoon 12 maandsalarissen per jaar, zonder extra uitbetalingen in de zomer of rond de kerstperiode. Er zijn echter wel vergelijkbare extra’s zoals een eindejaarsuitkering, een dertiende maand of vakantiegeld, die ook bedoeld zijn om werknemers te compenseren voor extra kosten of inspanningen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?