Na 50 jaar heeft dit kleine dorpje in Burgos eindelijk weer een cinema

Na 50 jaar heeft dit kleine dorpje in Burgos eindelijk weer een cinema
Beeld: Collalba

Na 50 jaar heeft dit kleine dorpje in Burgos eindelijk weer een cinema

We schrijven veel over het lege Spanje en haar ontvolking. Vaak is dat niet zo goed nieuws, en het is dan ook extra belangrijk af en toe positieve berichten in de verf te zetten. Na 50 jaar slaagden de 200 inwoners van Cilleruelo (Burgos) er in terug een cinemazaal te openen. Bij elke vertoning waren tot nog toe meer dan 140 mensen aanwezig.

Cilleruelo de Abajo is het zoveelste kleine dorpje in het Lege Spanje. Na een halve eeuw slaagden de inwoners er in hun oude cinema te heropenen. Die daad is een wapenfeit van Collalba, de culturele vereniging van het dorp.

Bij elke vertoning waren tot nog toe meer dan 140 mensen aanwezig. Burgemeester Domingo López is dan ook terecht tevreden. “We hebben het lokaal voorzien van een glasvezelverbinding, zodat alle nodige technische elementen aanwezig zijn”. López juicht de heropleving van het sociale leven warm toe. 

Sinds de eerste film eind december is er elke zaterdagavond een vertoning in de zaal. Sommige films van de selectie werden geselecteerd voor de bekende Goya prijzen, de film ‘Chinas’ van Arantxa Echevarria bijvoorbeeld. Bij die vertoning waren zelfs twee acteurs aanwezig die na de film een woordje voor het publiek deden.

Het was al van 1968 geleden dat er in Cillereulo de Abajo films in de zaal werden getoond. In de hele provincie Burgos is er geen landelijke cinema. De culturele vereniging Collalba wil hun aanbod dan ook naar andere dorpen uitbreiden, overtuigd van het feit dat cinema zowel cultuur als verbinding tussen de mensen brengt. 

Op dit moment kiest Collalba zelf de films die worden vertoond. Men hoopt echter snel het initiatief bij de buurtbewoners zelf te leggen. Wie in de buurt woont, kan misschien zelfs eens een zaterdagavond aanschuiven en zijn of haar Spaans op punt stellen.

Ga naar de inhoud