Spanje neemt nieuwe transgenderwet aan en krijgt betaald menstruatieverlof

Spanje neemt nieuwe transgenderwet aan en krijgt betaald menstruatieverlof
Beeld: Canva

Spanje neemt nieuwe transgenderwet aan en krijgt betaald menstruatieverlof

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na alle problemen rondom de ‘solo si es si’ wet waardoor vanwege een verkeerde interpretatie honderden seksuele geweldplegers of vrij zijn gekomen of een verlaging van hun gevangenisstraffen zagen, heeft het ministerie van Gelijkheid drie successen geboekt in het Spaanse Congres van Afgevaardigden. Op donderdag werd de ‘Ley Trans’ aangenomen waardoor er meer genderzelfbeschikking komt. Vrouwen in Spanje krijgen ook als eerste en voorlopig enige EU-land betaald menstruatieverlof en jongeren kunnen vanaf 16 jaar zonder toestemming van ouders of voogd een abortus laten uitvoeren.

Een heel pakket aan wetswijzigingen in Spanje die door het ministerie van Gelijkheid werden gepromoveerd. Ten eerste heeft Spanje een nieuwe transgenderwet waarin staat dat iedereen vanaf 16 jaar zonder toestemming van een arts of psycholoog hun geregistreerde geslacht in een paspoort of identiteitskaart mogen laten aanpassen. Jongeren tussen de 14 en 16 jaar mogen dat ook maar hebben toestemming van hun ouders nodig. Als een kind tussen de 12 en 14 jaar oud is moet een rechter hierover beslissen. Minderjarigen onder de 12 jaar kunnen hun geslacht niet wijzigen in het register, maar hun naam kan wel worden gewijzigd op de identiteitsdocumenten.

De wet ter bevordering van daadwerkelijke en effectieve gelijkheid voor transpersonen en ter bescherming van de rechten van de LGTBIQ+ gemeenschap, is een van de belangrijkste wetten van het Ministerie van Gelijkheid. De wet zorgt ervoor dat het proces van het veranderen van geslacht in de registratie niet langer pathologisch wordt benaderd en introduceert verschillende vooruitgangen voor de LGTBIQ+ gemeenschap.

In de transgenderwet staat ook dat conversietherapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of identiteit of genderexpressie te wijzigen verboden zijn. Lesbische, biseksuele en transgenders met het vermogen om zwanger te worden, zullen gegarandeerd toegang hebben tot kunstmatige voortplantingstechnieken. Koppels van lesbische en biseksuele vrouwen kunnen hun kinderen als hun eigen kinderen registreren zonder te hoeven trouwen. 

Genitale modificatie van interseksuele kinderen jonger dan 12 jaar, geboren met variaties in geslachtskenmerken, is verboden, behalve in gevallen waar medische aanwijzingen dit vereisen. Genitale modificatie bij intersekse personen  tussen 12 en 16 jaar is alleen toegestaan ​​als de minderjarige daarom verzoekt.

Menstruatieverlof 

Spanje is vanaf nu ook het enige Europese land met een wet rondom betaald menstruatieverlof. Vrouwen kunnen tot vijf dagen per maand verlof krijgen bij hevige menstruatieklachten. Daarbij gaat het over ‘dysmenorroe’, ofwel een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten kan belemmeren. Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60% tot 80% er last van. Van vrouwelijke scholieren met dysmenorroe zou circa 35% om deze reden de school verzuimen terwijl circa 42% van de werkende vrouwen op dat moment niet kan werken.

Er is veel te doen over dit menstruatieverlof want er zijn voorstanders die het goed vinden dat er eindelijk geluisterd wordt naar die vrouwen die last hebben van ‘dysmenorroe’. Er zijn echter ook tegenstanders die vinden dat het stigmatiserend is om vrouwen op basis van hun lichaamskenmerken te onderscheiden van mannelijke collega’s.

Abortus 

De wijziging van de Wet op seksuele en reproductieve gezondheid en vrijwillige onderbreking van de zwangerschap, staat vrouwen ouder dan 16 jaar toe om tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap vrijwillig abortus te plegen. Het vereiste dat in 2015 door de regering van de PP werd ingevoerd, waarbij minderjarigen van 16 en 17 jaar de toestemming van hun wettelijke vertegenwoordigers moesten hebben, is geschrapt. 

Daarnaast zijn openbare ziekenhuizen aangewezen als referentiecentra voor deze praktijk. Hiermee wordt voorkomen dat vrouwen/minderjarigen moeten uitwijken naar privéklinieken, iets wat nu nog door 80% van de vrouwen/minderjarigen die abortus willen plegen gebeurt omdat artsen in ziekenhuizen vaak vanwege religieuze redenen weigeren een abortus uit te voeren.

Deze wetten werden met 185 stemmen voor een 154 stemmen in het Congres van Afgevaardigden aangenomen waarbij de rechtse (PP) en extreemrechtse (VOX) partijen tegen stemden.

Ga naar de inhoud