Hoeveel kost een scheiding in Spanje?

Hoeveel kost een scheiding in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel kost een scheiding in Spanje?

Volgens de peilingen gaat elke vijf minuten een huwelijk stuk in Spanje. De gemiddelde duur ligt er op 16,5 jaar. Wanneer een getrouwd koppel voor een scheiding kiest, moeten ze daarvoor een reeks bureaucratische stappen doorbouwen. En daar hangt een prijskaartje aan vast. Maar hoeveel kost de opheffing van een huwelijk in Spanje nu echt?

Waarschijnlijk is het niet de eerste zorg voor wie door een scheiding gaat. En toch wil je op een bepaald moment ook weten wat deze vaak pijnlijke beslissing precies kost. De procedure is ver van gratis en een noodzaak voor wie officieel gescheiden wil zijn.

Om te weten wat een scheiding kost moet je eerst zien over welke soort scheiding het gaat. Eerst is er die van het gemeenschappelijke akkoord: beide partijen komen samen tot het besluit en als dat erg vlot gaat kan het heel snel gaan. Ten tweede is er de scheiding waarbij beide partijen het niet met elkaar eens zijn. Het akkoord verloopt langzaam en komt soms zelfs niet. In beide gevallen sta je voor een verschillende duur en een verschillend prijskaartje.

Het hoeft niet te verbazen dat een scheiding met akkoord het minste kost. In dat geval hoeft het koppel alleen een officiële aanvraag met dubbele handtekening af te geven bij de dienst familiezaken. Dit proces duurt gemiddeld drie maanden. Als je een advocaat onder de arm neemt, gaat het gemiddeld om 750 tot 1200 euro. De zogeheten divorcio express (snelle scheiding) is nog goedkoper omdat er geen rechtelijke inmenging aan te pas komt. In ongeveer twee maanden ben je dan tussen de 400 en 1000 euro kwijt.

Voor een scheiding zonder akkoord ben je al snel tot 6 maanden kwijt. Door de gerechtelijke tussenkomst rekent een koppel op tussen de 1.200 en 2.000 euro, in dit geval afzonderlijk te betalen door beide partijen.

bruiloft
Valentijnsdag en trouwplannen, maar wat kost een bruiloft in Spanje in 2024?
Het is een klassieker, maar het is nog steeds erg populair om met Valentijnsdag trouwplannen te maken, maar hoeveel trouwerijen zijn er in Spanje en wat kost een bruiloft in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud