Klooster in Ronda heeft nonnen nodig om sluiting door het Vaticaan te voorkomen

Klooster in Ronda heeft nonnen nodig om sluiting door het Vaticaan te voorkomen
Beeld: Google Maps / screenshot

Klooster in Ronda heeft nonnen nodig om sluiting door het Vaticaan te voorkomen

Het klooster van de Carmelitas descalzas in Ronda (Málaga), waar de ongeschonden hand van Santa Teresa van Avila wordt bewaard, heeft dringend nonnen nodig om te voorkomen dat het Vaticaan het klooster opdraagt te sluiten. Als ze niet snel nonnen vinden, zullen ze het relikwie moeten teruggeven aan Castilië en León. Daarom doen ze een oproep om zo snel mogelijk twee zusters te rekruteren.

Achter een traliewerk in dit afgesloten klooster vertelt zuster Jennifer dat er twee jaar geleden nog negen nonnen in de congregatie van Ronda waren, maar dat na de pandemie en verschillende plotselinge sterfgevallen in de afgelopen maanden nog maar vier zusters over zijn, een van hen met alzheimer. Deze situatie is onregelmatig volgens een vermaning van de paus, die bepaalt dat er in afgesloten congregaties minstens zes nonnen moeten zijn.

Zuster Jennifer geeft aan dat het Vaticaan hen geen concrete termijn heeft gegeven om twee zusters te vinden, maar wel heeft gewaarschuwd dat het geen situatie is die lang kan aanhouden.

Dit klooster van de Karmelietessen bezit onder zijn schatten de ongeschonden rechterhand van Santa Teresa van Avila, die de nonnen met veel liefde verzorgen. In de Iglesia de la Merced, die naast het klooster staat, legt zuster Jennifer trots uit dat ze dit relikwie al honderd jaar sinds 1924 bewaren, het jaar waarin het klooster werd geopend.

Het Vaticaan heeft nog niet duidelijk gemaakt waar de hand, een van de belangrijkste relikwieën van het katholicisme, naartoe zal worden gebracht als de congregatie van Ronda het aantal nonnen niet kan versterken. Maar alles wijst erop dat het zal worden ondergebracht in een klooster in Castilië en León, de regio waar Santa Teresa werd geboren en stierf.

“We zouden heel verdrietig zijn als we de hand kwijtraken, omdat het een symbool is van onze congregatie en van de bescherming van Santa Teresa”, zegt zuster Jennifer met een stem die verraad dat ze het bijna niet kan verdragen alleen maar aan de mogelijkheid te denken om afstand te doen van de relikwie.

De nonnen van Ronda hopen dat hun oproep om twee zusters te rekruteren vruchten zal afwerpen en dat ze snel de benodigde versterkingen zullen vinden. Ze zijn ervan overtuigd dat het behoud van de hand van Santa Teresa een kwestie is van geloof en devotie, en ze doen een beroep op het hart van alle gelovigen om hen te helpen in hun strijd.

Gezocht: nonnen met ervaring

Het klooster van Ronda, gebouwd in een indrukwekkende Renaissance-stijl, heeft in zijn lange geschiedenis verschillende perioden van voorspoed en verval doorgemaakt. De komst van de nonnen in 1924 markeerde het begin van een nieuwe bloeiperiode voor de congregatie, die tot voor kort een stabiele gemeenschap met negen zusters had.

De pandemie, die in Spanje bijzonder hard toesloeg in bejaardentehuizen en gesloten gemeenschappen, had dramatische gevolgen voor de congregatie van Ronda. In de afgelopen twee jaar zijn er drie nonnen overleden, waarvan twee aan het virus.

De situatie werd nog erger door het gebrek aan roepingen, een probleem dat al geruime tijd bestaat in de katholieke kerk. Steeds minder jonge mensen voelen zich geroepen tot het religieuze leven, en de kloosters worden geconfronteerd met een kritiek tekort aan nieuwe leden.

Het Vaticaan heeft de congregatie van Ronda opgeroepen om twee zusters te vinden die ervaring hebben met het kloosterleven. Het gaat om nonnen die de liturgie goed kennen, de spirituele begeleiding van de zusters op zich kunnen nemen en een rol van voorbeeld kunnen spelen voor de nieuwe leden.

De nonnen van Ronda zijn ervan overtuigd dat ervaren ‘monjas’ de sleutel zijn tot de versterking van de congregatie. Ze hopen dat hun oproep gehoord wordt en dat er spoedig twee nonnen zullen aankomen die hen zullen helpen de hand van Santa Teresa te behoeden en het klooster van Ronda een nieuwe bloeiperiode te bezorgen.

Ga naar de inhoud